Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegnuta veća havarija

Lučki kapetan u Zadru i Ministarstvo otkrivaju detalje udara katamarana u gradsku luku i uzrok nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ulazu u zadarsku gradsku luku jutros oko 8 sati dogodila se havarija u kojoj je Jadrolinijin katamaran udario u lukobran Marine Zadar te se nasukao na gatu. U nesreći ima i ozlijeđenih.

Jadrolinijin katamaran Novalja je u srijedu ujutro oko 8 sati, iz zasad neutvrđenih razloga udario u lukobran Marine Zadar te se nasukao na gatu.

Pročitajte i ovo Motorna jahta nasukala se na hridi otočića na njoj bila tri člana posade VIDEO/FOTO Pomorska nesreća kod Trogira: Motorna jahta nasukala se na hridi Slika nije dostupna Incident na moru VIDEO: Nasukao se Marko Polo, zapovjednici ispitani

Zadarski lučki kapetan Alen Rukavina u izjavi za medije rekao je da se u trenutku nesreće u brodu nalazilo 18 putnika i osam članova posade. "Zasad imamo informacije da je troje putnika zatražilo medicinsku pomoć", dodao je. O kategoriji njihovih ozljeda nije govorio, već je poručio da će to utvrditi liječnici.

"Žalili su se na udarce i bolove, a što se iza toga krije, reći će liječnici", rekao je Rukavina.

Pojasnio je da se opseg štete na brodu tek utvrđuje i da se čekaju ovlaštene službe koje će to učiniti. Nakon toga će se pristupiti sanaciji i odsukavanju broda.

Na upit što je uzrokovalo nesreću, Rukavina je odgovorio da prema prvim informacijama sve upućuje na tehnički kvar. "Zakazale komande", rekao je.

Lučki kapetan pojasnio je kako je došlo do udara u gat.

"On je pokušao pristati. U tom trenutku je uvidio da postoje određeni tehnički problemi, pokušao se okrenuti i isploviti iz luke kako ne bi bio rizik ostalim sudionicima pomorskog prometa. Na našu žalost, nije uspio", kaže Rukavina.

U tom je dijelu grada dosta prometno, no na svu sreću nije došlo do ozbiljnijih posljedica za druge sudionike plovidbe ili druge putnike.

"Riječ je o dijelu obale na kojem nije bilo ni plovila ni drugih putnika, sve u svemu, dobro je prošlo", zaključio je Rukavina.

Na upit o mogućnosti ekološkog onečišćenja, rekao je da ona ne postoji jer je oštećen dio broda sa suhim prostorima. Dodao je da će se ti dijelovi broda sanirati prije odsukavanja.

Izbjegao jahte i udar u pješački most

O havariji u Zadru oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

"Motornom putničkom katamaranu 'Novalja', iz sastava Jadrolinije jutros je, 9. siječnja tijekom manevra za pristajanje na vez u Zadarsku gradsku luku, otkazao brodski upravljački sustav, a budući da su brodski pogonski strojevi u tom trenutku bili u punom pogonu, zapovjednik broda iznimno zahtjevnim manevrom ulijevo uspio je promijeniti smjer plovidbe broda te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most. Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar sa jahtama usidrenim uz obližnji gradski lukobran, nakon čega se, u 7:39 brod pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana, pri čemu je jedan putnik zadobio ozljede ruke. Ozlijeđenog putnika su članovi posade katamarana u koordinaciji sa MRCC Rijeka evakuirali sa broda i predali djelatnicima Hitne medicinske pomoći Zadar u daljnje postupanje prema Zadarskoj općoj bolnici", stoji u njihovupriopćenju. Osim tog putnika ozljede su zadobili još jedan putnik i jedan član posade, dodaju iz Ministarstva.

Iako na poziciji nasukavanja nije uočeno nikakvo onečišćenje, službenici Lučke kapetanije Zadar angažirali su pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su poduzeli preventivne aktivnosti u cilju sprječavanja onečišćenja mora i morskog okoliša, u slučaju eventualnog istjecanja ikakvih brodskih tekućina, ističu u Ministarstvu.

"Valjda su mu otkazale komande"

Zvonko Gregov bio je jedan od očevidaca nesreće te nam je i opisao što je vidio.

"Bio sam s donje strane kad je on ulazio u luku. Dolazio je iz Ista i imao je nešto putnika. Onda sam samo primijetio da se okrenuo prema natrag i pitao sam se zašto ide nazad. Međutim, njemu su valjda već tamo počele komande otkazivati i on se uspio okrenuti i kad se već okrenuo, komande mu nisu radile i udario je tu gdje je udario", rekao je Gregov reporteru Dnevnika Nove TV Šimi Vičeviću.

Spomenuti očevidac potvrdio je da su vremenski uvjeti za plovidbu bili dobri. Na upit je li istina da je katamaran umalo udario u most, Gregov je rekao kako to nije ne može reći jer to nije vidio.

Iz Jadrolinije su pojasnili da je do udara i nasukavanja došlo prilikom uplovljavanja u luku. Brod je plovio na liniji Ist – Molat – Zadar.

Svi su putnici sigurno iskrcani s broda, a pomorska policija i Lučka kapetanija provode očevid, nakon kojeg će razjasniti okolnosti nesreće.

Promet brodova gradskom lukom odvija se u međuvremenu bez poteškoća, a zamjenski brod preuzet će navedenu liniju u 13 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene