Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objasnila što sada slijedi

Todorićeva odvjetnica o Plenkoviću: "Neprihvatljivo je da proziva pravosuđe neke zemlje, to ne može raditi ni kod kuće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića, otkrila je što slijedi u postupku za njegovo izručenje te što će za to vrijeme raditi njegov odvjetnički tim u Hrvatskoj.

"Premijer Andrej Plenković bio je iznenađen odlukom britanskog suda, a ja sam iznenađena njegovom izjavom. Po meni je apsolutno neprihvatljivo prozivati pravosuđe neke zemlje zbog čega je donijelo određenu odluku. To politika ne može raditi ni kod kuće", rekla je Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića

Pročitajte i ovo Ivica Todorić "Drsko, jadno i nisko" Ivica Todorić se obrušio na HDZ: "Pokušali su plagirati program moje stranke" Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije

Plenković je, podsjetimo, u utorak, nakon što je Todorić pušten da odluku o izručenju čeka na slobodi, rekao da bi hrvatska nadležna tijela trebala tražiti pojašnjenja. "Kao pravnik i netko tko zna nešto malo više o odluci, europskom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine", rekao je Plenković.

Sloković također kaže da pri odluci britanskog suda o puštanju Todorića na slobodu nije bila ključna odluka hrvatskog suda koji je pustio na slobodu sve osumnjičene u slučaju Agrokor. "Protiv Todorića je određen istražni zatvor. U sklopu cijelog spisa će i ta činjenica postati poznata sudu, ali sad nije bila ni odlučna ni bitna. Mislim da je odlučujuća činjenica da su se Todorićevi odvjetnici pozvali na činjenicu da smatraju da on neće imati pravo na pravično suđenje u Hrvatskoj, kao i na činjenicu da smatra da je protiv njega u toku politički progon i da je pravosuđe u ovom slučaju politizirano. A s obzirom i na Lex Agrokor, gdje je doista politika intervenirala na neuobičajen način, od oduzimanja imovina pa do svih onih manje bitnih detalja da je DORH dobio dodatna sredstva za njegov progon, Božo Petrov je kao predsjednik Sabora podnio kaznenu prijavu, a podnesene su i neke druge kaznene prijave. Na koncu, nije bez utjecaja i činjenica da se u Hrvatskoj doista o ovome javno raspravlja, da su političari involvirani, da smo čuli izjave da je Todorić kriv i tako dalje. Radi se o ponašanju koje daje osnova za zaključak da je u ovaj postupak involvirana politika i da ona jednim dijelom određuje njegovu sudbinu", kaže Sloković.

Ima pravo da mu novinari ne sjede pred kućom

Odvjetnica je odbila otkriti Todorićevu londonsku adresu. "Naravno da vam neću otkriti londonsku adresu. Čovjek ima pravo na to da mu ne sjede novinari ispred kuće. On ima uredno prijavljenu adresu na kojoj se nalazi sa svojom suprugom", kaže Sloković, koja je potvrdila da je Todorić u policiju došao prema ranijem dogovoru.

Demantirala je i neke tvrdnje da Todorić ima britansko državljanstvo te je rekla da on ima samo hrvatsko državljanstvo. Također je rekla da on ne živi na adresi svog sina Ante, već na drugom mjestu.

"Čula sam se s njim, on je doista zadovoljan ovakvim ishodom. Mi smatramo da je takav ishod i očekivan i upravo je u skladu s unaprijed postignutim dogovorom na koji će se način on ponanašati, što će raditi i kakva će biti odluka. Moglo se raditi o većoj ili manjoj jamčevini i drugim detaljima, ali ovakva je odluka bila očekivana", kaže Todorićeva odvjetnica.

Znalo se da će potrajati

Sloković također tvrdi da su Todorićevi engleski odvjetnici od početka tvrditi da će rasprava o njegovu izručenju biti zakazana 4 do 6 mjeseci od same predaje.

"To je očito kod njih uobičajeno. Ne znam je li to zbog broja predmeta, međutim oni su te termine rekli kao nešto što je potpuno uobičajeno. Imaju određenu proceduru u pripremi za sjednicu na kojoj će se odlučivati o izručenju koja uključuje i to da najprije osoba koja se izručuje da određenu izjavu, to će biti prije 10. travnja. Nakon toga se traži određena argumentacija i od hrvatske strane i od engleskih odvjetnika. Onda sud na temelju tako prikupljenih podataka, s tim da je i on aktivan u tom postupku i traži određena objašnjenja, saziva to ročište. Smatram da ovo nije bilo van uobičajene procedure", kaže Sloković.

Na pitanje o mogućem trajanju procesa, Sloković kaže da postoji mogućnost da se proces otegne i nakon 10. travnja, za kada je zakazana rasprava o izručenju, jer nakon odluke slijedi i žalba.

Potezi hrvatskog odvjetničkog tima

Todorićev odvjetnički tim u Hrvatskoj u tom će se razdoblju baviti predmetom koji ga čeka pred domaćim pravosuđem. "U Hrvatskoj pripremamo predmet s obzirom da se radi o izuzetno složenom predmetu gdje za početak moramo provjeriti određene navode. U suštini imamo reviziju i stručno mišljenje jednog vještaka na kojem se bazira cijelo rješenje o istrazi. Prije svega moramo angažirati vještaka koji će nam provjeriti da li je to tako ili to može biti nešto drugo", kaže Sloković.

"Nisam mu savjetovala da ne piše blog"

Ističe da Todoriću britanski sud nije zabranio da javno nastupa, pa tako ne postoje ograničenja ni za njegovo pisanje na blogu. "Nisam mu savjetovala da blog ne piše. Taj blog je postao jedina mogućnost da kaže neke svoje stavove, što misli o tome što mu se događa. On nema zabranu javnog istupanja. Možemo ocjenjivati da li je nešto u nekom trenutku pametno ili nije pametno, oportuno ili nije oportuno", kaže Sloković,

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene