Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna sjednica SDP-a

"Vlada lex Agokorom poručuje: tko nije jamio, sada ima priliku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo SDP-a održalo je izvanrednu sjednicu zbog stanja u Agrokoru. Najavili su pokretanje postupka opoziva ministra financija Zdravka Marića, osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, a nude i besplatnu pravnu pomoć za radnike i dobavljače.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kazao je kako je Vlada lex Agrokorom otvorila Pandorinu kutiju.

"Vlada na ovaj način poručuje: tko nije jamio, sada ima priliku. SDP je osnovao krizni stožer kako bi pomogao malim dobavljačima, OPG-ovima i radnicima čiji su životi i čije su sudbine potpuno izloženi. To možemo vidjeti danas iz prijetnji kako se prema tim ljudima ponaša. Od ponedjeljka je ovdje besplatni informativni telefon za pravnu pomoć", kazao je Bernardić dodavši da je njihov krizni stožer stručnjaka, kojemu je on na čelu, počeo s radom.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

Najavio je da će SDP idućeg tjedna pokrenuti u Saboru opoziv ministra financija Zdravka Marića.  

"Ministar finanacija koji u ovom osjetljivom trenutku, u kojem hrvatski gospodarski sustav trpi ogromne financijske posljedice, ne može obavljati posao već se izuzima od odlučivanja ne može biti ministar", istaknuo je Bernardić.

Na pitanje očekuje li potporu Mosta, s obzirom da je primjerice njihov Miro Bulj već izjavio da Marić nema njegovu potporu, Bernardić je odgovorio da očekuje potporu zdravog razuma.

Dodao je da se potpredsjednica Vlade Martina Dalić izuzela iz odlučivanja o INA-a.

"Pitanje je tko vodi hrvatsku: krupni kapital, strane banke...Hrvatski građani sigurno ne", izjavio je predsjednik SDP-a.

Najavio je i da će SDP tražiti osnivanje istražnog povjerenstva o slučaju Agrokor.

"Očito je postojao paralelni sustav financiranja, s kojim su bili upoznati mnogi, a koji je omogućavao radnje koje nisu dopuštene van nadzora regulatornih tijela. Želimo istažiti što se sve događalo u Agrokoru i da je to htjela i Vlada mogla je u lex Agrokoru dati ovlasti financijske forenzike svojem povjereniku. Očito se nešto skriva", upozorio je Bernaradić dodajući da očekuju da ustavni sud pokrene ocjenu ustavnosti lex Agrokora.

SDP će također tražiti da se u proceduru uvrsti Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i Zakon o trgovini kojim bi se omogućilo domaćim poljoprivrednicima da na policama lanaca u Hrvatskoj sudjeluju s najmanje 40 posto proizvoda.

"Hrvatskim poljoprivrednicima treba omogućiti preživljavanje jer su dovedeni do ruba," zaključio je Bernardić istaknuvši da je Hrvatska pred jednom od najvećih gospodarskih kriza od njezine samostalnosti.

Uz Bernardića su na konferenciji za novinare bili Predrag Matić, Biljana Borzan i Rajko Ostojić.

Podsjetimo, uprava Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem, aktivirala je u petak tzv. lex Agrokor, a dobavljači koncerna najavili su kako će danas obustaviti isporuku svih roba osim svježeg kruha. Obustava će, poručili su, trajati do dogovora s bankama.

SDP je bio protiv donošenja Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku jer smatraju da ide na ruku Todoriću i velikim vjerovnicima dok će dobavljači, osobito oni mali, ostati "kratkih rukava".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene