Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolika im je vrijednost?

Zavirite među krivotvorine: Prvi smo ušli na izložbu u Muzeju policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izložba će za javnost biti otvorena 27. rujna.

Vodimo vas u Muzej policije u Zagrebu. Kamere Nove TV su prve ušle na izložbu krivotvorenih umjetničkih slika i skupltura, koja će za javnost biti otvorena tek 27. rujna.

'Bit će izložene 53 slike i šest skulptura. Što se tiče vrijednosti, teško je govoriti o tome, ali ja ću se pozvati na voditelja muzeja, on je rekao da zapravo jedino što se tiče ovih slika ovdje vrijedi platno, boja i okvir i tu onda dolazimo do cifre od nekih 1000 kuna. Kada govorimo o originalima, original Vlahe Bukovca iznosi i do 200 tisuća eura ili Edo Murtić čak i do 30 tisuća eura, onda možete zamisliti kolika je zarada na ovim krivotvorinama', izvijestila je iz muzeja reporterka Nove TV Ivana Tomić.

Pročitajte i ovo Ispisana informacija za prijavu boravišta Bijesan na sustav Pismo ministru i policiji koje će postati viralno: "Pokušat ću objasniti govnariju…" Strani radnici Objava MUP-a Nova pravila za uvoz stranih radnika: Provjera poslodavaca, ali i jedna dobra vijest za domaću radnu snagu

Gospodin Željko Jamičić, voditelj muzeja, rekao nam je da su na ideju za otvaranje muzeja došli prije 15-ak godina kada su zapazili da je talijanska policija organizirala izložbu krivotvorina.

Prigoda se ukazala od 2009. godine na ovamo kada su sudovi počeli dodjeljivati krivotvorine nakon okončanja sudskih postupaka muzeju policije, a izložba ima i odgojni, edukativni karakter da se budući potencijalni kupci naviknu da trebaju poznavati rad umjetnika čije slike kupuju, da provjere povijest slike i da u najmanju ruku pretraže na stranicama MUP-a je li slika ukradena ili slično.

Jamičić kaže da krivotvorine nije lako prepoznati jer danas postoje suvremene metode kopiranja i umnožavanja. Kod jedna od Murtićevih slika i povjesničari umjetnosti su se dvojili je li krivotvorina ili original, međutim bolji poznavatelji su rekli kako se radi o krivotvorini jer Murtić ne bi nikad crveno obrubio sliku. Prema jednom detalju su, dakle, utvrdili da je riječ o krivotvorini.

Izložba će biti otvorena do 23. listopada i otvorena je svaki dan u radno vrijeme MUP-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene