Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOBODA GOVORA, PITANJE ODGOVORNOSTI

Ljepotan s Pantovčaka, Flash Gordon iz Vinkovaca, nilski konj koji papa lopoče, puzajući državni udav, opušak... Pogledajte čašćenje – sve na jednom mjestu

Još jednu godinu na izmaku obilježio je sukob državnog vrha. S dva brda letjele su uvrede na sve strane. Najčešće ipak između dvojice predsjednika uz česte kolateralne žrtve.

"Plameni jazavac", "54-godišnji šmrkavac", "herojski zec", "piroman", "iskompleksirani", "ljubomorni", "loš, nerazuman, neracionalan", "zbrisao je k'o zadnja vjeverica", "onaj koji nema posla i s jarićima nešto radi"... samo je dio kompilacije komplimenata čija je razmjena započela lani i ne nazire joj se kraj.

''Svatko od nas ima komplekse prema nekome, ali baš prema njemu. Nismo mi isti ekosistem. Ja sam orao, on je nilski konj. On papa lopoče, ali je opasan. Ja sam sokol. Nilski konj je opasniji od hijene. Ja sam sokol. Nije ni to lijepo, ali nije strvinar", ustvrdio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović proljetos na Plitvicama, koji premijera Andreja Plenkovića često uspoređuje s pojedinim pripadnicima životinjskih vrsta, nešto rjeđe s nekim povijesnim ličnostima, a redovito proziva zbog prehrane i njezina utjecaja na stanje svijesti – od kroasana u Bruxellesu i Parizu do fermentiranih marelica dok Plenkovića nerijetko brine kako vremenski uvjeti utječu na ''ljepotana s Pantovčaka''.

''Vidim da je u top formi, briljantan je ovih dana. Valjda je opet jugo'', kazao je predsjednik Vlade komentirajući novu nisku Milanovićevih medijskih istupa u kojima se nastavio sukob dva čelna čovjeka države dok niz važnih poslova oko kojih bi trebali zajednički djelovati stoji i čeka – sukreiranje vanjske politike, imenovanje veleposlanika … izbor predsjednika Vrhovnog suda riješen je, ali tek nakon višemjesečnog natezanja, a upravo je raskazivanje mišića na tom pitanju obilježilo prvi dio ovogodišnjeg sukobljavanja dvojice predsjednika dok je druga polovica ostala rezervirana za probleme u Oružanim snagama Republike Hrvatske i BiH.



''Mi ne vrijeđamo, samo uzvraćamo argumentima'', ponavljao je često Plenković na Milanovićeve izjave koje su plijenile pažnju javnosti dio koje je uživao, a dio se skanjivao nad onime što bi i kako predsjednik Republike rekao. Umjesto sadržaja u prvi plan izbija forma pa bit kritike i kada nije promašena i ne zahtijeva daljnje objašnjavanje objašnjenja čime se Milanović u posljednje vrijeme često mora baviti, završi izgubljena u komunikacijskim bespućima, a na što često upozoravaju komunikolozi.

Mišice, tarzanice, marelice...

Materijala im za analizu u srazu ''puzajućeg državnog udava'' s ''Vidovitim Milanom'' zasigurno ne manjka, a ponekad se čak može i naučiti nešto – primjerice, nisu baš svi znali što je ili tko je boza i što znači prodavati bozu.

''Milanović prodaje bozu'', poručio je Plenković, a ''prodavač'' mu uzvratio da je on ''pio pivo i viski, dok je Plenković, koji je komunistički gojenac, krkao bozu i gusti sa šlagom i kremšnite''. Od sve te ''brige'' oko toga tko je što i kada jeo i pio, možda bi se nekima nametnulo i pitanje linije, ali s njom nije imao problema predsjednik Sabora Gordan Jandroković premda je u njezinu prikazivanju posegnuo za nekim bezbrižnijim danima. ''Budući da me klaun Milanović optužio da sam nasilnik bez mišića, a kako se zalažem za argumentiranu raspravu, prilažem dokazni materijal. Nasilnik nisam, a o mišićima prosudite sami'', napisao je Jandroković u objavi na Facebooku uz fotografiju iz mladosti na kojoj je u kupaćim gaćicama.



''Mene je zadnji put mama slikala u kupaćim gaćama kad sam imao 13 godina. To je nepristojno'', poručio je na to Milanović čije su tvrdnje da je ''Jandroković nametnuti stranački dodvorica koji pokušava glumiti, ali je ustvari jedan nasilnik bez mišića, jedan obični nasilnik”, predsjednika Sabora nagnale na objavu fotografije koju je Milanovć prizvao i nedavno nakon prošlomjesečnog sastanka Vijeća za nacionalnu obranu i sigurnost kada je ''Njonju'' prozvao zbog igranja mobitelom na sjednici Vijeća: ''Da se skinuo u tarzanice, bio bih manje iznenađen''.

Međutim, iznenađenja više nije bilo kad se Milanović nastavio obračunavati s Miloradom Pupovcem, predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV-a) i saborskim zastupnikom SDSS-a: ''Plenković je ružan, Pupovac prljav, a Jandroković zao''. ''Čovjek sa smislom za humor između Herr Flicka i Pavla Korčagina iz 'Kako se kalio čelik'. Uvijek na rubu suza", kazao je Milanović za Pupovca kojega je višekratno optužio da se ''ponaša nedolično i igra prljavo. On je prljavi Hrvat''.



"Takvog nema nitko. Niti je imao ikada itko. Ni u Europi, a ni šire od Europe. Predsjednik je alergičan na prljave, a kako sam ja jedan od tih i jedan od takvih onda je vjerojatno to razlog. Svejedno. Kad kaže prljav Hrvat, mi znamo što to znači", kazao je na to Pupovac. "Za mene je to mjesto prazno. Tamo se uselio netko tko ne zna kako se ponaša predsjednik, kako se čuva dostojanstvo zemlje, nacije i ono što mu je sveta dužnost, a to je stabilan ustavni poredak, mir u zemlji, tolerancija, odsustvo vrijeđanja i mržnje u zemlji. Takvog predsjednika mi ovoga trenutka nemamo", upozorio je predsjednik SNV-a kojega je čovjek koji trenutno stoluje na Pantovčaku ranije nazvao i ''moralnim kamatarom'' na što je Pupovac uzvratio da je Milanović ''moralni invalid''.

Najnovija razmjena između njih dvojice potegla se nakon Milanovićevih izjava o odgovornosti države zbog ubojstva obitelji Zec te relativiziranja genocida u Srebrenici, a datira od proljetos upravo oko izbora nove čelne osobe Vrhovnog suda. No, kako je već spomenuto, to je pitanje na kraju ipak riješeno sredinom jeseni kad se već polako zahuktavao sukob Milanovića, inače i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, s ministrom obrane Marijem Banožićem.

''Pravo muški...''

Milanović: "Banožić je politički beskućnik"
Banožić: "Zašto sada tjera inat?"
Milanović: "Vrlo ružna vrsta manipulacije."
Plenković: "Cijela tirada vjerojatno je zbog juga."
Milanović: "Obuzdaj, skrbniče, svog jarana."
Plenković: "To ćemo otresti kao i neki dan s revera."
Milanović: "Mali HDZ-ovac sa skrbnikom."
Banožić: "Ja sam dečko iz Vinkovaca."
Milanović: "Iz provincije političke."
Banožić: "A čujte, to je bio grad koji je poznat po obrani od neprijatelja."
Milanović: "Na jedan kamikaza način kamikaze."
Banožić: "Neću dopustiti da se iznose laži."



Milanović: "Junior ministar."
Banožić: "Nema hrabrosti."
Milanović: "Zlostavljač vojske."
Banožić: "Da onako pravo muški"
Milanović: "Tko je on?"
Banožić: "I hrabro sjedne za stol."
Milanović: "On je stranačka instalacija."
Plenković: "Ovo se može slobodno nazvati jedan puzajući državni udar."
Milanović: "Neznalica."
Banožić: "Performans Zorana Milanovića."
Milanović: "Engleski ne zna govoriti."
Banožić: "Omolavažava, vrijeđa, prijeti se ljudima."
Milanović: "Takvi sitni politički žicari."
Banožić: "Budi hrabar."
Milanović: "Osvetoljubiv mali čovjek. Stranački ćato. Dudek s troškom u vlaku s picekom i s znudlecima. On je pao s kruške."
Banožić: ''To je čovjek bez karaktera''



Milanović: ''Plenković je puzajući državni udav, očekujem da malo pridavi svog malog Baneta. … Nema tu vatre. Banožić nije vatra. Banožić je opušak''.
Banožić: ''Milanović je psihijatrijski slučaj. Vrijeme je za njegov opoziv.''
Milanović: ''Flash Gordon iz Vinkovaca, Mario Banožić… Smiješan čovjek. Jedan korumpirani ludonja može napraviti veliku stvar. Ministar se ponaša kao da je vojska njegovo lovačko društvo.''
Banožić: ''Netko je odlučio sebi praviti kirvaje i od sebe raditi velikog vođu, a to trebaju plaćati građani kroz Ministarstvo za koje ja odgovaram.''
Milanović: ''Zvat ću Plitvice da vidim koliko je medvjeda roknuo na putu. Tako će biti dok ga Plenković ne stavi k nozi.''

Bilo je tu još ''istaknutih komunjara'', ''jadne politike jednog iskompleksiranog čovjeka'', ''zlostavljača'', sociopata'', ''zadnjeg sitnog tata'', ''nacista'', ''lopova'', ''fašista'', ''svetih krava''… i tako unedogled… čak i nakon što je došla (ne)očekivana ruka ''pomirenja'' – ''Badnjak je, Božić je, ovo je vrijeme u kojem opraštamo. Ja opraštam gospodinu Milanoviću sve što je rekao javno u eter, zbog stabilnosti države, svega što je potrebno da bi se vojska razvijala pozivam ga na dijalog da sjednemo za stol i razgovaramo", poručio je u drugoj polovici prosinca Banožić kazavši i da to nije isprika za ono što je sam izgovorio.

Od Jaglaca do Vidovitog Milana

"Neka ide tamo rokati karabinom po divljim svinjama. Ponavljač. … Dođe nekakav jaglac i misli da je predsjednik i traži da ga se moli za potporu vojske, kao da sam ja turistički vodič. Bane je upao k'o pile u kravlju... i sad se tu koprca.... šta sam sad bio govorio, Majko Božja... ma nebitno... Jaglac koji je došao tu jučer iz kukuruza… Nekim ljudima je izvađen mozak, Banetu na primjer", odvratio je ministru predsjednik i iskoristio priliku Plenkoviću opet spočitnuti ''notornu Gabiku'', a i referendum MOST-a prije objave broja prikupljenih potpisa i njihove provjere: 'Izgleda da su uspjeli skupiti potpise… Vjerojatno će ih probati pokrasti, sumnjam na HDZ, tko laže taj i krade, imaju posla s lopovima. Helou!''



''Kako on to zna? Što bih ja sad trebao reći? Što je on? Nekakav vidovnjak? Vidoviti Milan? Što je on? Kako on zna koliko oni imaju potpisa? Ja sam čuo da su ih oni prikupili. Neka ih iznesu, neka ih pokažu da vidimo gdje su ti potpisi, je li stvarno prikupljen potreban broj. Ako jesu, to će se provjeriti na najtransparentniji način. Nek' ih broje jedan po jedan na Trgu Svetoga Marka što se mene tiče, mogu odmah'', poručio je Plenković i kazao da Milanović, kojega i inače proziva za ''primitivno, brutalno vrijeđanje'', ''lupa jer nema što pametno reći''.

Istaknuo je Plenković i da je ''štetočinstvo koje Milanović radi već polako poprimilo i međunarodne razmjere, dodavši: ''Kada netko zbunjuje ljude u vezi euro područja, kada naziva Vladu nacionalnim izdajnicima, kada naziva HDZ lopovima, kada najbolju diplomatkinju od svih kojih imamo proziva da nešto ne radi, koja dan i noć 20 godina krvari za Hrvatsku, onda imamo ozbiljan problem s jugom, južinom, racijom, razumom, doprinosom hrvatskoj javnosti i interesima, samo štetočinska aktivnost''. ''Ja radim dobro, on radi loše. Stvari su vrlo jednostavne… Ja ću raditi dobro kao što radim i zadnjih pet godina i dalje. Dokad će on svoje, ja ne znam'', poručio je Plenković na što je Milanović, i ovaj put zbog sukoba oko BiH, poručio da nije shvatio što je premijer htio reći: ''Kao da se najeo marelica fermentiranih''.



I tako smo opet nekako došli do šećera, koji vodi do karijesa preko kojega stižemo do rukavca korone, a način vođenja borbe protiv pandemije koronavirusa u Hrvatskoj fronta je na kojoj se Milanović i Plenković sukobljavaju bez prekida. Predsjednik Republike krajem srpnja prošle godine koronavirus je usporedio s karijesom i od tada je u niz navrata i u slučaju te izjave objašnjavao na što je mislio kad je objašnjavao na što je mislio. Nadovezao se na to ove godine i pozivom da cijepljeni više ne trebaju nositi maske, a sve je kulminiralo u slučaju COVID potvrda kada je poručio: ''Mi ćemo po svom, nećemo maltretirati ljude''.

Janjičari, cirkus i NBA liga

"Svatko na Pantovčak dolazi po pozivu. Prijeti se bezumnom represijom hrvatskim građanima. U Ustavu stoji da sam ja taj koji treba štititi vrednote i hrvatski Ustav. Kako to radim? Tako da klečim pred Šeparovićem? Kažem, ne da bih zaštitio sebe, nego institucije. Nećeš mi slati svoje janjičare i inspektore gore da idu provjeravati Ured predsjednika. A baš je i zgodna situacija, ne mogu ni proći. Miljenić bi ih i pustio jer je on kao čelnik tijela, ali ja ne dam, jer vojska je na ulazu. I psi", poručio je predsjednik Republike koji COVID potvrde smatra ''glupošću''.

Podržao je izjavama, ne i potpisom, i prvi dio MOST-ova referenduma ustvrdivši da antivaksere ne podržava, ali i upozorivši da su ''Vlada i HDZ odgovorni što je uopće došlo do pokretanja referenduma jer Hrvatskom već godinu i pol dana vlada stožerokracija''. ''Raspudić i Milanović su blizanci, to je jedno, tko to nije skužio do sada, to kuži valjda danas. To je jedna simbioza, to je jedno, tu se više ne može govoriti o dvije osobe'', poručio je Plenković koji osim s Milanovićem i s MOST-om vodi kontinuiranu bitku, a uvjeren je da je riječ o ''operaciji''.



''Cijela operacija se sastoji od dva okvira - u jednom politički akteri na sceni forsiraju temu da je HDZ lopovska, korumpirana, lupeška, kriminalna organizacija, što je osnovna teza onih koje muči HDZ-ov rejting, a druga je da profiteri i paraziti na smrti hrvatskih građana rade cirkus od COVID potvrda. Oni plaču, izađe rejting, onda oni svi imaju karmine. On to potiče kroz svoje trbuhozborce koje ima u medijima koji to perpetuiraju i stalno stavljaju u prvi plan. COVID potvrde postoje u apsolutno svakoj zemlji Unije. Ovi profiteri sada najedanput idu čak tako daleko da će biti srušena Vlada. Evo Vlada je živa i zdrava, rast će po HNB-u biti 11 posto. Je li Vlada srušena? Nije. Imaju li potpise? Ne znam. Je li to sve politički orkestriran cirkus samo s ciljem destabilizacije HDZ-a i parlamentarne većine? Jest. Te ljude nije briga za zdravlje. Njih to nije briga, njima je samo bitno parazitirati, profitirati na smrti naših građana'', poručio je Plenković i prije koji dan baš kao što je i ranije odbijao bilo kakve kritike na račun svojega i rada svoje Vlade.

Težak udarac posebno je bio nakon što je Vrhovni sud pravomoćno presudio da HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi Media mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne nakon čega je dio javnosti i oporbe zahtijevao HDZ-ovu ispriku, a na što je Plenković poručio: ''Mi ćemo uplatiti novčani iznos u proračun i time za mene ta priča završava. Da li ću prihvatiti da mi jedan tiranin i despot Grbin, koji kroz prozor izbacuje 18 zastupnika jer drugačije misle, da mi nešto docira? No way. Ne dolazi u obzir. ... Čovjek koji grli Kovača u Čakovcu i suzu pušta, gdje ovaj laže da mu netko prijeti, nama će docirati? Da nama sole pamet Mostovci, ekipa doživljava gotovo orgazam na Festivalu slobode i kriči protiv cijepljenja, oni će meni docirati o tome što HDZ treba raditi? Možemo! sije mržnju protiv HDZ-a u svakoj rečenici u svakoj objavi, koji kadrovira u Holdingu onako kako kadrovira, ridikulozno. Da mi to radi Domovinski pokret čijeg su glavnog tajnika ulovili kako tajno snima u nekom stančiću u Zagrebu ljude iz njegove stranke? Oni će mi nešto govoriti. Njima da se ispričavam? Oni da napadaju nas? Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga, a takvi su i rezultati''.

Ali pitanje je koji rezultati? Pitanje za raspravu na svim poljima, no kako se bliži kraj godine, još jedne pandemijske, doba u kojem se mnogi vesele druženju s obitelji i prijateljima, ali mnogi od njih više nisu tu, i to zbog, kako mnogi smatraju, upravo lošeg upravljanja koronakrizom, jedno od najtežih je ono koliko je života moglo biti spašeno da je dovoljno ljudi cijepljeno? A tu je problem uvelike bio u i načinu komunikacije, između ostalih, i Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, koji je osim sa starim problemom – vjerodostojnošću, muku mučio i s gafovima istaknutih članova.

Booster gafova

Između ostalog kada je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na jednoj od konferencija za medije u jeku uvođenja COVID potvrda iznio podatak da je od ukupnog broja oboljelih u 24 sata 75 posto cijepljenih. Ispostavilo da je riječ o lapsusu – za čiji je ispravak trebalo par dana, a samo par tjedana kasnije ravnatelj HZJZ-a je opet ustvrdio nešto posve krivo prozvavši medije da su mu krivo stavili u usta da će doći do proširenja upotrebe COVID potvrda iako je samo koji sat ranije upravo to sam izjavio. Kontradiktornim odgovorima u jednom danu na pitanje trebaju li se trudnice cijepiti, javnost je zbunila Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'', a po pitanju treće doze i pravilnog informiranja građana ispričao se i ministar zdravstva Vili Beroš.

Takvi istupi bili su dodatno plodno tlo za razne teorije zavjere i sugovornike ''druge strane'' kojih ni ove godine nije manjkalo, i ne samo na rubu mainstream medija. Zbog COVID potvrda i cijepljenja održano je niz prosvjeda s kojih se često čulo o Ivermektinu, kojim se liječe crijevni paraziti kod konja, goveda, ovaca i svinja, a koji protivnici cijepljenja ističu kao spasonosan koronalijek, a koji propisuje i jedan zagrebački homeopat. Kao glas razuma nastupio je epidemiolog Bernard Kaić i objasnio: ''Homeopati obično propisuju ništa, ovo je najdiferentnija stvar koju su ikad propisali. … Jesu li ga razrijedili stotine milijardi puta, u vodi koja pamti sve osim dreka koji je u njoj plivao u kanalizaciji, da mu povećaju učinkovitost? Ivermektin nema nikakvog dokazanog djelovanja kod COVID-a jer bi ga u protivnom koristili u Infektivnoj klinici, u Dubravi, u svim klinikama svijeta. To mi je neshvatljivo i kriminalno''.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene