Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most zadovoljan

PETROV PORUČIO: 'Teče rok od pet dana. Uzmite pauzu od nas. Most je svoje rekao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Mostu su zadovoljni brojem osvojenih mandata usprkos činjenici da je on manji u odnosu na izbore u studenom. Most je treća politička snaga u Hrvatskoj bez koje vjerojatno neće biti moguće formiranje nove hrvatske Vlade.

Božo Petrov čelnik Mosta obratio se javnosti iza ponoći i poslao jasnu poruku onima koji će sastavljati parlamentarnu većinu. Dali su rok od pet dana onima s kojima će razgovarati.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!"

'Dragi prijatelji i građani, hvala vam na povjerenju. Hvala svima koji su dali svoj glas da se od promjena ne odustaje. I dok god budemo imali vaše povjerenje, trudit ćemo se da javni interes bude ispred privatni. Pozivam sve mlade da se uključite u borbu za vašu budućnost. Nemojte otići a da ne pokušate. Nazvat će vam amaterima diletantima. Da vas hvale, ja bih se zabrinuo. Ova Hrvatska može i mora biti bolja. Politika može biti bolja, ali ona treba vas koji u ovom trenutku razmišljate kada ide koji autobus i vlak. Nemamo više ružičaste naočale i nismo naivni.

Nikad se neću prestati nadati da će nam biti čast napraviti nešto za našu domovinu. Ne moramo se voljeti, ali domovina mora biti iznad svega. I zato smo dali jamstva. Oni koji pristanu na sve njih mogu očekivati našu podršku. Teče rok od pet dana. Nećemo se cjenkati s povjerenjem građana. Ako im je do njega stalo, onda će prihvatiti sva jamstva. Nama je stalo jer tako vidimo svoju zemlju i od toga nećemo odustati.

Neka uzmu tjedan dana, neka se preslože kako god mogu da to ne bi radili usred mandata. I ako im je ovo što tražimo teško i ako nas mogu zaobići, neka to naprave odmah. Most ne postoji zato da bismo dobili lijepe i skupocjene fotelje. Mi se možemo boriti i iz saborskih klupa. Hrvatska se ima pravo nadati boljoj budućnosti', zaključio je Petrov.

Zamolio je sve medije da u idućih 3-4 dana borave na drugim mjestima.

'Drugi se trebaju odlučiti za što se oni bore. Most je svoje rekao', poručio je na kraju ispraćen skandiranjem 'Božo, Božo!'

Petrov je nakon toga pojasnio i kako bi u praksi izgledali pregovori o novoj Vladi.

'Kada se netko od njih očituje, može se pristupiti konstituiranju Sabora, a onda se naših sedam jamstava može provesti i nama je to znak da je ta opcija spremna za promjene i dat ćemo pristanak na formiranje izvršne vlasti. Kamo sreće kada bi pristali i jedni i drugi jer bi mogli razgovarati o ključnim promjenama koje su potrebne Hrvatskoj', pojasnio je Petrov koji opet nije isključio mogućnost novih izbora.

23.52 - Most čeka da se izjasne velike stranke, ali Živi zid im opasno puše za vrat.

Postoji li šansa da oni budu glavni pregovarač s relativnim pobjednikom ili da se pak ujedine sa Mostom?

Vlaho Orepić istaknuo je da Most ima odličan rezultat.

'Most i Živi zid pišu dva različita puta i ne mogu ih uopće ni uspoređivati. Osnova za bilo kakve dogovore i razgovore je mogućnost realizacije programa', poručuje Orepić.

23.30 - Slaven Dobrović smatra da je Most prepoznat kao snaga za promjene.

23.05 - Mostovac Miro Bulj dobio je mnogo preferencijalnih glasova.

Kaže da se za njih izborio svojim zalaganjem u Saboru i očito je dopro do građana.

'Most su shvaćali neozbiljno proteklih šest mjeseci. Pokazali smo da smo od nacionalnog značaja. Opstali smo. Sve političke opcije udarale su po nama. Trebamo gledati u budućnost i trebamo mijenjati stvari, raditi promjene iz temelja. Ne budemo li to radili, ne piše nam se lipa budućnost', poručio je Bulj.

22.15 - Prema privremenim nepotpunim rezultatima izbora Državnog izbornog povjerenstva koji su objavljeni u 22 sata s 25 posto obrađenih glasačkih mjesta, Most osvaja 13 mandata.

Robert Podolnjak kazao je kako je rano za zaključke, ali da Most ima razloga za optimizam. 

'Rezultati će oscilirati za jedan do dva mandata. Most je ostao stabilna politička opcija usprkos svim napadima. Pitanje je može li tko može doći do parlamentarne većine', kazao je poručivši da će Most inzistirati na svojim jamstvima.

Na pitanje jesu li spremni podržati Zorana Milanovića za premijera, rekao je da treba pričekati.

21.25 - Most dobiva jako lijepe riječi i iz HDZ-a i iz SDP-a kao poželjna udavača, a Tomislav Panenić očekuje da će do kraja večeri imati 14 mandata.

Tomislav Panenić kazao je da podaci koji dolaze s terena ohrabruju te da dobivaju sve više glasova iz manjih sredina.

'Nadam se da ćemo do kraja večeri imati 14 mandata', kazao je dodajući i da nemaju vremena za gubljenje te da će pregovarati s onima koji prihvate njihova jamstva.

20.51 - Grmoja: Ako SDP i HDZ ne ispune uvjete, mi idemo u oporbu

Nikola Grmoja izjavio je kako, s obzirom na negativnu kampanju koja se vodila protiv Mosta među političkim strankama ali i u dijelu medija, mogu biti zadovoljni s 12 mandata. Uvjeren je da će ih biti i više.

Na pitanje o potpori Mosta formiranju nove Vlade, Grmoja je podsjetio na uvjete koje je Most postavio SDP-u i HDZ-u u zamjenu za podršku.

'Ako ih neće ispuniti, a do sada nisu pokazali da to žele, mi idemo u oporbu', poručio je.

Čelnik Mosta, Božo Petrov, došao je u izborni stožeru Mosta u pratnji supruge Maše, praćen burnim pljeskom.

20.05 - Nakon objave novih procjena izlaznih anketa prema kojima Most dobiva jedan mandat više u odnosu na prve procjene, odnosno da dobiva 12 zastupnika, Mostovci su još zadovoljniji. Opet su treća politička opcija bez koje neće biti moguće formiranje nove Vlade.

Ines Strenja Linić poručila je da je Most zadovoljan.

'Imat ćemo i više mandata, pokazali smo kontinuitet i stabilno glasačko tijelo. Bili smo brana nacionalne sigurnosti i građani su to prepoznali', kazala je.

Tko će imati prioritet u pregovorima, SDP ili HDZ?

'Na istoj su distanci. Nakon izborne noći i periodu za formiranje Sabora na SDP-u i HDZ-u je da se odrede prema našim jamstvima', poručila je Strenja Linić.

19.30 - Mostovac Vlaho Orepić zadovoljan je brojem mandata.

'Ja sam uistinu prezadovoljan ovim rezultatima. Pokazalo se da Most ima stabilno biračko tijelo s mogućnostima za rast', kazao je. O poslijeizbornim pregovorima za sastavljanje nove Vlade nije želio još govoriti.

'Što će biti poslije izborne večeri, vidjet ćemo. Ne bih se upuštao u kalkulacije', kazao je Orepić.

Smatra da je ključ njihova uspjeha i rezultata - dosljednost.

Prema Izlaznim anketama i prvim procjenama koje su u 19 sati objavili Nova TV i Dnevnik.hr Most bi dobio 11 mandata.

19. 15 - Ivan Kovačić iz Mosta kazao je Barbari Štrbac kako je zadovoljan s ovim brojem mandata.

'Za mene je to dabar rezultat. Koliko god govorili da je Most u padu je uspoređujući sa zadnjim izborima, treba imati na umu da smo u petom mjesecu jedva bili na pragu od 5 posto. Koliko čujem imaju još četiri granična mandata, tako da ja sam sa svakim dvocifrenim brojem mandata zadovoljan', poručio je Kovačić. 

Na pitanje o pregovorima o vlasti i tome koliko će biti važna jamstva Mosta koja su postavili pred SDP i HDZ prije izbora, te hoće li biti fleksibilni, Kovačić je odgovorio:

'Mislim da nećemo biti fleksibilni. Znamo što je to kada vas netko konstantno vara. Jamstva nisu ucjene, to su dijelovi našeg programa.'

Podsjetimo, na prošlim parlamentarnim izborima u studenom prošle godine Most je bio najveće iznenađenje s čak 19 osvojenih mandata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene