Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON TAJNOGA GLASANJA

Nedostajao je jedan glas: Nije izabrana predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici tajnim glasanjem danas su izabrali nove članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali ne i predsjednicu..

U Saboru je malo prije 14:30 sati počelo tajno glasovanje za izbor novog sastava Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Rezultate glasovanja predsjednik Sabora objavio je oko 15:30 sati.

Pročitajte i ovo Nataša Novaković Borba protiv korupcije Oporba pohvalila Novaković: "Iziritirala i povrijedila osobni ego Plenkovića" Slika nije dostupna "da se čovjek upita..." Novaković razočarana brojem kandidata za novi sastav Povjerenstva: "To je apsurdno i poražavajuće"

Za pet mjesta u tom tijelu – predsjednika i četiri člana nadležni Odbor za izbor i imenovanja predložio je  devet kandidata: za predsjednicu Daliju Orešković, koja je tu dužnost obnašala proteklih pet godina i Natašu Novaković, a za članove Davorina Ivanjeka, Tatijanu Vučetić, Tončicu Božić, Aleksandru Jozić Ileković, Antoniju Petričušić, Dragana Zelića i Duju Prkuta.

Za predsjednicu nije izabran nitko, jer je 75 zastupnika glasalo za Natašu Novaković, a njih 46 za Daliju Orešković.

Davorin Ivanjek, Tatijana Vučetić, Tončica Božić, Aleksandra Jozić Ileković postali su novi članovi Povjerenstva.

Podsjetimo, predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Što dalje?

"Budući da zakon ne predviđa što se događa u ovakvim situacijama, konzultirali smo saborski Poslovnik", kazao je Jandroković, citirajući članak koji predviđa ponavljanje glasovanja.

U prvom ponavljanju ne mogu sudjelovati kandidati koji su dobili manje od petine, a u drugom oni koji su dobili manje od trećine glasova nazočnih zastupnika. Ako ni u drugom ponovljenom glasovanju pojedini kandidat ne dobije potrebnu većinu, prijedlog za izbor tog kandidata skida se s popisa predloženih kandidata.

"Dakle, sukladno Poslovniku morali bi ponovno glasovati o istim kandidatkinjama, budući da sada nema kvoruma to ne možemo napraviti danas, nego ćemo to napraviti na prvoj idućoj sjednici", najavio je predsjednik Sabora.

U međuvremenu će se, kaže, konzultirati Odbor za Ustav i politički sustav kako bi i on dao tumačenje i "najvjerojatnije potvrdu takvog stava".

Neuspjeli izbor predsjednice Povjerenstva neslužbeno se u petak komentirao kao pokazatelj da HDZ-ova saborska većina, koja broji 78 zastupnika, i nije tako stabilna.

Neslužbeno, propituje se kako će Povjerenstvo raditi bez predsjednika s obzirom na njegove velike ovlasti. Prema zakonu, predsjednik organizira i upravlja radom Povjerenstva, saziva i predsjedava njegovim sjednicama, skrbi o pravilnoj i učinkovitoj provedbi postupaka pred tim tijelom, priprema prijedlog za osiguravanje sredstava za rad Povjerenstva i nalogodavac je za financijsko i materijalno poslovanje Povjerenstva.

 

Tko su izabrani članovi

 

Vučetić i Ivanjek bili su članovi Povjerenstva kojemu je mandat istekao 11. veljače.

Vučetić (82 glasa), zamjenica predsjednice Povjerenstva u prošlom sazivu, radila je u Ministarstvu pravosuđa gdje je, uz ostalo, bila i državna tajnica. Godinama je vodila osobni odvjetnički ured, radila kao pravnica u dvije velike tvrtke.

Pravnik Davorin Ivanjek (80 glasova) bio je sudac Općinskog suda u Varaždinu, sudski savjetnik Vrhovnog suda, viši sudski savjetnik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Aleksandra Jozić Ileković (106 glasova) dolazi s mjesta savjetnice ministra uprave. Osam godina bila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), prije toga viša upravna inspektorica Ministarstva uprave, viša savjetnica i zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo, stručna suradnica i savjetnica u zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo.

Tončica Božić (80 glasova) diplomirana je psihologinja sa specijalizacijom iz psihosocijalnog rada. Od 2016. radi u Hrvatskoj psihološkoj komori, prije toga radila je u Centru za socijalnu skrb Krapina, ministarstvima obitelji i socijalne skrbi, osnovnoj školi, Zavodu za socijalno-zdravstvenu zaštitu odraslih osoba, itd. (D.B./Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene