Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUP NE OTKRIVA DETALJE

Azilante privremeno sele na Lanište: Stanovnici spremni na prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglice koje su trenutno smještene u Hotelu Porin MUP planira preseliti u Hostel Arena na zagrebačkom Laništu. Službeno to još nitko ne želi potvrditi, no priča o tome stigla je i do stanovnika toga naselja koji upozoravaju na problem prenapučenosti lokalne škole i vrtića.

Izbjeglice koje su trenutno smještene u Hotelu Porin, odnosno prihvatilištu za tražitelje azila, od 1. prosinca trebale bi biti premještene u Hostel Arena koji se nalazi u zagrebačkom naselju Lanište, neslužbeno doznaje Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oštra presuda Europski sud pravde: Mađarska je prekršila zakon EU-a o azilu Peticija protiv premještaja imigranata (Foto: Dnevnik.hr) PRIKUPLJALI PET DANA Bandić ih nije primio: Građani predali 1680 potpisa protiv preseljenja imigranata u Hostel Arena

Prema neslužbenim informacijama, korisnici koji su sada smješteni u Hotelu Porin u ovom bi hostelu trebali provesti pet mjeseci. Porin bi u tom razdoblju renovirali, nakon čega bi vratili izbjeglice.

Iako službene potvrde ove informacije još uvijek nema, ona je stigla i do stanovnika toga naselja, koji već najavljuju akcije kojima će to pokušati zaustaviti.

Stanovnici zabrinuti

Igor Čović iz Inicijative građana Jaruščice i Remetinečkog gaja upozorava da su stanovnici toga dijela grada poprilično zabrinuti tom informacijom.

"Hostel se nalazi u srcu kvarta, okružen stambenim zgradama, odmah do vrtića i dječjih igrališta. U kvartu koji je u velikoj ekspanziji, s porastom mladih obitelji, gdje još uvijek imamo nedostatnu osnovnu infrastrukturu (mali broj mjesta u vrtiću, nedostatak prostora u školi, vrlo mali broj zelenih površina i dječjih igrališta - pogotovo Jaruščica) kao glavni problem kvalitete života", upozorava Čović, dodajući da u takvoj situaciji dovesti prihvatilište za imigrante smatraju lošim rješenjem.

Zbog toga su, kaže Čović, stanovnici naselja spremni i za prosvjede ukoliko se informacija o preseljenju izbjeglica pokaže točnom.

U Zagrebačkom holdingu ne znaju ništa

U Zagrebačkom holdingu, koji upravlja Hostelom Arena, kažu da o preseljenju izbjeglica na Lanište ne znaju ništa. "Nemamo nikakvu službenu informaciju o tome", kaže Senka Knežević iz službe za odnose s javnošću Holdinga.

Svojevrsnu potvrdu ove informacije dobili smo u samom Hostelu, u kojem su nam rekli da se kod njih ne može rezervirati smještaj nakon 30. studenog.

"Nažalost, ne možete rezervirati smještaj u prosincu. Hostel će vjerojatno ići u neku prenamjenu od 1. prosinca, ali to još sa sigurnošću ne znamo. Više ću vam moći reći krajem mjeseca", rekli su nam u Hostelu Arena, gdje smo pokušali rezervirati smještaj u prosincu.

"Valjda bi nam ovo javili"

Jadranko Baturić, predsjednik gradske četvrti Novi Zagreb-zapad, također nema nikakvu informaciju o preseljenju izbjeglica u Hostel Arena. "Uvijek se nešto priča. Prije dvije godine su dolazili Romi, sada izbjeglice, dogodine će valjda izvanzemaljci", kaže Baturić, koji ne vjeruje da je informacija istinita jer, kaže, sigurno bi ga netko obavijestio. "Mi smo gradska četvrt, jave nam kad hoće zasaditi bor, valjda bi nam i ovo javili", kaže Baturić.

Prema neslužbenim informacijama Vlada bi ovog tjedna trebala donijeti odluku o pokretanju postupka javne nabave za slučaj preseljenja izbjeglica iz Hotela Porin. No, problem je i u tome što je u njemu smješteno petstotinjak izbjeglica, dok Hostel Arena ima svega 250 ležajeva.

O preseljenju izbjeglica iz Porina pisalo se i u rujnu, no tada se tvrdilo da će ih smjestiti u naselju Borovje protiv čega su se pobunili njegovi stanovnici.

MUP potvrdio preseljenje, ali ne i lokaciju

Potvrdu informacije o preseljenju izbjeglica iz hotela Porin zatražili smo i u MUP-u. Oni su nam potvrdili kako je u planu renoviranje tog objekta, ali ne i lokaciju na koju bi tamošnji korisnici trebali biti preseljeni.

''Objekt Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu iziskuje rekonstrukciju, odnosno adaptaciju unutarnjeg dijela uslijed dotrajalosti. Radovi rekonstrukcije i adaptacije planiraju se izvesti u više faza kako bi se omogućio konstantan rad Prihvatilišta. S obzirom na navedeno dio tražitelja međunarodne zaštite koji sada borave u objektu trebat će privremeno premjestiti u drugi adekvatan objekt.

Ministarstvo unutarnjih poslova je pokrenulo otvoren postupak javne nabave za uslugu smještaja i prehrane tražitelja međunarodne zaštite uzimajući u obzir potrebe tražitelja međunarodne zaštite, organizaciju rada, dostupnost i provođenje psihosocijalnih usluga i programa za potrebe tražitelja međunarodne zaštite. Cilj adaptacije objekta (planirani početak radova je 1. ožujka 2018.) je poboljšanje uvjeta života korisnika Prihvatilišta, a tijekom privremenog premještanja vodit će se računa da se u najmanjoj mogućoj mjeri remetiti svakodnevni život korisnika Prihvatilišta'', kažu u MUP-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene