Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bivši šef

Milanović kao svjedok u nastavku suđenja za aferu dnevnice: "Saucha je bio izvan sebe kada je vidio dokumentaciju i razmjer afere"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrani predsjednik i bivši premijer Zoran Milanović jutros je na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko za lažiranje putnih naloga u aferi dnevnice.

Uskok ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga te da su tako iz proračuna izvukli oko milijun kuna. Izvlačenje novca krivotvorenim putnim nalozima odvijalo se, prema optužnici, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali i za vrijeme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

Izabrani predsjednik i bivši premijer Zoran Milanović pozvan je kao svjedok jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli.

Milanovićev dolazak na sud prvi je slučaj u kojem je izabrani predsjednik države pozvan za svjedoka u nekom predmetu. Dosad su kao svjedoci na sudove pozivani Stjepan Mesić i Ivo Josipović, no tada su već bili bivši predsjednici.

"Nije bilo drame"

Ročište je počelo čitanjem Milanovićevog iskaza u USKOK-u. "Kada bih ja išao na službeni put, čekala me na radnom stolu plava kuverta s mojim imenom", rekao je Milanović USKOK-u za vrijeme istrage.

Također, USKOK-u je izjavio da nije primijetio, dok je bio premijer, da je Saucha imao problema s alkoholom ili da je to utjecalo na njegov rad.

Napomenuo je kako nije donio odluku da posebni savjetnici neće na putovanja. Sa Sauchom je, kaže, oko proračuna Ureda, razgovarao na načelnom nivou i to o troškovima službenih putovanja, troškovima zrakoplova, s koliko sredstava raspolažu, ali se ne sjeća da je bilo problema oko toga i da je Saucha ukazivao na njih. "Nije bilo drame", rekao je Milanović.

"Ured predsjednika Vlade je mali i svi podaci su lako provjerljivi. Nekoliko sam puta razgovarao sa Sauchom i nikad nije bilo problema, mi smo mali potrošači", dodao je.

"Rekao je da nema veze s tim"

Milanović je otkrio kada i kako je saznao za probleme s dnevnicama.

"Jednog dana u veljači, nazvao me ili Saucha ili Siniša Petrović, a dozvoljavam da je to mogao biti i Budak, da mi kaže nešto što se u sljedećih nekoliko sati rasplamsalo. Netko je čitao nalaz državne revizije i nije trebalo dugo da se zbroji 1+1 i dalje sam to pratio iz medija, čuo se sa Sauchom, razgovarali smo.

On je rekao da nema veze s tim. Ne mogu vam reći da sam bio šokiran, nego da sam bio bijesan kada sam čuo što se dogodilo", posvjedočio je Milanović koji je dodao kako je Saucha bio izvan sebe kada je vidio dokumentaciju i razmjer afere.

Kaže i kako je za vrijeme njegova mandata, prema njegovu saznanju, izvučeno pola milijuna kuna."To je posljedica jednog arhaičnog i primitivnog načina isplate dnevnica koji je u to vrijeme bio na snazi", kazao je.

Saucha i Zeljko na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili su se kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga, čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu. (MT/Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene