Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE O POTRESU IZ MINUTE U MINUTU

Hrvati iz Irske skupili i poslali pomoć, objavljene detaljne upute kako do lijekova i zdravstvene zaštite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banovina sanira posljedice niza potresa koji su pogodili to područje. Za područje Sisačko-moslavačke županije prijavljeno je 30.305 oštećenih objekata.

*Saniraju se posljedice niza potresa na području središnje Hrvatske

*Sisačko-moslavačka županija do sada ima 30.305 prijavljenih oštećenih stambenih objekata

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku: 

21:27 Novi, slabiji potres zabilježen je na području Siska, javlja EMSC. Magnituca mu je 1,6 po Richteru, epicentar je 23 kilometra zapadno od Siska.

19:15 HZJZ je objavio kako je organizirana opskrba lijekovima na području Sisačko-moslavačke županije.

Dom zdravlja Sisak osigurao je ambulantu u dvije smjene za sve pacijente bez obzira za koji tim obiteljske medicine su opredijeljeni, za preglede i izdavanje recepata.

Dežurstva ordinacija obiteljske medicine

Ambulanta obiteljske medicine

Adresa: Ulica Ferde Hefelea 10, Sisak
Kontakt: 044 540 723 (radi i na terenu kao mobilnim tim)
Radno vrijeme: 8 – 22 sata
Ambulanta obiteljske medicine

Adresa: Ulica Braće Kavurića 10 D, Sisak
Kontakt: 044 537 103
Radno vrijeme: 8 - 22 sata

Dom zdravlja Petrinja osigurava jedan liječnički tim sa sve osobe smještene u Vojarni u Petrinji koji propisuje terapiju za sve koji nemaju trenutno dostupnog svog izabranog liječnika. Lijekove propisuju i timovi hitne medicine za akutne bolesti.
Dom zdravlja Petrinja

Adresa: Ulica Radoslava Lopašića 1 B, Petrinja
Kontakt 1: 044 815 574
Kontakt 2: 098 311 489
Radno vrijeme: 7 – 21 sat

Ambulanta u mjestu Jabukovac zbog oštećenja na objektu radi terenski.

Mobilni tim na terenu:

Dr. Olivera Mioćinović i Ms. Simona Horvat
Kontakt: 099 760 1938

Uz ljekarne koje su u funkciji organizirani su i privremeni depoi lijekova na lokacijama u Petrinji i Glini gdje se izdaju lijekovi propisani na recept kao i bezreceptni lijekovi.

Gradske ljekarne Sisak su po uputi ministarstva organizirale 2 depoa po jedan u Petrinji i Glini:

Ulica Radoslava Lopašića 1 B u Glini u kontejneru uz službu hitne medicine Sisak

Ul. Antuna i Stjepana Radića 48, kontakt: 044 524 610

Obzirom na broj ljekarni, koje su uglavnom privatne, nije došlo do značajnijeg poremećaja opskrbe lijekovima.

Dostava na kućni prag 

Za dostavu lijekova na kućni prag koriste se mobilni timovi opće medicine, u urbanim sredinama, a HGSS sa svojim vozilima dostavlja lijekove na ruralnim područjima gdje je otežan pristup osobnim vozilima.

Za distribuciju bezreceptnih lijekova uspostavljena je suradnja i s Hrvatskim crvenim križem. Koriste se ustrojeni kanali distribucije koji su u sadašnjem trenutku jedino mogući i učinkoviti. Inačica “mobilne ljekarne” biti će u funkciju još 10 - 14 dana kako bi osigurali dostupnost lijekovima u ruralnim područjima.

HZZO-u je dana uputa da poduzme neophodne mjere kako bi, putem svojih ugovornih subjekata, za osigurane osobe s prebivalištem odnosno boravištem na područjima koji su razoreni u potresu osigurao nesmetano pružanje zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja bez obveze sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite osiguranih osoba koje za navedeni rizik nisu osigurane u dopunskom zdravstvenom osiguranju sukladno Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Isto se odnosi i na lijekove utvrđene dopunskom listom lijekova HZZO-a.

Radi osiguravanja kontinuiteta zdravstvene zaštite građanima koji su otišli u druge dijelove Hrvatske dana je uputa HZZO da omogući ugovornim doktorima primarne zdravstvene zaštite upis novih pacijenata bez limita, bez obzira na broj opredijeljenih osoba koji imaju u skrbi, ako se radi o građanima s potresom razorenih područja te da se do izbora novog liječnika primarne zdravstvene zaštite omogući propisivanje lijekova bez obzira na hitnost (odnosno, omogući nastavak kronične terapije), kao i ostvarenje drugih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

19:15 Hrvatski vojnici, koji su i ovog vikenda nastavili pomagati u potresu stradalom stanovništvu i civilnim institucijama Sisačko-moslavačke županije, angažirani su i na geosondiranju nasipa rijeke Kupe.

U subotu i nedjelju 686 pripadnika Hrvatske vojske bilo je angažirano na području Siska, Petrinje i Gline, te okolnih mjesta i sela .Pomagali su Crvenom križu prilikom prijevoza i podjele humanitarne pomoći, prijevoza, utovara i istovara kontejnera, postavljana šatora, sanacije prometnica i klizišta, uklanjanja i čišćenja urušene građe, popune gorivom i servisa agregata te drugog, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

Hrvatska vojska tako je sanirala ukupno 11 kilometara prometnica, 175 metara klizišta, postavljeno je 77 kontejnera, 20 mobilnih kućica, 11 šatora (44 polja M70), četiri ekspedicijska šatora te jedan šator Alaska, obavljeno je 18 sanitetskih prijevoza. Osim u navedenim zadaćama, vojnici su angažirani i na geosondiranju nasipa rijeke Kupe.

Novim tehnologijama i vojnim sposobnostima Hrvatska vojska obavlja terenska izviđanja stanja i potreba lokalnog stanovništva te daljnju koordinaciju potreba sa civilnim institucijama, ističe MORH.

19:10 Stožer je objavio adrese na kojima se može preuzeti hrana i potrepštine za životinje. Sve su OVDJE.

19:00 Objavljen je i vdeo iz zraka skidanja zvonika katedrale. Pogledajte ga OVDJE.

18:30 Zbog velike potrebe za psihološkom i psihijatrijskom podrškom na prostorima pogođenim potresom formirali su se Mobilni timovi za psihološku i psihijatrijsku podršku koji za sada djeluju na području gradova Sisak, Petrinja i Glina. S obzirom na veliko područje koje je potrebno pokriti, Krizni stožer Ministarstva zdravstva organizirao je glavne koordinatore preko koji se pruža stručna pomoć pojedinom području.

Možete ih dobiti na ovim brojevima.

18:00 Radi evidentiranja osoba koje su nakon katastrofalnog potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije privremeno napustile svoja mjesta prebivališta, odnosno područja pogođena potresom u tim županijama, pozivaju se navedene osobe da u roku od 15 dana od dana dolaska u mjesto koje je izvan područja pogođenog potresom prijave boravište u tom mjestu.

Boravište se može prijaviti neposredno na šalteru policijske uprave ili postaje u mjestu u kojem se osoba trenutno nalazi ili elektronički putem sustava e-Građani. Da bi se prijava boravišta mogla obaviti elektronički, osoba mora biti korisnik sustava e-Građani i imati elektroničku osobnu iskaznicu koja sadrži identifikacijski i potpisni certifikat.

Jednako tako, pozivaju se ustanove sa sjedištem izvan područja pogođenog potresom, a koje su pružile smještaj osobama s područja pogođenog potresom da, sukladno članku 11. Zakona o prebivalištu i boravištu građana, policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju sjedište prijave boravište tih osoba.

17:10 Cijeli dan snijeg otežava situaciju u Banovini. Osim što je skinut toranj, neka vrsta radova i u naselju Mala Gorica. U MORH-u kažu da tamo odvoze zemlju sa Sajmišta na kojem će biti kontejnersko naselje. 

Više čitajte OVDJE.

16:44 Kamion dobrotvorne pomoći iz Irske za Hrvatsku, čije su prikupljanje organizirali Hrvati koji žive i rade u Irskoj, krenuo je u subotu navečer prema Hrvatskoj.

Svi smo se, ističu, u Irskoj ujedinili i počeli skupljat pomoć po gradovima, a prikupljeno je dovezeno u subotu navečer u skladište gdje je utovareno u kamion.

Medijsku potporu u prikupljanju pomoći organizatorima je pružio portal www.irska.ie koji je pomogao da se poziv proširi po cijeloj Irskoj.

Organizatori su zato posebno zahvalni portalu www.irska.ie na pomoći i potpori.
Paketi iz kamiona dobrotvorne pomoći bit će dostavljeni u MK "Veterani Petrinja" te Capriccia centar. Oni će se, ističu organizatori, pobrinuti da poslano dođe najpotrebnijima u Petrinji i okolnim selima.

13:44 Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je za N1 da će tužiti državu ako se dokaže kriminal u obnovi.

Više o tome OVDJE

13:39 Još jedan potres zatresao je područje Petrinje. Više o tome OVDJE. 

12:40 Šefica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit koja radi u sisačkoj bolnici upozorava da su zgrade u kojima rade nesigurne i prijete da s novim potresima padnu na šatore u kojima zbrinjavaju pacijente, javlja N1. 

12:02 Vatrogasci su skinuli toranj sisačke katedrale. Sve je nadgledao i premijer Plenković koji se nalazi u posjetu Sisku. Više o tome OVDJE. 

11:44 Nakon sinoćnjeg potresa nije bilo prijave novih šteta, a od ukupno prijavljenih 30.715 različitih šteta do danas je pregledano 14.753 objekata u općinama i gradovima koje je potres zahvatio, rekao je glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić."Od sinoćnjih potresa nije bilo prijava da je bilo neke štete osim doze straha koja je samo pojačana", rekao je Pavić u emisiji Hrvatski radio za Banovinu. Ovoga se trenutka došlo do 30.715 prijava različitih šteta, a na terenu je, ističe, 300-tinjak statičara i inženjera koji su do sada pregledali 14.753 objekta.

Teško je, kaže, govoriti o roku u kojem će biti provedena obnova jer se nakon svakog novog potresa statičari ponovno vraćaju na teren i provode nove procjene na svim kućama koje su ranije dobile žutu ili zelenu oznaku. Za sada, kako je naglasio, nije utvrđeno nikakvo kazneno djelo, a izdvojio je jednu prijavu policiji koja je došla s područja Gline da je netko otvorio lažni profil na facebooku kako bi prikupljao pomoć. No, kaže, "riječ je samo o prijavi, a policija će utvrditi da li je utemeljena".

Kad je riječ o potrebama stanovništva na potresom pogođenom području, Pavić je napomenuo kako "odjeća nije potrebna, već hrana s dužim rokom trajanja".

Potpredsjednik Vlade i potpredsjednik stožera civilne zaštite RH Boris Milošević istaknuo je kako je glavni prioritet Vlade osigurati privremene smještajne jedinice svima koji su odlučili ostati uz svoje potresom porušene domove, za što će prema procjenama biti potrebno oko tisuću kontejnera. Takvih je stambenih jedinica "u režiji" države i donacija različitih organizacija i privatnih tvrtki do sada osigurano gotovo 600, a Caritas je najavio da će sljedećega tjedna krenuti s isporukom još stotinjak stambenih kontejnera, dodao je. U subotu je,podsjetio je, stiglo i 70 kontejnera iz turske donacije.

Milošević je također odgovorio na prozivke da Vlada nije pravovremeno reagirala na potres, naglasivši kako je država reagirala isti dan, te su isti dan na području pogođenom potresom sve raspoložive snage stavljene na raspolaganje. Dodao je, međutim da "ono što treba priznati, to nije bilo dovoljno u tom trenutku jer su razmjeri katastrofe bili toliko veliki da se nisu mogli sagledati u prva dva tri dana".

Naveo je kako se neprekidno radi na tome da pomoć stanovništvu postane bolja i sustavnija - na terenu je preko dvije tisuće operativaca, kao i brojni volonteri, a samo u subotu je pruženo gotovo 400 usluga psihosocijalne podrške, podijeljeno preko 16 tona hrane i više od 9.000 litara vode, oko 13.000 obroka za stanovništvo i skoro 2.000 za operativne snage.

11:05 Premijer Plenković i ministar Tomo Medved stigli su u Sisak gdje su počele završne pripreme za skidanje zvonika sisačke katedrale. Nakon toga sastat će se s biskupom i obići grad. Više o tome OVDJE. 

10:10 U nedjelju ujutro počele su završne pripreme za skidanje 14 metara visoke i 15 tona teške kape zvonika sisačke katedrale. Kako je izjavio voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić koji vodi radove, planirano je da postupak skidanja kape počne u 11 sati, bez obzira na vremenske prilike.

"Važno je da nema jačeg vjetra, ali kiša ili snijeg nam ne smetaju. Upravo obavljamo završne radove priprema, što uključuje vezivanje sajli i dodatnih gurtni za osiguranje, te vezivanje kape zvonika za kransku dizalicu koja će ga spustiti. Jučer smo obavili sve početne pripreme i ne očekujemo dodatne probleme", rekao je Adamčić.

Uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji će, ističe, sudjelovati trojica kranista iz tvrtke Mamut, uz podršku sisačkih vatrogasaca. Budući da je sudjelovao u sličnoj akciji na zagrebačkoj katedrali, rekao je kako je riječ o sličnom postupku, s tom razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje piljeno. Oko katedrale je postavljen perimetar sigurnosti, ali izvođači operacije upozoravaju promatrače na nužan oprez.

8:36 Objavljeni su podaci o oštećenim stambenim objektima na području Sisačko-moslavačke županije. Prijavljeno je 30.305 oštećenih objekata, a pregledano 14.370.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja: 173
Neuporabljivo zbog oštećenja: 1937
Privremeno neuporabljivo-potreban detaljan pregled: 1578
Privremeno neuporabljivo-potrebne mjere hitne intervencije: 1808
Uporabljivo - bez oštećenja: 381
Uporabljivo bez ograničenja: 3213
Uporabljivo s preporukom o postupanju: 5280

7:15 Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u subotu navečer jak potres s epicentrom 15 km južno-jugozapadno od Siska, a magnituda je iznosila 4.5 prema Richteru. Potres se dogodio u 22,29 sati. Magnituda potresa iznosila je 4.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio na širem području.

7:10 Hrvatske vode krenule su u petak u sanaciju nasipa u naselju Palanjek u Sisku. Snažan potres na petrinjskom području napravio je sedam ozbiljnih oštećenja na nasipima na tom području. Hrvatske vode saniraju nasipe. 

7:00 Vladinom Odlukom o proglašenju katastrofe na potresom pogođenim područjima, sva novčana sredstva koja se blokiranim građanima uplaćuju u svrhu naknade za saniranje posljedica štete od katastrofe i elementarnih nepogoda izuzeta su iz ovrhe.

Kako bi novčana pomoć blokiranim građanima bila izuzeta od ovrhe, potrebno je novčana sredstva uplatiti na njihove zaštićene račune i u opis plaćanja navesti da se radi o donaciji radi potresa.

Zaštićeni račun se može prepoznati po tome što nakon broja banke slijedi broj 35 (PRIMJER: HR46239000- 35xxxxxxxx).

Da bi se moglo detektirati da se zaista radi o novčanoj pomoći, svi uplatitelji koji uplaćuju građanima s blokiranim računima u opisu plaćanja trebaju navesti „DONACIJA“, a u modelu i pozivu na broj odobrenja navesti HR69 40002-OIB uplatitelja-420.

Banke su upućene da na jednak način postupe i u slučaju kada se radi o doznaci iz inozemstva koja je izravno upućena na posebni račun.

Fina je izdala žurni naputak bankama da svim klijentima iz stradalih područja koji imaju blokirane račune, omoguće korištenje novčanih sredstava koja su uplaćena kao pomoć u saniranju štete od posljedica potresa.

Otvaranje zaštićenog računa

Građani koji žele otvoriti zaštićeni račun, a zbog trenutne situacije na pogođenim područjima nisu u mogućnosti doći u poslovnicu ili poslati zahtjev putem Online servisa za predaju dokumentacije, mogu se javiti na besplatni telefon 0800 0080 i pripreme osobne podatke (podaci o ovršeniku, uplatitelju (naziv, OIB, adresa), banci i redovnom računu, vrsta primanja).

6:30 Ministarstvo pravosuđa i uprave predložilo je Hrvatskoj javnobilježničkoj komori da javni bilježnici odgode donošenje rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, kao i otpremu već donesenih rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave u predmetima u kojima su ovršenici osobe sa sjedištem, prebivalištem ili boravištem u područjima zahvaćenima potresom.

Javni bilježnici na šest mjeseci zastat će s postupanjem u više od 20 tisuća predmeta.

Proglašenjem katastrofe ovršenici imaju mogućnosti zatražiti odgodu ovrhe. Zahtjev za odgodu podnosi se mjesno nadležnom sudu koji o zahtjevu odlučuje žurno.

Uz, to postoji mogućnost odgode ovrhe suglasnošću stranaka (pristankom ovrhovoditelja). U tom slučaju nadležni sud ne ispituje pretpostavke za odgodu već istu odgađa na prijedlog stranaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene