Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FOTELJA MU JE UDOBNA

Burne reakcije na Žinićeve poteze, ali i činjenicu da ostaje župan: "Sada je potpuno jasno - vrijeme je da se ovo izmijeni"

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podnio je ostavku na čelno mjesto županijskog HDZ-a. Premijer Andre Plenković smatra da bi predstavljao teret uoči lokalnih izbora te se neće opet kandidirati, ali ipak ostaje župan do kraja mandata.

Župan Ivo Žinić podnio je ostavku na čelno mjesto županijskog HDZ-a. Na sljedećim izborima neće se kandidirati, ali župan ostaje do kraja mandata. O izbacivanju iz HDZ-a nema govora dok se ne utvrde sve okolnosti vezane za kuću i stan koje Žinić godinama koristi, a na to nema pravo.

''Smatramo da bi u ovim okolnostima daljnji ostanak njega na čelu županijske organizacije predstavljao teret uoči lokalnih izbora'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Iako se na nadolazećim lokalnim izborima neće kandidirati, fotelju župana do kraja mandata odlučio je zadržati unatoč svemu što mu se stavlja na teret. Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček smatra da bi Žinić svakako trebao odstupiti i s mjesta župana.

Pročitajte i ovo Ivo Žinić nije mu dosta Žinić duguje 26.920 kuna najamnine za državni stan u Zagrebu. Država ga nije izbacila zbog bizarnog detalja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tvrdi da je sve po zakonu Žinić poslao priopćenje: "Ovaj medijski linč je grub nasrtaj na mene kao osobu i moju obitelj"

''Naravno, svaki dan se otkriva nova afera, svaki dan se otkriva novi prljavi veš i to bi bilo jedino logično i jedini moralan čin nakon svega što su napravili'', komentirala je Ikić Baniček

Radimir Čačić, varaždinski župan, ustvrdio je kako bi on podnio ostavku da je na Žinićevu mjestu. Sisačko-moslavačkog župana smijeniti se ne može jer je takav zakon.

"Odgovornost na ovome što se danas događa leži direktno na dvije osobe, prva je Lovro Kuščević, druga je Andrej Plenković. Oni su ovo prihvatili, oni su ovo kreirali i sada je potpuno jasno - vrijeme je da se ovo izmijeni", kazao je Peđa Grbin

Ministar Ivan Malenica brani zakon. "Izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi donijela je i određene dobre stvari, određene stabilnosti lokalne samouprave. Međutim, u ovoj situaciji radi se o odgovornosti pojedinca."

Vrh stranke, čini se, ipak razmišlja o izmjeni. "Kako naći jedan miks između stabilnosti funkcioniranja lokalne samouprave i nemogućnosti da se pojedini čelnici pretvore u, kao što ste rekli, šerife koji su gotovo nedodirljivi", pita se Branko Bačić.

Sisačko-moslavački HDZ za izbore će sada umjesto Žinića pripremati saborski zastupnik Ivan Celjak. "Što se tiče kandidature, još je dovoljno vremena da razgovaramo o kandidaturi", veli Celjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene