Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLOGER TODORIĆ

Ivica Todorić: Lex Agrokor je neustavan. Za sve je odgovorna Vlada i za to imam dokaze.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Todorić objavio je u subotu još jedno priopćenje na blogu. Napisao je da podržava osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, koje smatra nužnim za rasvjetljavanje svih okolnosti.

''Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nedvojbeno je nužno za rasvjetljavanje svih okolnosti koje su se dogodile u Agrokoru i podupirem njegovo osnivanje. To činim kao odgovoran čovjek koji je Agrokor stvorio i uspješno vodio desetljećima, sve dok u tome nisam onemogućen neodgovornom političkom silom koja je kroz neustavni Lex Agrokor kojim je Vlada nacionalizirala privatno vlasništvo. Politička, ali i druga odgovornost visokopozicioniranih političara iz samog vrha vlasti u ovom je slučaju neoboriva činjenica, i nema nikakve dvojbe da samo istražno povjerenstvo u Saboru, domu zakonodavne vlasti Republike Hrvatske, može dati sve odgovore i jasno utvrditi imena odgovornih.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Osnivanje saborskog istražnog povjerenstva je nužno jer su u ovom slučaju i Ustav i zakoni Hrvatske teško povrijeđeni, a Lex Agrokor prouzročio je štete od više milijardi kuna i to ne samo Agrokoru, već izravno Republici Hrvatskoj. Odgovornost ljudi iz Vlade koja je donijela zakon skrojen samo za jednu tvrtku, te odgovornost Vlade zbog političkog sponzorstva nad nezakonitim postupanjem izvanredne uprave u zaduživanju i poslovanju izvanredne uprave Agrokora, jednostavno je i lako utvrdiva. Za to ću podastrijeti sve relevantne dokumente i dokaze. Pozivam sve čelnike parlamentarnih političkih stranaka na hitno djelovanje i konsenzus oko osnivanja istražnog povjerenstva kako bi se utvrdila odgovornost svakog pojedinca i spriječila još dalekosežnija financijska i politička šteta.

Nadam se da Vlada Republike Hrvatske neće blokirati osnivanje Povjerenstva, kao što se i nadam da neće biti pritisaka na Ustavni sud kod ocijene prijedloga o utvrđivanju ustavnosti Lex Agrokora. Bilo bi to najeklatantnije uplitanje izvršne u rad sudbene vlasti od postojanja Republike Hrvatske'', napisao je Todorić na svom blogu.

Todorić se hvali brojem posjeta na svom blogu

Nešto kasnije, u drugom postu, pohvalio se brojem posjeta na njegovom blogu: "Više od 180.000 ulazaka na web stranicu ivicatodoric.hr u samo 24 sata najbolji je pokazatelj interesa svih Vas za događaje vezane uz Agrokor. U narednim danima kroz objave na ovom blogu nastojat ću svim zainteresiranim čitateljima dati na uvid što više elemenata za kvalitetne analize i zaključke. Činjenice koje ću iznijeti sve nadležne institucije Republike Hrvatske mogu lako provjeriti u samo nekoliko dana i doći do istine. Za vrijeme kad Vas više od 180.000 čita ove retke, potpredsjednica Vlade se pita: "Tko je uopće Ivica Todorić da bi ga Vlada komentirala?"."

Premijer Andrej Plenković odgovorio na napade Ivice Todorića

Podsjetimo, Todorić je u petak objavio post u kojem je optužio Vladu za oduzimanje Agrokora. O njegovim optužbama danas se oglasio i premijer Andrej Plenković.

"Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci zajedno sa svim ostalim članovima Vlade bio optuživan da štitimo tog čovjeka, da pokušavamo prebaciti na porezne obveznike sve dugove te kompanije, sada ispada da te optužbe nisu točne. Naš prvi i glavni interes bio je zaštititi hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav, i to smo i uspjeli. Ne samo da smo zaštitili radna mjesta, zaštitili smo i opskrbu Hrvatske za vrijeme turističke sezone. Zamislite što bi bilo da tog poteza nije bilo", odgovorio je Andrej Plenković na pitanje naše novinarke kako odgovara na Todorićeve optužbe da mu je država nezakonito oduzela Agrokor.

Martina Dalić: Nije bilo pritisaka na Ivicu Todorića

Ministrica Martina Dalić odgovorila je na pitanje je li bilo pritisaka na Ivicu Todorića da potpiše zakon: Š"to se tiče trenutka kada su gospodin Todorić i uprava potpisali zakon za pokretanje izvanredne uprave nije bilo nikakvih pritisaka od moje strane ili strane Vlade! Zahtjev je potpisala cijela uprava", poručila je.

"Lex Agrokor predstavlja ograničavanje poduzetničke slobode u situacijama propisanim zakonom, a Ustav to u situacijama koje predstavljaju rizik za stabilnost gospodarstva dopušta", odgovorila je Martina Dalić na pitanje zabrinjava li je da bi lex Agrokor mogao biti protuustavan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene