Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dokaza

Ivica Kirin nepravomoćno oslobođen u slučaju Fimi Media

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti u izdvojenom postupku u aferi Fimi Media.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Rahela Valentić zaključilo je kako ne postoje dokazi da je u spornom poslovanju MUP-a s marketinškom agencijom Fimi Media pričinjena velika materijalna šteta, kao ni da bi pritom Fimi Media profitirala. Uskok je nakon nepravomoćne oslobađajuće presude najavio žalbu Vrhovnom sudu.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

Bivšeg ministra, koji se nakon odlaska iz Vlade vratio na dužnost gradonačelnika Virovitice, Uskok je teretio da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom, znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je MUP izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, te da je novac isplaćen iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora.

Kirina se teretilo i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom.

U Uskoku su tvrdili da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, ali i da nije razmotrio mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama, pri čemu se mogla dogovoriti znatno niža cijena od ponude Fimi medije.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje Kirin je, po optužnici, u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

Iz Uskoka su navodili da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za oko 7,5 milijuna kuna. Kirin je jedan od čelnika državnih institucija i tvrtki čiji su postupci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi izdvojeni od suđenja. u kojemu su na optuženičkoj klupi bivši premijer Ivo Sanader i stranka iz koje je u međuvremenu izbačen. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene