Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON OBJAVE NA FACEBOOKU

Javno poticanje na nasilje i mržnju: Ivanu Đakiću prijeti do tri godine zatvora? Oglasilo se i Državno odvjetništvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đakić je na svom Facebook profilu objavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić".

Policijska uprava virovitičko-podravska danas je potvrdila da je sukladno objavi na društvenoj mreži policija u utorak privela 23-godišnjaka te da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje. Neslužbeno doznajemo da je riječ o Ivanu Đakiću, sinu saborskog zastupnika HDZ-a i čelnika HVIDRA-e Josipa Đakića, te da je priveden zbog govora mržnje u skandaloznom statusu na svojem Facebook profilu u kojem je poslao "božićnu čestitku" Srbima.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

Podsjetimo, on je na svom profilu objavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić".

Za javno poticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi, što je kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona, koji glasi: "Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina", Ivan Đakić mogao bi dobiti kaznu zatvora do tri godine.

O svemu se oglasilo i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru: "Povodom zaprimljenih novinarskih upita odgovaramo da je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon sinoć zaprimljene dojave policije o objavi na Facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida.

O rezultatima izvida kao i državnoodvjetničkoj odluci u predmetu javnost će biti pravovremeno obaviještena. Državno odvjetništvo ovim priopćenjem ujedno odgovara i na prozivanja o nepostupanju po službenoj dužnosti".

"Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti. U tijeku je i postupanje nadležnih institucija", priopćili su danas iz Vlade, javlja N1.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene