Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

ODOLIJEVAJU KRUTIM PRAVILIMA 'Niti jedan doktor u Republici Hrvatskoj nikada ne odbije liječiti pacijenta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz mjeseca u mjesec bolnice imaju sve više posla i zbog toga su u velikim dugovima. Ukoliko prekorače limit, HZZO im za te izvršene usluge ne da novac. Jer je tako dogovoreno ugovorom. Dopredsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, dr. Ivana Šmit u Dnevniku Nove TV govorila je o ovim problemima.

Ispada da je HZZO unaprijed odredio koliko će se ljudi razboljeti. Ovdje su Hipokrat i količina novca u teškom raskoraku, kako to riješiti?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema kadrovskih normativa Ministar Kujundžić uvodi sustav kontrole i nagrađivanja liječnika, a oni poručuju - to je nemoguće izvesti Slika nije dostupna Limiti bolnica - nedovoljni Alarmantno: Dug u zdravstvu i dalje raste, ministar i dalje - analizira

Ispada tako. Činjenica je da je unaprijed određena količina novaca kojeg svaka bolnica dobije kao mjesečni limit koji može potrošiti za zbrinjavanje pacijenata. Naravno da su liječnici ograničeni i da na kraju mjeseca imate problem, jer potrošnja uvijek premaši ono što zapravo dobijete od HZZO-a i to vam se na kraju vraća u obliku računa koji se vrati bolnici na ispravke, odnosno ne budu nikada plaćeni.

Taj trenutak prekoračenja - liječnici u svakom trenutku mogu vidjeti koliko su u minusu i tada zapravo počinju svjesno kršiti zakon. Po pravilima HZZO-a oni bi trebali odbiti liječiti pacijenta?

Niti jedan doktor u Republici Hrvatskoj nikada ne odbije liječiti pacijenta. To se nikada nije dogodilo, niti će se dogoditi. Pacijenti su zbrinuti na najbolji mogući način i po pravilima struke. Međutim, ono što se događa u konačnici je gomilanje tih dugova i nemogućnost da se ti dugovi saniraju i riješe. Tako se nalazimo u jednom začaranom krugu koji se, nažalost iz godine u godinu samo produbljuje kao problem, a ne vidi se nekakvih konkretnih rješenja.

Koje bi to dijagnoze bile kod pacijenata?

Nema dijagnoza. Vraćaju se svi računi, svim odjelima. Od ortopedije, kirurgije, interne, znači paušalno se prečešljaju otpusna pisma, odnosno računi koji su temeljeni na otpusnim pismima i onda se vraćaju u bolnice kako bi ih se, uvjetno rečeno, korigiralo ili korigirane onda plate ponovno, a u nekim slučajevima čak ni ne plate.

Sanacija bolnica je prekinuta, dolaskom sad već tehničkog ministra Nakića. On je rekao kako se dugovi uopće nisu na taj način smanjili. Što bi po Vama trebalo urediti u bolničkom sustavu, jer ovakvo stanje nije održivo?

Sanacija je bila na pragu pokušaja rješavanja ovih nagomilanih problema. Međutim, završetkom sanacije sanirani su samo dugovi prema HZZO-u dok su bolnice, koje su potom vraćene županijama, vraćene sa svim dugovima prema dobavljačima. Ono što je interesantno za napomenuti je da u tom trenutku Udruga poslodavaca u zdravstvu nije bila zabrinuta ili istupila s tog stajališta za opstojnost malih bolnica koje su u ovom trenutku najvećim dijelom zakačene ovim problemom jer nemaju način na koji će vratiti te dugove, niti županije koje su mahom siromašne, nemaju novaca, ni načina da saniraju te dugove.

Političke stranke u predizbornoj kampanji predstavljaju programe zdravstva. Jeste li ih proučili i ima li u njima rješenja za ovu situaciju?

HUBOL je jedna strukovna organizacija koja se ne bavi politikom. Ovi svi programi su napisani kao niz paušalnih ciljeva, a kojima je glavni interes probuditi biračko tijelo i pokupiti što veći broj glasova na izborima. Prava rješenja će se pronaći kada se oformi nova zdravstvena administracija i imenuje novi ministar nadležan za zdravstvo. U tom trenutku treba zagrebati u sve ove probleme koji su se nagomilali i krenuti ih sustavno rješavati jedan po jedan.

Koje poteze očekujete od novog ministra zdravlja?

Od novog ministra zdravlja HUBOL očekuje nekoliko inicijalnih ciljeva i poteza. Znači, za početak donošenje strukovnog kolektivnog ugovora, izmjene kaznenog zakona kako bi se napadače na liječnike konačno počelo sankcionirati na pravi način, a postupanje se vršilo po službenoj dužnosti i donošenje i nalaženje mjera za zadržavanje liječnika u Hrvatskoj temeljenih na afirmativnim stavovima, a ne na dosadašnjim praksama koji su bili temeljeni na robovlasničkim ugovorima za koje se nadamo da se nikada više neće vratiti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene