Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VATIKANSKI DRŽAVNI TAJNIK U RH

Ivana Petrović o posjetu kardinala Parolina i Stepinčevoj kanonizaciji: "Papa više nema puno manevarskog prostora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, boravi u Hrvatskoj.

Kardinal Parolin je na svim današnjim događanjima i u govorima isticao svetost kardinala Stepinca koja je već potvrđena kroz njegovo blaženstvo. Isticao ga je kao čovjeka vjere i istine, kao mučenika i kao dobrog pastira Crkve u Hrvata. Naravno, biti čovjek istine ne može se biti dvije godine, a pet godina prija toga to ne biti.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter" Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize"

U pozdravnom govoru biskupima je istaknuo upravo onu stavku oko koje se slažu obje strane u mješovitoj komisiji, srpskoj i hrvatskoj, koja je zasjedala godinu dana i završila s radom, a to je da je kardinal Stepinac bio žrtva progona, montiranog političkog procesa u komunizmu. Znači, srpska strana se oko toga slaže, ona samo osporava dio oko Drugog svjetskog rata, što je samo po sebi kontradikcija.

I ono najvažnije, on je to rekao na konferenciji za novinare, a želio je susret s novinarima, što je za visoke prelate Katoličke Crkve prava rijetkost, da je pitanje kardinala Stepinca, pitanje svetosti, dakle kauze koja je već zatvorena, isključivo pitanje Katoličke Crkve.

To je na tragu onoga što je rekao bivšem srbijanskom predsjedniku Nikoliću prije dvije godine kada je bio kod njega u Rimu i kada je 20 minuta govorio samo o Stepincu. Tada mu je Parolin kazao da se on nema što miješati u svetačku kauzu Katoličke Crkve.

Sigurno je kardinal Parolin i došao s nekim stavom Svetog oca, ali mi to javno naravno nećemo znati. On će taj stav izreći svojoj braći u episkopatu. Možda će od njih tražiti i neki kompromis, možda će ga iznijeti sutra u sastanku s premijerom.

Papa više nema puno manevarskog prostora. On je osnovao tu komisiju da bi raspravljala o stvarima koje su već dokazane i raščišćene u svetačkog kauzi, koja se vodila dugo godina i bila temeljita, da bi na neki način kupio vrijeme vjerujući da se ta kanonizacija neće odviti u ekumenskum nesuglasju. Međutim, politika tu ima svoje prste. Srpska politika preko Srpske pravoslavne Crkve, aktivno sudjeluje u difamaciji kardinala Stepinca i sada više nema prostora. Mislim da će Papa u nekom razumnom vremenu oglasiti datum kanonizacije.

O datumu kardinal Parolin, niti bilo koji visoki prelat Katoličke Crkve, ne može i ne smije govoriti. To može oglasiti samo i isključivo Papa.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene