Obavijesti Video Pretražite Navigacija
klimatske promjene

Italija se bori s poplavama i prevelikim brojem turista: "Ako ovako nastavimo, pretvorit ćemo se u prazan grad s lažnim ljudima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija se i dalje bori s poplavama i lošim vremenom. U Toskani je na snazi izvanredno stanje. Firenca i Pisa ipak su izbjegle najgore. Vodostaj rijeke Arno polako opada.

Na sjeveru zemlje, u regiji Trentino Južni Tirol zbog obilnog snijega zatvoren je promet na tridesetak nacionalnih cesta. Ne rade ni škole.

U Veneciji je i danas bila visoka plima od oko jednog metra, ali znatno je to manje od razina mora zabilježenih prošli tjedan.

"Trebamo znanstvenike ovdje. Trebaju doći i stvoriti trajno mjesto gdje mogu proučavati i provjeravati što se događa ovdje zbog klimatskih promjena i sa svim njihovim posljedicama. Venecija je na prvoj crti. Mi smo u rovovima. Ovo su rovovi svijeta. Pomislite na naše male otoke koji su u opasnosti od potpunog potapanja morem", kaže gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvanredno stanje Venecija na udaru još jedne ekstremno visoke plime, stručnjaci zabrinuti: "Sol bi mogla uzrokovati urušavanje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavljen za nedjelju Reporter Dnevnika Nove TV izvještava iz potopljene Venecije: "Sad je sve dobro, ali u zoru stiže vodeni val od 160 cm"

Prema najnovijim informacijama rijeka Arno u Firenci se nije izlila iz korita i do kraja dana će polako padati. Vodostaj pada i u Veneciji pa je danas na ulicama bilo više turista. Iako je najgore prošlo, stanovnici, trgovci i ugostitelji i dalje imaju problema jer moraju čistiti svoje prostore.

"Voda je bila 75 centimetara. Cijeli tjedan nam je zatvoren restoran. Danas smo počeli čistiti i jako je puno posla", kažu u lokalnom restoranu.

Poplavila je i zgrada u kojoj živi ugledni restaurator Toto Bergamo Rossi koji je radio i na katedrali u Trogiru te Dioklecijanovoj palači. 

"Kada sol uđe u kamen, uništava ga polako, to je kao rak i nema lijeka", kaže Rossi koji smatra da je Venecija preopterećena turistima. 

"Odluka mora pasti u Rimu, ova katastrofa mora biti osvješćivanje ili je za 20 godina gotovo. Ako ovako nastavimo pretvorit ćemo se u Disneyland, prazan grad s lažnim ljudima", kaže Rossi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene