Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽIVANJE

Tko i gdje najčešće vara državu? "Kad bi svi izdavali račune, mi bismo vjerojatno imali manji porez"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje koje su proveli Ekonomski institut iz Zagreba i VISA pokazalo je da sive ekonomije i dalje najviše ima kod onih koji su se najviše opirali uvođenju fiskalizacije.

Neizdavanje računa potiče i dio građana, koji smatraju da je to način da trgovci sebi osiguraju dodatne prihode. Državu se najčešće vara na tržnici, gdje trgovci kažu: "Pred godinu i pol – dvije bilo je govora o tim blagajnama, ali više se toga nitko ne pridržava". I kupci potvrđuju kako nikad ili gotovo nikad na tržnici nije bilo računa.

Pročitajte i ovo Ilustracija računa za vodu Manji računi Ukida se vodni doprinos: Pogledajte koliko ćete godišnje uštedjeti na vodi Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 porast potrošnje Koliko smo potrošili? Nakon popuštanja mjera u dva dana izdano 50 posto više računa nego prošlog tjedna

Točnije, račun na tržnici građani ne dobivaju u 62 posto slučajeva. Državu varaju i brojni majstori za kućne popravke koji ne izdaju račun u 45 posto slučajeva, a u 25 posto slučajeva račun se ne dobije niti kod aktivnosti vezanih za sport i zabavu.

Prema istraživanju, račune ne izdaju ni taksisti, oni koji se bave alternativnom medicinom te iznajmljivači apartmana. "To je zapravo njima u interesu jer onda mogu ili ostaviti prihod da dio ne izdvajaju u porez ili su jednostavno nelojalna konkurencija onima koji izdaju račune", kaže Jelena Budak s Ekonomskog instituta iz Zagreba.

"Kad bi svi izdavali račune, mi bismo vjerovatno imali manji porez i sve bi bilo bolje. U pravilu, kad donesem čovjeku ponudu za fasadu, za kamen, za bilo što, on mi pokaže ponudu 40 posto jeftiniju –  taj čovjek nije naplatio porez i automatski dobiva posao", kazuje Refik Arslanović, majstor fasader.

Kao rješenje u Ekonomskom institutu vide uvođenje nižih poreza, ali i poticanje građana na plaćanje karticama. Jer, gotovinsko plaćanje najplodnije je tlo za rast sive ekonomije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene