Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEVJEROJATNE BROJKE

ISTRAŽILI SMO Uvoz mesa i mlijeka dosegnuo je katastrofalne razmjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci pokazuju kako je od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji dramatično narastao uvoz, a domaća proizvodnja u stalnom je padu.

Rezultati inspekcije i kontrole mesa u 10 distributivnih centara još nisu gotovi. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je kako će javnost o svemu obavijestiti, no već sada kaže, bilo je i velikih nepravilnosti, a odgovorne će kazniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kvaliteta ili cijena? Iako smo spremni platiti kvalitetu domaćih proizvoda i dalje ovisimo o uvozu! Slika nije dostupna Regairao na izjavu Jakovine 'BiH neće odustati od zabrane uvoza za neke hrvatske klaonice'

Reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić istražio je koliko smo ove godine uvezli mesa. Kad govorimo o mesu, živim životinjama, mlijeku i jajima, u prvih 6 mjeseci ove godine uvoz je iznosio 277 milijuna eura, a izvoz 113 milijuna eura. Znači, u prvih pola godine, hrvatskih je proizvoda u svijet otišlo upola manje nego ih je iz svijeta došlo k nama.

No, kad smo kod naše proizvodnje, ako se uspoređuje razdoblje od 2012. do 2015., dakle, i razdoblje od kada smo postali članica Europske unije, hrvatska proizvodnja u sektoru mesa i mlijeka, pada. I to značajno. Podaci Croatiastočara kažu ovako: u te tri godine, proizvodnja govedine pala je za 10 posto, svinjetine za 24, a proizvodnja mlijeka za 15 posto. Rasla je jedino proizvodnja mesa peradi, za 1 posto, i iznosila je 82 tisuće tona.

Isto vremensko razdoblje, isti proizvodi, ali sada gledamo uvoz. Croatiastočar kaže: u Hrvatsku je ušlo nevjerojatnih 91 posto više govedine. Povećao se i uvoz svinjskog mesa za 82 posto. Rastao je i uvoz mlijeka, za 70 posto. Po nekakvoj gruboj računici, svaka druga litra mlijeka ili mliječnog proizvoda je uvozna. Ništa ne zaostaje ni uvoz mesa peradi. On je u tri godine narastao za 34 posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene