Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udar na standard

Istražili smo: Sve što trebate znati o porezu na nekretnine i inicijativi protiv njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
27 tisuća građana potpisalo je peticiju protiv poreza na nekretnine koju je pokrenula udruga poreznih obveznika Lipa.

Uz porez na nekretnine, koji će zamijeniti komunalnu naknadu, građani bi, strahuje oporba, mogli plaćati još jedan namet, tzv. građevinsku rentu. Renta bi trebala zamjeniti komunalni doprinos, a u ministarstvu Lovre Kuščevića uvjeravaju kako se radi samo o promjeni naziva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje

Koliko bi građevinska renta trebala iznositi, tamo ne znaju, jer će je određivati lokalne jedinice. Od nove godine porez na nekretnine zamjenjuje - komunalnu naknadu, a građevinska renta mijenja komunalni doprinos.

"Sadašnji se komunalni doprinos razvrstava u dvije kategorije. To je građevinska renta i komunalni doprinos za izgradnju infrastrukture", ističe Katica Prpić, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva.

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, u svemu vidi skriven još jedan namet. "Imam osjećaj da će se plaćati još nešto", smatra Mrak Taritaš, osim poreza na nekretnine, dodaje.

U ministarstvu kažu da će za već izgrađene zgrade rentu plaćati samo one koje su u postupku legalizacije. Rentu će odrediti lokalne jedinice pa se ne zna koliko će ona iznositi.

Ipak, radi se o intenciji. Nema jamstva da ona neće biti viša. Viši bi pak porez na nekretnine trebao biti za novije nekretnine, a za one stare manji. No, ni to, kažu stručnjaci, nije pravedno.

"Kupili ste staru nekretninu, uložili ste u nju, platili PDV kad ste kupili materijal, angažirali građevinsku firmu. Tu ste već doprinjeli proračunu, a umjesto da, jer ste to sve napravili, platite manji porez, vi plaćate veći porez", pojasnio je Boro Vujović iz sektora za nekretnine HGK.

Renta se još i može mijenjati jer javna je rasprava tek završila.

Davor Huić iz udruge Lipa, koja je pokrenula peticiju spomenutu na početku, komentirao je čitavu situaciju za Dnevnik Nove TV.

Istaknuo je da je pitanje trebamo li taj sporni porez uvesti zbog EU i dalje otvoreno. "Puno stvari EU zahtjeva od nas pa se one ne provode. Ne vidim zašto bi porez na nekretnine bio izuzetak", rekao je Huić.

Odgovarajući na pitanje zašto je peticija pokrenuta tek nedavno, Huić odgovara da je razlog jer se još uvijek ima dovoljno vremena prije nego li taj Zakon stupi na snagu. "Mislim da niti jedna Vlada ne može ignorirati činjenicu da su birači tako masovno protiv tog poreza", kaže Huić.

Za građevinsku rentu kaže da je to "dio koji nije jasan" te da s njom sad građani imaju tri nameta. Napomenuo je netrasnparentnost čitavog procesa te nedostatak javne rasprave oko istog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene