Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOŠA GODINA

Istražili smo razloge drastičnog rasta cijene hrane, neke namirnice i do 20 posto skuplje

Cijene hrane u Hrvatskoj drastično rastu. Istražili smo što je razlog tome.

Po hrvatskim tržnicama osvanule su nove, više cijene. Na primjer, u odnosu na lipanj prošle godine, cijene marelica skočile su 13,56, a salatni krastavac za gotovo 19 posto.

Dok kilogram breskve Osječani u prosjeku plaćaju 15,5 kuna, a Splićani oko 18, Dubrovčani izdvajaju čak 30 kuna. U odnosu na Slavoniju, gdje lubenica košta šest kuna po kilogramu, ona je 12 kuna u Puli, a u Zadru je sedam kuna. Pravi luksuz postala je rajčica. Na istoku je 10 kuna, u Rijeci 14,5, u Zagrebu u prosjeku stoji 17,5 kuna.

Proizvođači kažu da im godina nije išla na ruku: "Prvo nas je mraz uništio i ranih sorti nismo ništa imali", rekla je proizvođačica Snježana Borbaš. Nakon toga, istaknuo je proizvođač Drago Šarić "nije dugo bilo kiše pa je onda kiša bila ekstremna".

Olujna nevremena prouzročila su milijunske štete, a problema je bilo s bolestima i s nametnicima. Ti su problem izazvali nestašicu i manjak ponude na tržištu. Iz Ministarstva financija poručuju da se država u cijene ne može miješati.

Pročitajte i ovo Osobna iskaznica, ilustracija - 1 svi detalji na jednom mjestu Nove osobne iskaznice od ponedjeljka, evo što će sve imati i za što će sve služiti

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Analiza Ivane Petrović Jesu li Dodikove prijetnje o odcjepljenju od BiH realne? ''To govori u svakom kriznom trenutku. On je danas veći Srbin od sv. Save''

Zbog različitih poremećaja na tržištu poskupljenja tresu cijelu Europu.

"Pogledajte bečku burzu, pa München i okolo. Svugdje su cijene drastično skočile", rekao je Stjepan Zorić, zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice.

Poskupjeli su i ulje, žitarice, stočna hrana, što će dovesti do lančane reakcije. Naime, baranjski kulenari već najavljuju porast cijene od 100 kuna po kilogramu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene