Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je to uopće moguće?

Istražili smo pozadinu velike prijevare s plavim dizelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potrošnja plavog dizela u Hrvatskoj je pod strogim nadzorom, jer je oslobođen plaćanja trošarina, a kako je moguće da netko sustavu iza leđa organizira ovako veliku prijevaru, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Policija je u petak nekoliko puta ponavljala kako je riječ o iznimno kompleksnoj akciji, kako je u cijelu priču uključeno više trgovačkih društava, otkrivena je krivotvorena poslovna dokumentacija, fiktivna prodaja plavog dizela i fiktivna kupovina eurodizela.

Pročitajte i ovo Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji

Ono u što smo se i sami uvjerili na terenu jest da se na istom zemljištu nalaze i benzinska crpka i sporno postrojenje, pretpostavlja se da je osumnjičeni vlasnik te tvrtke dio svog poslovanja čak i radio legalno, zbog čega možda i nije bio sumnjiv.

Moguće je da je plavi dizel nabavljao i iz inozemstva, predstavnici Carine su nam rekli kako se ovim ilegalnim poslom i bave upravo međunarodne kriminalne organizacije, a da jedan krak vodi prema ovom slučaju.

Podsjetimo, Osječko-baranjska policija i Carina u okolici Đakova otkrili su pravu ilegalnu tvornicu naftnih derivata. Od početka godine do kraja srpnja u njoj je prerađeno milijun i pol litara plavog dizela, koji je, u dobro organiziranom lancu, na tržištu prodavan kao euro-dizel.

Ova porezna prijevara državnom je proračunu nanijela višemilijunsku štetu. Osumnjičeni su uhićeni i privedeni istražnom sucu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene