Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agrar u problemima

Istražili smo: Kako vratiti ugled hrvatskoj svinji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek je svaka treća svinja iz domaće proizvodnje. Manjak se nadomješta uvozom.

Dok se cijena lagano stabilizira, svinjogojci iz tri slavonske županije odlučili su se udružiti u proizvođačku organizaciju i zajedno izaći na tržište.

Pročitajte i ovo Svinje na okupu (Foto: Dnevnik.hr) novčana nagrada Na afričkoj svinjskoj kugi možete i zaraditi: Država uvela nove mjere, ovo trebate učiniti pronađete li uginulu svinju Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) pojavila se u srbiji Prijeti li Hrvatskoj opasna zaraza koja bi mogla u prah pretvoriti milijardu kuna? "Može ući i migracijom divljih životinja..."

Na imanju Bedekovićevih, nedaleko od Zagreba smjestilo se 50-ak krmača. Lijep posao, kaže gazda Ivan Bedeković, ali u grani koja propada.

Svinjogojstvu očajno treba pomoć, jer hrvatski je agrar u posljednjih deset godina ostao bez nevjerojatnih 100.000 rasplodnih krmača.

Tek je svaka treća svinja domaća pa ne čudi što je 86.014 tona svinjskog mesa uvezeno cijele prošle godine. Izvoz je bio tek 7032 tone.

Svinjogojci iz tri slavonske županije, zbog ovakvih se rezultata žele udružiti u proizvođačku organizaciju, a za administraciju organizacije dobit će i izdašne potpore.

Riječ je o 750.000 kuna iz fondova za ruralni razvoj, ističe pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Uz udruživanje za bolji izlazak na tržište, potrebno je, uvjerava gospodin Bedeković, dati i dodatnu vrijednost. On proizvodi suhomesnate proizvode i kaže, tko ih proba, vraća se po još i daje preporuke dalje.

Vratiti ugled domaćoj svinji neće biti lako jer sve je više onih koji su joj zavijek zatvorili vrata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene