Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori 11.rujna

DOZNAJTE Kada počinje kampanja i tko za kandidaturu mora imati potpise

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbori će biti 11. rujna. Potvrdila je to predsjednica Republike za N1. Pred strankama je, prvi put nakon 24 godine, ljetna izborna kampanja.

Već sljedeći tjedan počinje izborna kampanja. Budžeti stranaka su osiromašeni. Vremena za prikupljanje donacija je malo. Ali svaka primljena i potrošena kuna mora biti transparentna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanka manjina i HDZ-a KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara' Slika nije dostupna Analiza izbora Ivan Vrdoljak izjavio što očekuje od HDZ-a i Mosta

'Sve donacije koje prime sada i troškove koje budu imali da ih prikažu u svojim financijskim izvještajima, a isto tako je važno da što prije otvore posebne račune jer sve transakcije moraju ići preko tih računa', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Moraju paziti i na ograničenja. 'Svaka lista bila pojedinačna ili koalicijska može potrošiti 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici', dodaje Zelić.

Limiti na donacije za fizičke osobe su 30.000 kuna godišnje, a za pravne osobe 200.000 kuna.

Da je sve u skladu sa zakonom, prati Državno izborno povjerenstvo koje je kako doznajemo spremno. Hodogram je pripremljen, čeka se samo da odluka o raspisivanju izbora stupi na snagu i da rokovi počnu teći.

15. srpnja Sabor se raspušta i predsjednica raspisuje izbore. Neslužbeno doznajemo da će odrediti da odluka stupa na snagu prvim kolovoza. I od tada kreću rokovi. Stranke i pojedinci imaju 14 dana da predaju izborne liste. Kampanja kreće s danom objave pravovaljanih listi i trajala bi 24 dana. Izbori su 11. rujna.

'Političke stranke ne moraju prikupljati potpise, a oni koji žele prikazati neovisnu listu trebaju prikupiti 500 potpisa u toj izbornoj jedinici', kaže Zelić. Građane će na biralištima ponovno dočekati veliki izborni listovi. Jer na ovim izborima osim glasa za stranku, svoj glas mogu dati i izravno političaru kojeg preferiraju.

Tehnička vlada je u problemu. Nije planirala, a mora naći 121 milijun kuna koliko koštaju svaki pa i ovi, izvanredni izbori.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene