Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60.000 zaposlenika

Istražili smo čime se sve bave 55 kompanija koncerna Agrokor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koncern Agrokor čini ukupno 55 kompanija podijeljenih u tri grupe djelatnosti - 26 bave se hranom i poljoprivredom, 20 maloprodajom, a 9 ostalim djelatnostima.

U segmentu proizvodnje hrane najvažniju poziciju imaju PIK Vrbovec, Jamnica, Ledo i Zvijezda. U Vlasništvu Agrokora je i Solana Pag, najveći hrvatski proizvođač morske soli, ali i Belje - najveća poljoprivredna kompanija u regiji.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

Tu je i Agrokor trgovina koja se bavi trgovinom na veliko žitaricama, gnojivom i ostalim poljoprivrednim repromaterijalima, ali i Velpro - veleprodajni lanac namijenjen opskrbljivanju profesionalnih kupaca kao što su hotelijeri i ugostitelji.

Na popisu lanaca je i Tisak - najveći maloprodajni lanac s kioscima u Hrvatskoj. Osim distribucije tiskovina i duhanskih proizvoda, Tisak je ušao na brojna područja. Tako je na kioscima moguće platiti račune, ali i slati i primati pakete.

Od 2012. godine Konzum među svoje usluge uvodi i Konzum benz - samonaplatne benzinske postaje. Otvorene su četiri, a prva je otvorena u Zagrebu.

"Širenje na zdravstvo"

Iste godine kupnjom privatne poliklinike, Agrokor se širi i na zdravstvo. Plan je bio i provoditi laboratorijske pretrage na prodajnim mjestima Konzuma, no Ministarstvo zdravstva je to zabranilo. Dvije godine poslije Konzum se registrirao i za prodaju bezreceptnih lijekova, ali ni to nije zaživjelo.

2012. godine Todorić se odučio okušati i u turizmu. Tvrtka Karisma Hotels Adriatic u suvlasništvu Agrokora kupila je tvrtke Hoteli Živogošće i Hoteli Koločep, a preuzela je i hotele Plat. Je li veliko širenje dovelo do ove situacije, pitali smo i ekonomskog stručnjaka.

„Izgleda da se može s velikom sigurnošću reći da je brzina rasta, s obzirom na loše ili rizične aspekte takvog rasta, dovela do toga da se sustav počeo urušavati“, kaže ekonomski analitičar Luka Brkić.

Ni to nije sve

No, ni to nije sve. Agrokor je ušao i u posao proizvodnje ambalaže, ali i u IT industriju.

Koncern svoje prste ima i u energetici i to putem nekoliko tvrtki, ali i u građevinarstvu kada je 2015., nakon stečajne nagodbe, postao većinski vlasnik slavonskobrodske Projektgradnje. Hoće li se Agrokor povući iz nekih grana, o tome će, kaže Brkić, odlučivati povjerenik odnosno, Vjerovničko vijeće.

„O tome, dakle, što će biti, kako će se ta priča restrukturirati, refinancirati, što će biti napušteno, što će biti prodano, što će biti oživljeno, što će se dalje razvijati“, kaže Brkić.

Ukupno, koncern trenutačno broji oko 60.000 zaposlenika u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i BiH.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene