Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODUSTAO OD REFERENDUMA

Bandić predlaže da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, najavio je da će predložiti da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, na konferenciji za novinare održanoj na Trgu maršala Tita, najavio je da će predložiti da se taj trg preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimaju ga "pravi heroji" Bandić: "Očekujem da Vlada ukloni sve ploče s oznakama totalitarnih režima" Slika nije dostupna Završena maratonska sjednica Izglasana promjena imena: "Ovim je Trg maršala Tita otišao u povijest"

"Ovaj trg zaslužuje da nosi najljepše i najvažnije ime trga u u Republici Hrvatskoj. Moj prijedlog Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova će biti na prvoj sjednici Skupštine da se ovaj trg zove Trg Republike Hrvatske", rekao je Bandić, na kraju svoje kratke konferencije, nakon čega nije htio odgovarati na pitanja novinara.

Prije nego što je izustio svoj prijedlog, rekao je da "zna čitati znakove vremena u gradu i slušati puls naših ljudi", pa je pobrojao znamenitosti raspoređene oko Trga maršala Tita, od Glazbene akademije, Leksikografskog zavoda, Sveučilišta, Meštrovićeve Hrvatske majke i Zdenca Života, Dramske akademije, Hrvatskog sokola, a "u ishodišnoj točki središnji hram kulture, Hrvatsko narodno kazalište".  

Pokleknuo zbog većine u Skupštini

Bandić isprva nije bio sklon promjeni imena toga trga, potom je najavljivao referendum o tom pitanju, ali je pritisnut pregovorima s HDZ-om i zastupnicima s liste Brune Esih o većini u Gradskoj skupštini, koji traže preimenovanje toga trga bez referenduma

Na Trgu maršala Tita održan je u četvrtak, na Dan antifašističke borbe, prosvjed na kojem se, prema procjenama policije, okupilo oko tisuću građana koji su tražili da se ime trga ne mijenja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene