Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenski uvjeti preopasni za spasioce

VIDEO: Postoje šanse za preživljavanje, ali su male

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijim informacijama na mjestu na kojem se trebao smjestiti Stipe Božić sa skupinom iskusnih planinara toliko puše da nisu u mogućnosti dignuti šator. Potvrđeno je da se vraćaju kako i oni ne bi bili u opasnosti. U Starigrad stiže i specijalna bojna postrojba koja će ujutro krenuti u potragu za nestalim putnicima iz Cessne.

Spasioci kažu da je čovjek sposoban preživjeti mnogo toga, ali s obziorm na vremenske uvjete i vrijeme koje je proteklo od nestanka, šanse za preživljavanje su veoma male.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Danka Ilić potraga bez rezultata Majka ubojice malene Danke odbila svjedočiti! Doznaje se što dalje čeka njezina sina i drugog osumnjičenog

Potraga za Cessnom i njezina četiri putnika, koji su nestali u četvrtak popodne, jutros je pojačana na južnoj strani Velebita. Iako su vremenski uvjeti bili izrazito loši, pa je potraga iz zraka bila nemoguća ekipe spasioca krenule su u potragu. Kasno poslijepodne alpinisti su ipak krenuli natrag. 'Situacija na terenu je užasna, puše orkanski vjetar, ne mogu prenoćiti na otvorenom i dao sam im nalog da se vrate', rekao je Vinko Prizmić, pročelnik Gorske službe spašavanja.Zbog lošeg vremena u potrazi je danas nešto manje spasilaca, ali za sutra pripremaju veću akciju, nadajući se boljem vremenu.

Na planinu se uputio i Stipe Božić, pročelnik HGSS stanice Split, s timom naiskusnijih planinara no kada su stigli na mjesto gdje su trebali biti stacionirani vremenski uvjeti su bili toliko loši da su u pitanje došli i njihovi životi. Iako je isprva bilo odlučeno da će tim ostati na planini sve dok ne obavi posao i ne pronađe nestale to je postalo nemoguće. Zbog toga je kasno poslijepodne odlučeno da se tim vrati u podnožje Velebita, najvjerojatnije sve do samog zapovjedništva. 

Sutra šira akcija potrage za nestalom cessnom

Sutra se planira organizirati akcija potrage širih razmjera za zrakoplovom Cessna i članovima posade koji su nestali na Velebitu, izjavio je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić. Istaknuo kako je trenutačno vremensko stanje na Velebitu katastrofalno, te da jaka kiša i vjetar otežavaju kretanje uključenima u potragu. Dodao je kako se očekuje da će sutra, na dijelu Velebita za koji se sumnja da se na njemu srušila Cessna, prestati kiša i oslabiti vjetar, pa će se stoga u akciju potrage uključiti veći broj ljudi.

Kakvi su uvjeti na Velebitu i koliko je po takvom vremenu noću teško tragati za nestalima svjedoči i snimka zadarskog GSS-a koja je snimljena tijekom prve noći potrage.

Spasiocima problem pravi loše vrijeme

'Nove indicije govore da je Cessna preletjela Vaganski vrh', rekao je Dinko Vodanović, istražitelj zrakoplovnih nesreća. Spasiocima vrijeme ne ide na ruku. Jučerašnje prognoze o lošem vremenu su se obistinile, cijeli dan pada kiša i snijeg, a vjetar puše brzinom od 100 km/h. Zbog male vidljivosti i izrazito niskih oblaka helikopteri nisu uopće mogli uzletjeti.

Prostor potrage za zrakoplovom i članovima posade sužen je na područje oko Vaganskog vrha na Velebitu, no u Stožeru kažu kako je očito da je zrakoplov pao na visini koja još nije dostupna tragačima koji za nestalim zrakoplovom tragaju na tlu. Za nestalim putnicima Cessne danas je tragao 21 pripadnik MUP-a, 12 članova GSS-a i jedna rendžerica. U izradi su planovi potrage za sutra, a u tome bi trebala pomoći i specijalna vojna postrojba koja stiže u Starigrad. 

Cessna je preletjela Vaganski vrh?

Pretpostavlja se da Cessna nije udarila u Vaganski vrh nego ga preletjela i pala s južne strane velikog grebena. U zadarskoj policiji kažu da bi zrakoplov mogao biti u radijusu kilometar oko Vaganskog vrha. Iako su jučer locirana četiri signala s mobilnih telefona na području Badnja i Vaganskog vrha, spasioci nisu pronašli nestale, a signal se tijekom noći izgubio. Zbog iznimno loših uvjeta, odnosno miniranog područja, lavina i odrona, pretraga je prebačena sa sjevernog na južni dio Velebita.

>> Potraga nastavljena unatoč mraku i hladnoći, na terenu dodatne snage

Pripadnici HGSS potvrdili su kako su u četvrtak osjetili miris paljivine, na području sjeverozapadno i južno od Vaganskog vrha, a radnici na odašiljaču Čelavac iznad Gračaca, izjavili su kako su čuli prasak. Za nestalima je jučer tragalo 160 spasioca. Pripadnicima  HGSS pridružili su se članovi Antiterorističke jedinice Lučko, rendžeri Nacionalnog parka Paklenice i postrojbe sa psima tragačima. Spasioci su se maksimalno prilagođavali lošim vremenskim uvjetima i nepristupačnom terenu.

Nestala Cessna, u vlasništvu Josipa Crnčevića, predsjednika Aerokluba 'Ban' iz Sesveta, koja je letjela iz Zagreba u Zadar, u četvrtak oko 16 sati nestala je s radara hrvatske Kontrole zračne plovidbe iznad Velebita. U zrakoplovu su se nalazila četvorica iskusnih pilota, 63-godišnji Gerd Govejšek, 49-godišnji Walter Aleksandar, 61-godišnji Miljenko Bartolić i 68-godišnji umirovljeni instruktor Zvonko Kelek.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene