Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nećemo stajati skrštenih ruku"

Inicijativa za Istanbulsku: "100 posto imamo dovoljan broj potpisa, možemo to i dokazati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa za Istanbulsku održala je konferenciju za novinare na kojoj su potvrdili kako imaju dovoljno potpisa te da neće stajati skrštenih ruku.

Hrvoje Zekanović iz HRASTA uvodno je dao podršku o referendumu o Istanbulskoj konvenciji. "Inicijativa neće stajati skrštenih ruku - je li to prosvjed ili nešto drugo, vidjet ćemo", kazao je Zekanović.

Pročitajte i ovo Kovanice Potezi za jesen Obično su oni ti koji kritiziraju poteze Vlade: Ekipa Dnevnika Nove TV pitala ih je koji je njihov plan za krizu Dara, baka tko će čuvati djecu? Roditeljima treba organizirana podrška: "Roditeljstvo je kao onaj vlakić smrti, vozite se i nikad ne znate što vas čeka"

Iz Inicijative su kazali kako čekaju službene rezultate te da neće komentirati špekulacije. "Ministar Lovro Kuščević kazao da se brojanje potpisa odvija u strogo kontroliranim i profesionalnim uvjetima pa nije jasno otkuda onda curenje informacija. Mi znamo da imamo dovoljno potpisa, Ustavnom sudu smo predali žalbu jer smo trebali imati promatrače tamo. Očekujemo da će Ustavni sud odraditi svoj posao te da će nam dati za pravo. Da su promatrači bili tamo, ne bi bilo ovakvih špekulacija", kazala je Kristina Pavlović iz Inicijative. Ranije je o tome priopćenje poslala i Građanska inicijativa Narod odlučuje.

Željko Sačić tvrdi da imaju "ne dovoljno, nego puno previše potpisa jer im je Ustavni sud dao za pravo da su pokradeni". "Onemogućeno nam je prikupljanje potpisa u Rijeci zbog čega smo kazneno prijavili gradonačelnika Vojka Obersnela, ali i u Gradacu, Sisku i Puli", kazao je. Inicijativa je, dodao je, od prvog dana nailazila na "strašne protuzakonite pritiske, difamacije, laži i klevete te nečinjenja u vezi kršenja prava građana".

"Ako nas ministar Kuščević sljedeći tjedan zakine i ne prizna ono što smo napravili i utvrdili, naći ćemo adekvatan odgovor na to", najavio je Željko Sačić iz Inicijative. Smatraju da dovoljan broj potpisa mogu i dokazati, bude li potrebno. Rozalija Bartolić kazala je: "Imamo sto posto dovoljan broj potpisa za provedbu referenduma i možemo to i dokazati. Uz sve manipulacije, laži i obmane, hrvatski narod će znati što je istina i stoji uz nas. Imamo podršku naroda, bez obzira što politika misli".

"Strah vladajućih od referenduma"

"Referendum bi trebao biti festival demokracije, a umjesto veselja mi imamo strah vladajućih od referenduma. Hrvatski sabor nije učinio ništa s potpisima tri mjeseca, imamo netransparentnu situaciju i igranje s javnim mnijenjem što pokazuje kako se sadašnja vlast boji građana koji su je izabrali. Sam premijer Plenković je rekao da 'neće njemu netko određivati', ponaša se kao autokrat koji je 'pao' na mjesto premijera, što dugoročno nije dobro i doći će na naplatu. Mi smo optimisti i smatramo da će doći do velikih promjena u Hrvatskoj", kazao je Ladislav Ilčić iz Inicijative.

Novinarima su potvrdili kako nije bilo korištenja starih potpisa da ih niti nemaju. "Nadamo se da je to prva i posljednja izmišljotina odnosno laž o našoj Inicijativi", kazala je Kristina Pavlović. Navode da očekuju odgovor Ustavnog suda o broju potpisa, s obzirom da u Rijeci i još nekim gradovima nisu imali priliku sakupljati potpise.

Od ministra Kuščevića očekuju novo prebrojavanje uz promatrače iz Inicijative. Hrvoje Zekanović iz HRASTA najavio je da će se, skupa s Inicijativom kojoj njegova stranka daje punu podršku, nastaviti boriti demokratskim putem za ono što smatraju demokratskim pravom. "Svi znate tko je APIS, Agencija koja prebrojava potpise, duboko kompromitirana agencija", pojasnio je.

"S ovim lažima i klevetama o broju potpisa izašlo se van kako bi se fokus javnosti skrenuo s Vukovara, afere SMS-a i prostitutki", kazao je Željko Sačić. Iz Inicijative za Istanbulsku ponovili su kako daju podršku prosvjedu u Vukovaru. Smatraju najavljeni prosvjed samo jednim od "otvorenih pitanja, baš kao i sakupljanjem potpisa za referendum".

"Sve je ovo s razlogom suzbijanja samovolje političara. Počelo se lažima i izmišljotinama, a mi ne možemo ništa jer nam je uskraćeno demokratsko pravo da pratimo brojanje potpisa. Kažu da se prebrojavanje održava u strogo kontroliranoj sobi. Da, ali oni (političari, op.s.) strogo kontroliraju prebrojavanje. Niti jedan građanin se ne može složiti s takvim ponašanjem i takvom samovoljom. Ne uspijemo li u našim daljnjim potezima, vidjet ćemo što ćemo dalje", poručili su iz Inicijative za Istanbulsku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene