Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomoćnici u nastavi

Inicijativa "Škola za sve" predala pismo sa zahtjevima Plenkoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Incijativa "Škola za sve" predala je u ponedjeljak pismo sa zahtjevima premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže rješavanje problema pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama i uređenje sustava kako se to ne bi ponovilo iduće školske godine.

"Saželi smo sve naše zahtjeve i upoznali premijera detaljno s različitim problemima na tome području te zahtijevamo da se aktivno uključi u njihovo rješavanje", poručio je jedan od roditelja djeteta s poteškoćama, član inicijative i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek.

Tražeći od Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja ravnopravnost i jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno-obrazovnom sustavu, inicijativa "Škola za sve" organizirala je u subotu prosvjed na zagrebačkom Europskom trgu jer se ove godine ponovno dogodilo da brojna djeca s poteškoćama dočekaju prvi dan škole bez pomoćnika u nastavi.

"Prvi je zahtjev za rješavanjem ovogodišnjih školskih problema za pomoćnike u nastavi, više je stotina otvorenih predmeta za koje tražimo da se hitno riješe", naglasio je Petek.

Drugi zahtjev odnosi se na dugoročno rješavanje položaja djece s poteškoćama tako da se uredi sustav kako bi se sve prijave riješile do 31. srpnja. Na taj bi se način djeca mogla pripremiti za školsku godinu, pomoćnici bi znali jesu li dobili posao i gdje, a škole bi se bolje pripremile.

Također zahtijevaju da se počne primjenjivati odredba iz 2015. godine, kao dio Pravilnika o obrazovanju za djecu s teškoćama, kako bi jedinice lokalne samouprave mogle organizirati centre podrške. Dodao je kako je to do sada jedino učinio Grad Zagreb prošle godine, a svi ostali nisu ni krenuli u primjenu.

Inicijativa traži i rješavanje statusa pomoćnika u nastavi, kako bi se primijenili isti standardi u svim jedinicama lokalne samouprave, jer su pomoćnici u nekim županijama plaćeni 25 kuna po satu, a u drugim 19 kuna po satu.

"Želimo da se uredi pitanje cjelovitog obrazovanja za pomoćnike i da im se osigura rad na neodređeno vrijeme", zaključio je Petek te pozvao premijera Plenkovića da se aktivno uključi u rješavanje tog problema. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene