Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde da ministar laže

Inicijativa Narod odlučuje: "Imamo dokaz da je Povjerenstvo ministra Kuščevića uništilo kontrolne liste"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa (GI) Narod odlučuje u subotu je ustvrdila da ne postoji ni digitalna kopija kontrolnih lista s podacima svih potpisa za referendum koji su proglašeni nevažećima te je zatražila ponovnu provjeru, a ministru Kuščeviću poručila "kako su sve njegove priče da su odbili pregledati potpise laž".

Na konferenciji za novinare održanoj ispred Sabora, predstavnici Inicijative podsjetili su ministra uprave da su im u Apisu još 27. studenog 2018. rekli da su kontrolne liste uništene i da im ih ne mogu dati pregledati, te su novinarima predočili zapisnik s tog sastanka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O izbornom zakonu Inicijativa Narod odlučuje zbog slučaja Rimac traži ponovno prebrojavanje potpisa na referendumu Slika nije dostupna upozoravaju na nepravilnosti Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa za referendum: ''Dvije glavne osobe su USKOK-ovi osumnjičenici''

"Imamo dokaz da je Povjerenstvo ministra Kuščevića uništilo kontrolne liste, na temelju kojih se moglo vidjeti zašto su pojedini potpisi ocijenjeni kao nevažeći", rekla je članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje Natalija Kanački.

Objasnila je da im je Terezija Marić, predsjednica Kuščevićevog Povjerenstva, rekla da je rezačem papira uništila kontrolne liste, a dokaz o uništenju lista zabilježen je na četvrtoj stranici zapisnika koji su svi članovi Povjerenstva potpisali, o čemu je GI Narod odlučuje izvijestila javnost i Ustavni sud koji do danas, kažu, uopće nije razmotrio dopis inicijative.

“Kontrolne liste sadrže podatke o svim potpisima koji su proglašeni nevažećima: ime i prezime, OIB, razlog zašto je pojedini potpis ocijenjen kao nevažeći i lokaciju takvog potpisa u potpisnoj knjizi. Međutim, ne možemo znati zašto je pojedini potpis odbačen jer su kontrolne liste s dokazima uništene", rekla je Kanički.

"Zato su sve Kuščevićeve priče da smo mi odbili pregledati potpise laž. Mi smo tražili te liste da ih pregledamo, ja sam na sastanku u Apisu to tražila, da vidimo zbog čega su diskvalificirani potpisi, oni su rekli da su kontrolne liste uništene i da nam ih ne mogu dati da ih pregledamo”, dodala je.

Na komentar novinara da je ministar Kuščević rekao kako su svi dokumenti i potpisi dostupni u Apisu i Saboru, Kanački je odgovorila "da su kontrolne liste već bile uništene kad su predstavnici inicijative došli u Apis 27. studenog 2018., Povjerenstvo je reklo da digitalna kopija kontrolnih lista ne postoji, a one su bile jedini dokaz o tome zašto je neki potpis odbačen".

Također je rekla da "zbog uništenja kontrolnih lista za većinu navodno nevažećih potpisa, njih 30.000, ne znamo točan razlog zašto su proglašeni nevažećima".

Neka postupak provjere provede neovisno povjerenstvo

Mažda Hdagha, volonterka GI Narod odlučuje rekla je kako su pokazali da se izvješće Ministarstva uprave razlikuje od zapisnika Sabora o broju potpisnih knjiga, da nedostaju potpisne knjige, odnosno da su neke knjige nestale, a neke se nalaze u kutijama u kojima ih nije zapakirao Hrvatski sabor.

“Ovaj drugi korak gdje su uništene kontrolne liste pokazuje da se ovo Ministarstvo i ova Vlada odnose prema Saboru kao da su oni Saboru nadređeni, a ne obrnuto”, rekla je Hdagha.

“Vlada je kao izvršno tijelo ispod Sabora. Treba raditi ono što joj predstavnici građana, zastupnici, kažu, a ne može Vlada funkcionirati kao ona koja naređuje predstavnicima građana, a onda i građanima. Uništenjem kontrolnih lista prije nego je Sabor donio odluku o referendumu, Vlada Andreja Plenkovića tretira Sabor kao mehanizam za podizanje ruku”, ocijenila je Hdagha.

“Tražimo da se postupak provjere navodno nevažećih potpisa ponovi od strane neovisnog povjerenstva te da u njemu sudjeluju i predstavnici građanske inicijative Narod odlučuje”, rekao je koordinator GI Narod odlučuje Tvrtko Krpina.

“GI Narod odlučuje je prikupila dovoljan broj potpisa, 405.342 valjana potpisa za prvo, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje. Nakon što je na temelju proizvoljnih kriterija Plenkovićeva Vlada diskvalificirala 40.000 potpisa, nedostaje manje od jedan posto za raspisivanje referenduma o prvom pitanju, odnosno dva posto o drugom", rekla je Krpina.

"U svakoj demokratskoj državi to bi bio dovoljan razlog da se potpisi, koje je izvršna vlast diskvalificirala, ponovno provjere, a pogotovo u slučaju kad su uništeni ključni dokazi o tome zašto su potpisi diskvalificirani”, dodala je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene