Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetu došao kraj?

Danas stiže velika promjena vremena, čeka nas veliko zahladnjenje i pljuskovi s grmljavinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kalendarske jeseni još je oko 20 dana, no jučerašnjim danom zapravo počinje ona meteorološka, odnosno jesen kako je računaju kolege klimatolozi. I vrijeme će se vrlo brzo uskladiti s režimom koji je u ovo doba godine primjereniji i više uobičajen, premda bi mnogi željeli da sunčano i vruće vrijeme potraje.

S obzirom na to da je temperatura ovih dana ionako, najmanje 5, a često i 8 stupnjeva iznad prosjeka, osvježenje koje nam nosi ovaj slijedeći tjedan vratit će nas na neki način u vremensku normalu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

Sa sjeverozapada nam se približava jedna masa vlažnog, nestabilnog, a prije svega dosta hladnijeg zraka zbog koje će se vrijeme od ponedjeljka poslijepodne početi mijenjati, a u utorak i dobrim dijelom onda već podsjećati na pravu jesen.

Prvi dio ponedjeljka u većini će krajeva biti djelomice sunčan i svakako topao. Jedino na sjeverozapadu zemlje i u gorju uz više oblaka već je moguće i malo kiše. U unutrašnjosti temperatura oko 20, u gorju malo niža, a na Jadranu od 22 do 26 stupnjeva. Na moru će puhati umjereno jugo.

Poslijepodne, a osobito navečer, u zapadnoj unutrašnjosti očekuje se jače naoblačenje, s kišom, pljuskovima i grmljavinom, pri čemu će zapuhati i prolazo jak sjeverac koji će ovim krajevima donijeti znatno svježiji zrak. No prije promjene, temperatura će porasti i do 30 stupnjeva. Navečer slijedi osjetno hladnije.

U Slavoniji, osobito zapadnije, od sredine dana može biti malo kiše, dok će krajnji istok uglavnom ostati suh. I ovdje će vjetar sa sjevera donijeti osvježenje, no tek nakon što temperatura u onom najtoplijem dijelu dana još jednom dosegne oko 32 stupnja.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu poslijepodne se očekuje jače naoblačenje sa sve češćom kišom, a moguće i izraženijim pljuskovma praćenim grmljavinom. Oborina bi lokalno pri tom mogla biti i obilnija. Najviša dnevna temperatura bit će između 25 i 29 stupnjeva, no s ovim prodorom, i hladnijim vjetrom koji ga prati, a na sjevenom Jadranu to će krajem dana biti jaka i olujna bura, osjetno će i osvježiti, osobito navečer.

U većem dijelu Dalamcije zadržat će se vrlo toplo i vruće te uglavnom i suho. Tek ponegdje u unutrašnjosti i na sjevenorm dijelu regije poslijepodne je moguć je pokoji pljusak. Temperatura, od 29 do 32 stupnjeva. U noći na utorak će se sa sjevera prema jugu širiti bura.

Utorak će biti pravi jesenski dan. Bit će kišovito, vjetrovito i dosta svježije, nakon čega slijedi sunčanija i toplija srijeda, a potom opet nešto oblačniji četvrtak kad je moguća i nova kiša, ponajprije u gorju.

I na Jadranu u utorak prilično oblačno s kišom i pljskovima te jakom i olujnom burom. Bit će svježije, no ipak ne kao u unutrašnjosti. U srijedu više sunca i topline, dok su u četvrtak ponovno na sjevernom Jadranu mogući pljuskovi. Bura će sredinom tjedna oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Ukupno, na moru će u idućem tjednu biti manje vruće nego do sad, ali toplo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene