Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori 2016.

USPOREDBA NAJVEĆIH Koji je plan SDP-a i HDZ-a ako osvoje vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva najveća bloka, HDZ-ov i SDP-ov pripremili su i programe kojima idu po povjerenje birača.

Više novca u novčanicima građana u svom programu najavljuje SDP. Planiraju rast plaća tako što će povećati neoporezivi dio plaće na 3.000 kuna, dok će onu najveću stopu poreza na dohodak od 40% pomaknuti na plaće veće od 13.200 kuna.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Veće plaće obećaje i HDZ. Planiraju povećati neoporezivi dio na 3.700 kuna, proširiti porezne razrede i smanjiti najvišu poreznu stopu, sa 40 na 36%

PDV

'Za PDV snižavamo opću stopu u drugoj godini mandata, a do kraja madata još jedan posto. Znači, sa 25 na 23 posto', rekla je Ivana Maletić, potpredsjednica HDZ-a.

Zoran Milanović, predsjednik SPP-a upozorava: HDZ-u ne vjerovati jer uvijek pred izbore, sjetite se Sanadera, Karamarka, uvijek se smanjuje PDV – nikad'.

'Što se tiče dobiti stopu od 20 posto snižavamo na 18, a za sve poduzetnike čiji je prihod do 3 milijuna kuna na godinu do 12 posto', kaže Maletić

Milanović poručuje kako novih poreza, ukoliko dođe na vlast, neće biti, 'ali ćemo rasterećivati cijenu rada'-

HDZ planira podići naknade za samozapošljavanje. S 25.000 na 30.000 kuna. Mladima za pokretanje biznisa putem HBOR-a obećaju kredite do 350.000 kuna s niskom kamatom.

Mladi

Još više mjesta za mlade plan je SDP-a, pa će u programu stručnog osposobljavanja povećati naknadu na 3.000 kuna. Najavljuju i oslobađanje od plaćanja doprinosa na plaće za starije od 50 godina. 'Kad smanjujemo cijenu rada, kad smanjujemo opterećenje rada, to je ključno, onda se ljude lakše zapošljava', rekao je Milanović.

'Ono što hoćemo ostvariti jest stopa zaposlenosti u Hrvatskoj do kraja mandata od 68 posto. S obzirom da smo sada na 60 posto, to znači 180 tisuća novih radnih mjesta', kaže HDZ-ova Maletić.

Zdravstvo

Zdravlje neće poskupjeti prema programu SDP-a. Obećavaju da se participacija neće povećavati, već čak najavljuju njezino smanjivanje i to kod preventivnih pregleda i specijalista kod kroničnih bolesti.

HDZ o zdravstvu govori vrlo općenito - žele, kažu, bolje upravljati sustavom, ukinuti liste čekanja i jačati obiteljsku medicinu kako bi smanjili pritisak na bolnice.

Umirovljenici

U HDz-u tvrde da imaju adute za umirovljenike, planiraju povećati mirovine u četiri godine mandata za pet posto, smanjiti izdvajanja za prvi mirovinski stup, a povećati za drugi.

I SDP igra na veće imovine – planiraju povećati izdvajanja za drugi mirovinski stup. S druge strane, poljoprivrednicima namjeravaju osigurati odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina.

Hoće li obećanja opet biti ludom radovanja?

Obećanja i planova građani su se do sada nagledali i naslušali, no malo se toga zapravo ostvarilo, jer papir trpi puno toga, a praksa je nešto sasvim drugo. Tek treba vidjeti tko će pobijediti i hoće li planove i ostvariti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene