Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kobni let

Našli tijelo pilota Tomislava Baturine (32): "Izgubili smo hrabrog vojnika, neka mu je mirno hrvatsko nebo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pronađeno je tijelo Tomislava Baturine, pilota helikoptera Kiowa koji je jučer pao u more kod Zablaća, pri čemu je poginuo i 43-godišnji pilot Marin Klarin.

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga uz pomoć podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice jutros su pronašli tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturinu te olupinu helikoptera. 

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna

Reporterka Nove TV Sanja Jurišić javila je kako su tijelo pilota nešto prije podneva izvukli iz mora, 800 metara od kopna, na pola puta između Zablaća i Zatona. Ronioci cijeli dan iz mora izvlače dijelove helikoptera. 

"Najvjerojatnije se Kiowa pri udaru u more razasula tako da se, doznajemo, uz olupinu nalaze razasuti dijelovi helikoptera", izvijestila je Jurišić i dodala da u 17 sati u Zemuniku počinje konferencija za medije. Pred novinare bi trebao stati glavni vojni istražitelj. On je i na čelu osnovanog povjerenstva koje treba istražiti zašto se helikopter srušio.

Helikopter će iz mora izvlačiti u srijedu i prevesti ga u Zemunik.

 

U padu helikoptera poginuo je i 43-godišnji pilot Marin Klarin, a istražno povjerenstvo trebalo bi utvrditi uzrok nesreće.

Do tada su prekinuti svi letovi helikoptera Kiowa. U povodu nesretne pogibije pilota, od devet sati u utorak su otvorene Knjige žalosti u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku te u Ministarstvu obrane.

Krstičević: "Izgubili smo hrabrog i poštenog pilota"

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je sućut obitelji poginulog pilota. 

"Poštovana obitelji Baturina,

u ime djelatnika Ministarstva obrane, pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime izražavam vam najdublje izraze sućuti zbog gubitka vašeg Tomislava.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota i jednog od onih koji su nam služili na čast i ponos. Obitelj Hrvatske vojske suosjeća s vama u ovim teškim trenucima, izgubili smo hrabrog i poštenog vojnika.

Tomislav je odabrao nebo za svoj drugi dom i na tom putu uvijek davao najbolje od sebe, postao je pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zbog svega onoga što nas je naučio i što je donio svojoj postrojbi, nikada neće biti zaboravljen.

Neka mu je mirno hrvatsko nebo.

Počivao u miru."

Premijer Plenković također je izrazio sućut obiteljima pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Marina Klarina te Tomislava Baturine koji su jučer preminuli u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu kod Šibenika.

"Žao nam je da se dogodio ovaj tragični incident. Vjerujemo da će povjerenstvo koje je oformio ministar obrane Damir Krstičević pronaći uzroke ove tragedije", kazao je Plenković.

Šundov obitelji: "Niste sami"

Mirko Šundov također je izrazio sućut. 

"Poštovana i draga obitelji Baturina,

duboko sam dirnut tužnom viješću o iznenadnoj i tragičnoj smrti vašeg supruga, oca i sina, cijenjenog pripadnika Hrvatske vojske, uzornog kolege i dragog prijatelja Tomislava. U svoje ime i u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, izražavam najiskreniju ljudsku sućut.

U ovim tužnim trenucima moje misli i molitve su uz vas. Neka vam dragi Bog da snage da i ovu patnju shvatite kao kušnju, a spoznaja da niste sami u svojoj tuzi neka vam bude utjeha.

Poštovana obitelji našeg Tomislava, vaša bol je beskrajna kao što je beskrajna plemenitost i dobrota vašeg sina Tomislava. Iznjedrili ste divnog čovjeka i besprijekornog vojnika. Neka vam to bude utjeha i ponos.

Ostanite i dalje ponosni na svoga Tomislava, koji će zauvijek živjeti u vašim i našim srcima kao požrtvovan suprug, otac i sin, divan čovjek i hrabar vojnik.

Naše misli i molitve su s Vama i Vašom obitelji", napisao je  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov. 

Najbolji pilot u naraštaju

Natporučnik Tomislav Baturina rođen 1987. godine u Sinju, bio je na dužnosti pilota helikoptera u 2. letačkom vodu 393. Eskadrile helikoptera 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tomislav Baturina bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2011. godine.

"Tijekom školovanja u Središtu za obuku HRZ-a prepoznat je kao perspektivan i kvalitetan budući vojni pilot, što je i potvrdio uspješnim završetkom školovanja u 18. naraštaju vojnih pilota kada je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tijekom svoje karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama. Također, za uspješno izvršavanje svih zadaće više je puta bio pohvaljivan te ga je nagradio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", kažu u MORH-u. 

Neobjašnjivi pad helikoptera

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u ponedjeljak zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u ponedjeljak u 10:30, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati. (M.T./Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene