Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 GODINA AKCIJE ŽELIM ŽIVOT

PISMO KOJE JE POKRENULO HRVATSKU "Jako je plakala, nije htjela da izađe van"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želim život je humanitarna akcija koja traje već 10 godina. Povodom Božića u ponedjeljak se već tradicionalno na Trgu bana Jelačića održava humanitarni koncert koji uživo možete pratiti i u programu Nove TV i portalu Dnevnik.hr.

Sve je počelo prije 10 godina jednim pismom koje je potreslo cijelu Hvatsku. Ana Rukavina borila se za život.

Pročitajte i ovo Koncert Zaklade Ana Rukavina - 3 BROJ 060 9000 I DALJE OTVOREN Veliko hrvatsko srce: Unatoč posebnim okolnostima na božićnom koncertu Želim život prikupljeno je više od milijun kuna Usavršavanje mladih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 "Želim život" Zaklada Ana Rukavina novac koristi i za školovanje liječnika, a oni se puni novih znanja vraćaju u Hrvatsku

"Ja sam Ana Rukavina. Rođena sam i živim u Zagrebu, uskoro ću 30, novinarka sam političkog dnevnika Vjesnik. I nažalost to je za sad sve lijepo od mene", riječi su kojima je Ana započela svoje pismo.

U tišini bolničke sobe na Rebru nastalo je pismo čije su riječi prije deset godina odzvanjale Hrvatskom. Anino pismo napisano je iz srca, zbog želje za životom.

Pismo je prvo poslala prijateljici Nataši. Bilo je namijenjeno užem krugu ljudi kako bi skupili novac za liječenje u inozemstvu. No, stiglo je na desetke tisuća email adresa.

Rad Zaklade moguće je podržati već danas pozivom na humanitarni broj 060 9000. Cijena poziva iznosi 5kn ( PDV), a pozivi će biti će omogućeni tijekom cijelog prosinca. "Ujutro sam u 7 sati išla na posao, nazvala sam ju i u Frankopanskoj sam uzela novine i rekla sam: 'Ana, pa jesi ti to poslala u novine?' Kaže, nemam pojma i onda je počela jako plakati jer nije uopće htjela da to tako javno izađe van i da se na takav način pročuje za nju", kaže Gordana Leto, Anina sestra.

Za Anu predaja nije bila opcija. Beskrajno je voljela život i ljude. Nije željela odustati. "Ne volim ga čitati jer se ne volim više sjećati tih stvari, ne volim se sjećati bolnice, tih soba, liječnika, ničeg se ne volim sjećati iz tog perioda. Nekako uvijek smatram kako je ona puno putovala, nikad ju kuća nije držala, ja uvijek zamislim da je ona na svom putovanju. I da će se vratiti", kaže Gordana.

Hrvatska je prije deset godina imala tek 150 potencijalnih donora koštane srži. Danas ih je više od 52.000.

"Ja sam danas iz perspektive kad sam majka ponosna što svojoj djeci, koja nikad nisu upoznala svoju tetu, i sad ću početi plakati, ja sam ponosna da mogu reći da je to njihova teta Ana", kaže Anina sestra Gordana.

Anine riječi i deset godina poslije, kroz rad Zaklade, pružaju nadu za novi život.

"Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi. Želim život. Svjesna sam svih rizika koji me očekuju, spremna sam i na deblji kraj, nije me strah. Samo se ne želim okrenuti i otići, a da nisam sigurna da sam učinila sve što sam mogla da se još neko vrijeme zadržim tu, među vama", stoji, među ostalim, u pismu Ane Rukavine.

 

Nova TV kao medijski partner i ove godine tradicionalno izravno prenosi humanitaran koncert "Želim život" koji organizira zajedno sa Zakladom Ana Rukavina, a koji će se emitirati u ponedjeljak, 19. prosinca, u 21:15 sati. Svi oni koji ne mogu doći na Trg, osim na Novoj TV, mogu doživjeti dašak atmosfere s koncerta u izravnom prijenosu i na portalu Dnevnik.hr i na OYO.hr.

 

Propustili ste koncert? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene