Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvatili ponudu

HSS IDE U KOALICIJU SA SDP-om 'Ovo je važna odluka za stranku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska seljačka stranka će na predstojeće prijevremene parlamentarne izbore izaći u predizbornoj koaliciji s SDP-om, odlučio je većinom glasova u četvrtak kasno navečer u Jastrebarskom Glavni odbor HSS-a.

23:59Hrvatska seljačka stranka odlučila je prihvatiti ponudu SDP-a te će sklopiti predizbornu koaliciju s tom strankom. SDP je tako dobio novog partnera, a ponuda se očito nije mogla odbiti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Krešo Beljak na presici Željka Lenarta Osipanje pred izbore Raskol u HSS-u: Glavni tajnik napustio stranku, Beljak mu upao na presicu

Naime, za koaliranje sa SDP-om glasovalo je čak 87 članova Glavnog odbora HSS-a. Njih 13 bilo je protiv, a tek 5 suzdržanih. Zoran Milanović predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku ponudio je, kako nam je potvrđeno, 5 osiguranih saborskih mandata, mjesto ministra poljoprivrede te čelna mjesta u državnim tvrtkama.

Evo što je predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, izjavio po završetku petosatne sjednice Glavnog odbora stranke.

'Hrvatska seljačka stranka na sljedećim parlamentarnim izborima nastupit će u koaliciji sa SDP-om i partnerima. Ovo je važna odluka za stranku. Gledali smo prvenstveno interese Republike Hrvatske. Čini nam se svima da je dosta ovog kaosa koji je vladao u zadnje vrijeme. Napravili smo tu prekretnicu, ostajemo HSS. Dakle, mi ne postajemo dio SDP-a niti bilo koje druge stranke. Mi smo Hrvatska seljačka stranka. Naše geslo i naš pozdrav i dalje ostaje 'Vjera u Boga i seljačka sloga'. Štitit ćemo tradicionalne hrvatske vrijednosti i siguran sam da ćemo to napraviti u suradnji s ostalim strankama te nove velike koalicije koja se stvara. Detalje sporazuma ćemo dogovoriti ovih dana. Nismo razgovarali o foteljama. Razgovarali smo o programima. Razgovarali smo o tome što to znači za HSS kao stranku. Ipak je to veliki preokret. Činjenica je da većina naših članova, uključujući i mene, da smo se vodili razumom, a ne srcem. Srce je htjelo da idemo sami. U ovom trenutku ovo je i za nas i za Hrvatsku bolja opcija. mislim da je puno poštenije da smo sada donijeli tu odluku nego da smo išli tu u Jastrebarsko kod javnog bilježnika pa zavlačili cijelu naciju punih šest mjeseci kao što su to radili neki drugi', izjavio je Krešo Beljak.

Glavni odbor HSS-a ima 134 člana, a kvorum je na sjednici činilo 110 HSS-ovaca.

22:05 - Krešo Beljak je nakon višesatne rasprave dao medijima izjavu.

'Bližimo se donošenju odluke, rasprava traje već četiri sata, bit ćemo tu još sigurno sat vremena, puno se članova javilo za raspravu.

HSS je na prekretnici, koju god odluku donijeli. Rasprava je burna, ali ide u pozitivnom smjeru.

Prevladava stav da je HSS dotaknuo dno i da se nešto tu mora promijeniti u odnosu na ono što je bilo u zadnjih 10 godina.

HSS je samostalna stranka, mi ne pripadano ni HDZ-u ni SDP-u.

Želja svih je da sami izađemo na izbore, ali u situaciji u kojoj HSS jest danas, čini mi se da ćemo teško sami izaći na izbore', rekao je Beljak za Novu TV.

19:20 - Šef HSS-a Krešo Beljak gostovao je u Dnevniku Nove TV i odgovarao na pitanja reporterke Tatjane Krajač oko izbora koalicijskog partnera.

'Ako ćemo ići samostalno na izbore, HDZ će uvijek imati šansu do izbora nas pozvati za stol i ponuditi suradnju prije izbora, ali da bismo mi njih čekali i oslonili se kao zadnji put, to se neće dogoditi', rekao je Krešo Beljak u Dnevniku Nove TV.

Što je još rekao doznajte na OVOM LINKU.

18:48 - Šef HSS-a Krešo Beljak stigao je na Glavni odbor i poručio novinarima da će to stranačko tijelo sigurno donijeti kvalitetnu i demokratsku odluku.

Beljak je poručio novinarima da mogu očekivati demokratsku raspravu na Glavnom odboru stranke. "Mislim da ćemo donijeti najbolju odluku, prije svega za Republiku Hrvatsku, a onda i za HSS kao stranku", rekao je Beljak.

O izgledima opcija nije govorio, rekavši da je on još relativno svjež predsjednik stranke. "Ono što je bitno jest da su svi ključni HSS-a uključeni u ovu odluku", istaknuo je.

Na pitanje o taboru unutar stranke koji navija za HDZ, Beljak kaže da svoje mišljenje nije nikome nametao. "Mislim da to nije korektno raditi preko medija. Odluka se donosi većinom glasova, a ono što je izvjesno da to neće biti jednoglasna odluka. To je dobro. Ne bi bilo dobro da svi razmišljaju kao predsjednik stranke", rekao je Beljak.

Na pitanje boji li se raskola u stranci, Beljak poručuje da se u stranci više nema što raspasti. "Mi smo zbog loših odluka vodstva u zadnjih 10 godina spali na najniži rejting u povijesti, tako da raskol, jedan više, manje, to će biti stoti po redu", zaključio je Beljak.

Na pitanje o obećanjima iz SDP-a, Beljak je ponovio da prvo treba dobiti izbore i da se on planira posvetiti predizbornoj suradnji.

18:41 - I HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir dala je izjavu prilikom dolaska na Glavni odbor stranke, no nije otkrila kojoj je opciji sklonija.

"Očekujem dinamičnu, argumentiranu i konstruktivnu raspravu. Zastupam HSS, dugogodišnja sam članica i stalo mi je do toga kako će HSS ići dalje i kojim smijerom. Dakle, uvijek za HSS", poručila je Petir.

18:24 - Na sjednicu Glavnog odbora HSS-a u Jastrebarskom stigao je Stipe Gabrić Jambo i prokomentirao kome je više naklonjen, SDP-u ili HDZ-u.

"Imam ružna iskustva s HDZ-om, ali to ne obvezuje nikoga pa čak ni mene", poručio je Jambo.

"Možda u zadnjih 25 godina koji je najgore na svojim leđima osjetio Jambo, zato što se 'dvojac bez kormilara', Sanader i Bebić, osam ili devet godina bavio sa mnom. Moja građevinska firma bi dobila posao, oni bi poništili natječaj, i tako... bio sam u HDZ-u i izbacili su me", rekao je Jambo i poručio da su mu se svi smijali kad je govorio još 2003. što će se dogoditi 2009. godine.

"Kad sam prije šest mjeseci rekao za Most što će se dogoditi, svi su se smijali, ali sad svi govore - Jambo je u pravu", ističe on i dodaje kako ima svoj stav.

"Da budem jasan, uvijek sam bio jasan, bio sam muško, pravi gusar s Neretve, potomak Domagojevih (knez Domagoj, povijesna ličnost) gusara, bit ću za onu koaliciju koja HSS-u donosi više.

"Imamo sjajnu ponudu s jedne strane, a s druge imamo maglu", dodao je Jambo i precizirao da pod maglom misli na HDZ.

Dva tabora

Prihvati li HSS tu ponudu ušli bi u koaliciju sa SDP-om i osigurali 5 zastupnika, ministra poljoprivrede te čelne ljude nekih državnih tvrtki. HSS nije jedinstven, Marijana Petir zastupnica u europskom parlamentu zagovornik je koaliranja s dosadašnjim partnerima HDZ-om.

Posljednjih dana su se u HSS-u formirala dva tabora. Jedan za, a drugi protiv koalicije sa SDP-om. Tko predvodi koju skupinu i može li se sada reći kakvi su odnosi snaga u toj stranci, zna reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač, koja izvještava iz Jastrebarskog.

"Vrlo je teško procjenjivati same omjere unutar HSS-a, zbog toga što se posljednjih dana ti omjeri u neslužbenim informacijama mijenjaju iz sata u sat. Prvu struju predvodi predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji bi Glavnom odboru stranke trebao predložiti da se ide u koaliciju s SDP-om u novu takozvanu 'Narodnu koaliciju'. Navodno je već sve dogovoreno, a priča se da je Zoran Milanović pristao HSS-u dati Ministarstvo poljoprivrede, osigurati pet zastupnika, ali i vrhove u nekim od državnih tvrtki.

S druge strane tu je struja europarlamentarke Marijane Petir, koja je vjerna HDZ-u kao koalicijskom partneru, s kojim je i dospjela do Europskog parlamenta. Njezina struja se zalaže za ostanak u Domoljubnoj koaliciji, prvenstvno za odanost partneru HDZ-u.

Kakav će omjer snaga biti na kraju, vidjet ćemo. Neslužbeno doznajem da je predsjednik HSS-a spreman prihvatiti odluku koja bude donesena samo velikom većinom, u minimalnom omjeru 70:30 za bilo koju opciju. No, počelo se u posljednje vrijeme spekulirati i stim je li HSS spreman izaći i samostalno na izbore", izvještava Krajač.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak najavio je još u utorak da će Glavni odbor stranke u četvrtak odlučiti hoće li HSS na predstojeće prijevremene parlamentarne izbore izaći u predizbornoj koaliciji s lijevom ili s desnom opcijom, odnosno u koaliciji s SDP-om ili s HDZ-om.

Glavni odbor HSS-a u četvrtak, 7. srpnja s početkom u 18 sati, u Jastrebarskom će odlučiti s kime će koalirati, a Beljak ranije na pitanje je li istina da im je SDP ponudio mjesto potpredsjednika Vlade, Ministarstvo poljoprivrede i još četiri do pet saborskih zastupnika, odgovorio da mogu nuditi svašta prije izbora, "ali prvo izbore treba dobiti".

"Nismo na tržnici. Nećemo se cjenkati s brojem mandata. Prije ćemo pristati na manji broj mandata, a da se napokon počnu rješavati problemi hrvatskog sela i Hrvatske općenito, nego na veći broj mandata koji bi bili samo nečiji 'dizači ruku'", rekao je Beljak. Dodao je kako je i njemu osobno prihvatljivija manja ponuda što se tiče određenih broja mandata, a da se konkretno usuglase oko programa nego veća ponuda, a da HSS bude 'dizač ruku'. "Mi nećemo nikome biti 'dizači ruku' i to svima mora biti jasno", poručio je. Istaknuo je kako će inzistirati na radu te na budućnosti, a ne na prošlosti.

Dodao je kako je, kao gradonačelnik Samobora, u koaliciji s SDP-om, ali da svoje mišljenje neće nametati nikome od članova Glavnog odbora stranke. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene