Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaće ispod državnog prosjeka

Hrvatskoj fali 4000 građevinaca pa će uvesti njih 2080

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove godine uvest ćemo oko dvije tisuće građevinskih radnika. U Hrvatskoj ih nema dovoljno.

Građevinski sektor se nakon krize počeo polako oporavljati pa je u prvih 11 mjeseci zabilježen rast građevinskih aktivnosti za 2,9 posto. U graditeljskoj struci radi 88 tisuća radnika, ali ih nedostaje još 4 tisuće, pa Hrvatska ove godine planira uvoz 2080 radnika.

Pročitajte i ovo Katarina Peović Zamjera i liberalima i desničarima Katarina Peović oštro iz Sabora: "Domaći i strani radnici u konkurentskoj su poziciji isključivo zbog cijene radne snage" Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će"

Prema podacima Sindikata graditeljstva Hrvatske, prosječna plaća kvalificiranog građevinskog radnika u prosjeku iznosi 4600 kuna. Dakle, značajno niže od hrvatske prosječne plaće. A to je izazvalo lančanu reakciju. Većina zbog toga odlazi u Njemačku, gdje oni koji rade tamo, tvrde da je građevincima plaća u prosjeku 2000 eura.

Kakvo stanje na domaćem tržištu, takav i odaziv mladih ljudi u strukovne škole. Ove se godine u 1. razred u cijeloj Hrvatskoj upisalo svega 29 budućih zidara.

"Strukovno obrazovanje nije usklađeno s tržištem rada i to vam svi ponavljaju. A nitko nije rekao - pa dajmo, idemo da vidimo što možemo napraviti da stvarno riješimo taj problem", ističe Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar.

Dok se ne riješi, čini se da će Hrvatska morati i dalje uvoziti radnike iz zemalja koje imaju još lošiji standard.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene