Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Hrvatskog robota STEMI-ja u nastavu uvodi 30 škola diljem Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se može podičiti mladim robotičarima. Mlada ekipa s Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu osmislila je svog vlastitog robota koji će podučavati djecu, i donirala ga u 30 škola diljem zemlje. Oni su naša Bolja Hrvatska.

STEMI - robot koji prati kretnje vašeg mobitela i kreće se poput pauka. Djelo je to trojice tek diplomiranih FER-ovaca.

Pročitajte i ovo Teslin robot - 1 Očevici ostali u šoku Strava u Teslinoj tvornici, robot napao inženjera: "Zario mu je metalne kandže u leđa i ruku, krvi je bilo posvuda" Ilustracija Problemi sa senzorom Horor u tvornici: Muškarca ubio robot - gurnuo ga je na pokretnu traku, zgnječio mu lice

'Robot ima šest nogu, s kojima hoda. Tu je zapravo potrebno jako puno matematike i geometrije da se svih tih šest nogu uskladi. Djeci je on jako zanimljiv. Svi vide autiće, tata vozi autić, ovo je šest nogu, kao da upravljaš nekim živim bićem koje hoda ispred tebe', objasnio je Josip Vukičević.

Uz pomoć robota, djeca na malo drugačiji način uče fiziku, matematiku, geometriju i programiranje. Robota dobiju u dijelovima, pa kroz njegovo sklapanje uče i mehaniku.

Na posebnim radionicama Josip i Vlatko djecu podučavaju što sve STEMI može. A u nastavu ga uvodi i 30 škola diljem Hrvatske.

'Djeca su fenomenalno zahvalna za raditi, jako brzo 'kopčaju' stvari, puno su pametnija nego mi', rekao je Vlatko Klabučar.

'Ja bih rekao da se to više sviđa djeci nego profesorima. Oni jedva čekaju, cijelo vrijeme nam se javljaju, kad će doći roboti', kaže Josip.

Osim što ga doniraju školama, dečki svoj proizvod plasiraju i diljem svijeta. Narudžbe stižu iz SAD-a, Kanade, Njemačke, pa čak i Japana.

'Želimo postaviti temelje laiku koji se nikad nije bavio takvim područjima, da ima temelje spremne za graditi nešto novo', ističe Josip.

Za svoj rad već su dobili rektorovu nagradu, a neće stati samo na STEMI-ju. Želja su im još veći i napredniji roboti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene