Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pospani, ali ponosni

DEVET PRESTIŽNIH ODLIČJA Oni su svjetski prvaci - ponos Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak u četiri sata na zagrebački kolodvor stiglo je čak devet odličja. Osvojili su ih hrvatski učenici iz svih krajeva i škola i to sa svjetskog prvenstva u – robotici.

Dorijan, Ante, Kate, Andro, Elizabeta i Branimir, Marko, Ivan i njihovi kolege učenici su budućnost Hrvatske. Sa svjetskog natjecanja u robotici održanog u Lepzigu vratili su se pospani, ali ponosni. Svojoj zemlji donijeli su svojih devet odličja - nagradu za njihov trud i znanje.

Pročitajte i ovo Nagrađeni FER-ovci - 4 Sati rada urodili su plodom Tim zagrebačkog fakulteta pobijedio na prestižnom natjecanju: Otkrili o kakvoj inovaciji je riječ Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika

'Konkurencija je bila velika, imali su dosta kvalitetnije robote, drugi su već godinama u tome, mi smo tek počeli, bilo je divno iskustvo', ispričala je Kate Pavišić iz Bola.

'Ono što oni vide i kad dođu na ta svjetska natjecanja je ono što ne mogu vidjeti u našoj zemlji. To će im sigurno poslužiti za budućnost', kaže Jelka Hrnjić iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Ljubav prema nogometu i robotici ovi mladi stručnjaci spojili su u jedno. Njihovi roboti su igrači na terenu, a uvijek pretpostavljaju da protivnik ima bolju opremu.

'Postoje i nekakve kazne ako robot izađe izvan granica, ako guraju jedni druge, postoji veliki broj varijacija i dosta je teško napraviti sve to', rekao je Darijan Gudelj iz Splita.

No, timskim radom potukli su konkurenciju. 'Podijelimo sve zadatke. Obično ekipa koja je bolja u jednom djelu,, radi taj dio, a druga ekipa koja je bolja u drugom djelu radi to i tako ostvarimo najbolji rezultat', rekla je Elizabeta Tedeško iz Zagreba.

Tajna uspjeha

Svjesni su i u čemu je tajna njihovog uspjeha. 'Prvenstveno jer mi ovo volimo raditi, zabavno je, a pogotovo mislimo da je najvažniji trud koji ulažemo, to nas vodi do pobjede svaki put', rekao je Ivan Pavao Lozančić iz Splita.

Robotički savez, unatoč skromnim uvjetima, već šest godina niže sjajne rezultate. 'Oni jako puno vremena provode uz praktičan rad. Mi smo sasvim sigurni da će im to u životu puno značiti jer znamo da praktičan rad znači sutra rad u industriji koja se sve više robotizira', rekla je Jelka Hrnjić.iz Hrvatskoh robotičkog saveza.

Ovaj uspjeh na upisima bodovat će samo tehničke škole, dok gimnazije i fakulteti neće. No zato će se itekako bodovati na tržištu rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene