Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SKINUT IMUNITET CULEJU

Glasnović: "Culeju se sudi, a ovdje imamo trg krvavog bravara!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici su izglasali skidanje imuniteta Stevi Culeju te prihvatili prijedlog MIP-a da se imunitet Ivanu Pernaru ne skine.

Saborski zastupnici na današnjem su zasjedanju okončali raspravu o izmjenama zakona o izvršenju državnog proračuna za 2016. godinu te izglasali skidanje zastupničkog imuniteta Stevi Culeju, dok su za Ivana Pernara prihvatili prijedlog MIP-a da se imunitet po privatnoj tužbi ne skida.

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Hrvatski sabor sa 77 glasova Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa"

Prihvaćen je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, dok će se o samim izmjenama zakona koji se toga tiče glasati na nastavku sjednice idućeg tjedna. Također, prihvaćen je konačni prijedlog zakona o potvrđivanju protokola uz pristupanje Crne Gore NATO-u, kao i daljnje sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnim misijama UN-a I NATO-a. 

14:13 Zastupnici su izglasali da prihvaćaju prijedlog MIP-a da se Ivanu Pernaru ne skine zastupnički imunitet.

14:03 Gordan Maras (SDP) kazao je kako zna za slučaj u kojem je gradonačelnik Zagreba tužio gradskog zastupnika zbog izrečenog na njegov račun u Gradskoj skupštini. Sud je na koncu oslobodio tog zastupnika. Bauk ga je ispravio kazavši kako je tog zastupnika oslobodio tek Ustavni sud, iako su ga i Općinski i Županijski sud osudili.

13:54 Tomislav Klarić (HDZ) je kazao kako je on glasao da Pernar snosi odgovornost za svoje izjave te istaknuo da se i nakon sjednice MIP-a obraćao pogrdnim riječima o čovjeku koji ga je tužio te se osvrtao na njegovo zdravstveno stanje, što je, kazao je, potpuno neprimjereno.

13:51 Javio se Nikola Grmoja i kazao kako su svi zastupnici Mosta zbog iznošenja stanja u HRT-u koje je iznijela jedna njihova zastupnica (Ljubica Ambrušec) u prošlom sazivu pozvani na sud da iznesu svoja svjedočenja o tome.

13:48 Bauk je kazao kako je problem u tome što je Kajin uopće morao ići na sud. "Moj stav je da uopće nije trebao ići na sud za nešto što je izrekao u Saboru."

13:46 Arsen Bauk (SDP) kazao je kako se zbog izrečenoga može voditi i postupak za naknadu štete, kod kojeg zastupnik navodno nema imunitet. Tomu bi trebalo posvetiti veliku pozornost jer bi se moglo odnositi i na ono što je izgovoreno u Hrvatskom saboru, ustvrdio je Bauk i dodao kako je HRT tužio Damira Kajina za nešto što je izgovorio u sabornici, građanskom tužbom za naknadu štete. Naglasio je da to treba razriješiti jer se zastupnici mogu dovesti u rizik da završe na sudu zbog nečega što su izgovorili u Hrvatskom saboru.

Furio Radin replicirao je kako je Kajin na kraju bio oslobođen, jer je to što je izrekao, kazao u Hrvatskom saboru.

13:38 Iz MIP-a su izvijestili kako su zaključili da se Ivanu Pernaru neće skinuti imunitet u postupku koji je zbog uvrede pokrenuo Marijan Hanžeković. "Međutim često se događa da zastupnici zlouporabe taj institut da bi slobodno i bez odgovornosti nekoga vrijeđali, klevetali, ugrožavali ugled, čast i dostojanstvo drugi ljudi.

Smatra da bi podizanje razine kulture u javnim nastupima trebao bi biti temeljni zadatak za sve sudionike u političkom životi Hrvatske, a i donošenje Etičkog kodeksa za zastupnike trebalo bi pridonijeti dignitetu obavljanja zastupničke dužnosti. Hrvatski jezik je dovoljno bogat da bi se preko njega mogle poslati sve poruke koje se žele istaknuti. Većina članova MIP-a osudila je neprimjeren rječnik kojim se neki saborski zastupnici služe", kazao je predsjednik MIP-a Žarko Tušek.

 13:35 Culej je ponovno zamolio kolege da mu skinu imunitet, da bi bio u istoj situaciji kao njegovi suborci koji su na sudu za isto kazneno djelo. Saborski zastupnici na koncu su prihvatili prijedlog MIP-a da se Culeju skine imunitet, sa 77 glasova "za", 9 "protiv" i 8 "suzdržanih".

13:02 Klubovi HDZ-a i SDP-a zatražili su stanku. 

12:46 Darko Parić iz SDP-a kazao je kako u HDZ-u prodaju maglu jer su oni sudjelovali u donošenju odluke o ćiriličnim pločama. Božo Petrov izrekao je Glasnoviću opomenu zbog vrijeđanja. Željko Lacković komentirao je kako mu je žao što danas u Saboru nije prisutan Ivan Pernar, jer bi on rekao što misli o svemu ovome. Dometnuo je kako neće glasovati za skidanje imuniteta Culeju jer ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

12:44 Željko Glasnović upitao je tko je uopće donio odluku da se u Vukovaru postave ćirilične ploče. "Ne bismo mi sad ovdje sjedili i jeli ručak za 20 kuna da nema ovdje Culeja i Glavaša." Upitao je kad će se vratiti arhiva iz Beograda. "Što mi radimo ovdje? Skidamo gaće!" Optužio je da je pod petokrakom izvršen genocid nad hrvatskim narodom. Spomenuo je kako se Culeju sudi, a ovdje imamo "trg krvavog bravara".

Predsjedavajući Božo Petrov komentirao je kako se raspravljati može i bez vrijeđanja. Arsen Bauk dodao je kako je ideja o ćiriličnim pločama na pamet pala HDZ-u. 

12:36 "Dvojezične ploče koje su legitimno postavljene u Vukovaru i dalje su tamo. Zašto se obraćate Milanoviću, Ostojiću, Bauku, zašto se ne obratite Plenkoviću ako mislite da se te ploče moraju maknuti", rekao je Nenad Stazić.

12:30 Željko Jovanović istaknuo je da je odluka o postavljanju ćiriličnih ploča u Vukovaru donesena u suradnji s HDZ-om te zamolio Culeja da ne preslikava svoje kazneno djelo na odluke koje su donesene u to vrijeme. Culej je dometnuo kako sve što se govori, a nije u skladu s onim što se želi čuti, naziva se govorom mržnje. "Ja to nazivam govorom pravde." Najavio je kako se nada da će se u ovom Saboru izglasati da se čirilične ploče uklone na legalan način.

12:24 Stevo Culej zatražio je od zastupnika da svi glasaju za to da se njemu skine imunitet, da bi mogao dokazati svoju nevinost. "Tražim od vas da mi skinete imunitet, da mogu dokazati svoju nevinost. Neosnovano sam optužen u političkom progonu, montiranom procesu na osnovu nekih prošlih vremena, žele nas obilježiti kao one koji huškaju na nemire, kao probleme u našem društvu, ne bi li se na taj način na nama ostavila ljaga pa da ne možemo nikako djelovati u našoj Hrvatskoj, to je oblik specijalne borbe protiv hrvatskih branitelja."

Ponovnio je kako je riječ "o protuustavnim djelima bivše Vlade Zorana Milanovića te Arsena Bauka i Ranka Ostojića i uz svesrdnu pomoć još nekih koji su prouzrokovali nesklad u inače mirnom Vukovaru u kojem se i on trudi uz napore da bi suživot zaživio".

12:21 Mandatno-imunitetno povjerenstvo predložilo je Saboru da se skine imunitet zastupniku Stevi Culeju da bi se mogao protiv njega voditi postupak na Općinskom sudu u Vukovaru zbog izazivanja nereda na prosvjedu protiv postavljanja ćiriličnih ploča 2013. godine.

12:15 Izglasano je sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijama NATO-a i UN-a te pihvaćena izvješća o izvršenju proračuna za 2015. godinu, kao i podrška Crnoj Gori za uključenje u članstvo NATO-a. Zastupnici su izglasali i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2016. godinu.

11:46 Joško Klisović je u ime Kluba zastupnika SDP-a kazao kako će njegov klub podržati sve predložene zaključke o slanju dodatnih vojnika u mirovne misije. "Moramo pomoći, kao što smo i mi tražili pažnju međunarodne zajednice 1991. godine. Izvore nestabilnosti treba gasiti tamo gdje se oni u svijetu pojave."

11:39 Tomislav Ivić komentirao je kako u Afganistanu nije riječ ni o kakvoj ratnoj operaciji, već da hrvatski vojnici ondje djeluju savjetodavno. "Hrvatske snage u Afganistanu nisu nikada sudjelovale u borbenim operacijama."

11:35 HDZ-ovac Josip Đakić poručio je Bunjcu da je svojim izlaganjem stao na stranu talibana, jednako kao i što je njegov "kolega branio velikosrpske agresore". Bunjac mu je odvratio da je njegov tok misli vrlo teško pratiti.

11:20 Branimir Bunjac iz Živog zida kazao je kako oni neće podržati nastavak akcije u Afganistanu, "jer to nije mirovna akcija nego vojna akcija, ratno stanje, kojemu se više ne zna ni konca ni kraja". Ta je akcija, kazao je, pod pokroviteljstvom NATO-saveza, a ne UN-a. Rat u Afganistanu traje već 16. godinu zaredom i samo se rasplamsava.

Kazao je i kako pobunjenici, "lažno nazvani teroristima, a zapravo se bore za slobodu, broje 140 tisuća ljudi, dok vladine snage imaju dvaput manje". Istaknuo je kako je u pozadini svega NATO-ov strah da bi Rusija preko Afganistana htjela izaći na toplo more. "Afganistanski narod strašno pati, tamo je ubijen nebrojen broj ljudi, ogroman je broj raseljenih. Poginuli su i mnogi pripadnici tzv. mirovnih misija, iz više od 30 zemalja. Dakle, hrvatski vojnici u Afganistanu nisu sigurni."

"Dok hrvatski policajci rade za manje od 4000 kuna, mi dajemo plaće afganistanskim policajcima, jer i to plaćaju hrvatski porezni obveznici!", ustvrdio je Bunjac.

11:10 Državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić u ime predlagatelja obrazložio je odluku o slanju dodatnih vojnika u šest mirovnih misija, u kojima Hrvatska sudjeluje već više godina. Radi se o operacijama pod patronatom NATO-saveza u Afganistanu i na Kosovu, tri UN-ove operacije - u Indiji i Pakistanu, Zapadnoj Sahari te Libanonu, kao i jednoj misiji pod patronatom EU-a: "Atalanta" u Somaliji.

Istaknuo je kako je proračun Ministarstva obrane sve niži te kako se nada da će se u idućim godinama posvetiti veća pažnja materijalnom statusu hrvatskih vojnika.

11:02 MiIorad Batinić u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a kazao je kako su oni dali amandman na izmjene zakona o izvršenju proračuna, vezano uz jedinice lokalne samouprave odnosno brdsko-planinsko područje, u kojima se pomoć nepravedno raspodjeljuje.

10:38 Branko Grčić iz SDP-a kazao je kako se rebalansom ne vidi kome idu sredstva za jedinice lokalne samouprave, ide li to brdsko-planinskim područjima ili kojima. Kazao je kako njegova Vlada nije smanjila sredstva jedinicama lokalnih samouprava.

Bulj mu je replicirao kako je SDP-ova Vlada razvijenim područjima proglasila i mjesta koja danas još uvijek nemaju vodu. "Vi ste cetinski kraj proglasili razvijenim, Gorski kotar, pa i vaš se župan bunio." 

10:35 Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku kazao je kako treba podići gospodarstvo i građanstvo, i onda smo riješili sve probleme. Raspodjela sredstava i raspolaganje službenim vozilima samo je dio strategije. "Pa i iz vaše stranke, ne mora se ići iz Metkovića službenim automobilom, može se i svojim", poručio je Bulju. Bulj mu je odvratio kako da nije Mosta, ne bi ni on danas sjedio u Saboru.

10:29 Miro Bulj iz Mosta istaknuo je kako postoji niz područja koja su danas u Hrvatskoj marginalizirana i zaboravljena. Mjera kojom se rebalansom predlaže preusmjeravanje dijela prihoda u jedinice lokalne samouprave dobrodošla je, ali i nedovoljna, kazao je on. Naglasio je i kako su lokalne samouprave temelj razvoja hrvatskog društva. "Ova bi se sredstva trebala ulagati isključivo u razvoj tih sredina."

Dotaknuo se i Hrvatskih voda, za koje kaže kako nitko ne nadzire njihovo trošenje sredstava niti u što su ona zapravo utrošena. "Očito se državnom imovinom ne upravlja dobro, poglavito na štetu hrvatskih građana, naročito u nerazvijenim krajevima. Država je centralizirana i ako se ništa ne promijeni, Hrvatska će ostati samo na Zagrebu i još nekim sredinama."

10:19 Željko Lacković iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika ukazao je kako se rudna renta nepravilno obračunava, na čemu na koncu zarađuje HEP, a bivaju oštećene jedinice lokalne samouprave. Zatražio je da se ubuduće to riješi.

Miro Bulj iz Mosta replicirao mu je da očito inspekcijske službe ne rade svoj posao. "Brdsko-planinska i pustinjska područja zbog uništavanja i iseljavanja imaju intenciju da postanu doista pustinjska."

10:11 U ime Kluba zastupnika HDZ-a Branka Juričev-Martinčev kazala je kako će njezin klub podržati izmjene zakona o izvršenju proračuna. "Sa zadovoljstvom možemo kazati da u prvoj polovici 2016. imamo pozitivna kretanja u domaćem gospodarstvu, broj registriranih nezaposlenih je sve manji - sve je to rezultiralo i povećanjem prihoda u proračun."

Istaknula je kako veliki manjak bilježi Fond za zaštitu okoliša te kazala kako je to nedopustivo. "Očito se dogovaralo više no što je bilo raspoloživih sredstava." Branko Hrg kazao je kako problem s Fondom za zaštitu okoliša utječe i na jedinice lokalne samouprave jer su one nerijetko koristile sredstva iz tog fonda. Juričev-Martinčev kazala je kako manjak Fonda za zaštitu okoliša u prvih šest mjeseci iznosi 349 milijuna kuna.

10:03 Željko Tufekčić u ime predlagatelja obrazložio je prijedloge izmjena zakona o izvršenju državnog proračuna za 2016. godinu. Mijenja se iznos do kojeg se država najviše može zadužiti na inozemnom i domaćem tržištu novca i kapitala, sa sadašnjih 23,9 milijardi na 19 milijardi kuna.

U prijedlogu se mijenja iznos tekuće otplate glavnice državnog duga sa 17,4 na 17 milijardi kuna , kao i ukupna visina zaduženja i tekuće otplate za izvanproračunske korisnike državnog proračuna. Zaduženje izvanproračunskih korisnika iznosi tako 2,1 milijarde kuna, a tekuće otplate glavnice 2,2 milijarde kuna.

Mijenja se i iznos sredstava pomoći koja se određenim jedinicama lokalne i područne samouprave dodjeljuje iz državnog proračuna, odnosno povećava za 20 milijuna kuna, na 694,8 milijuna kuna.

9:58 Ljubica Lukačić iz Kluba HDZ-a podsjetila je na povijest obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te dodala kako su nažalost žene danas diskriminirane, nad njima se vrši nasilje, koje je i u porastu. "Ove je godine u RH ubijeno 18 žena, u odnosu na prosjek od 11 takvih slučajeva ranijih godina." Istaknula je i da su žene s invaliditetom dvaput više izložene nasilju, a nasilnici su najčešće njima bliski muškarci. Pozvala je na ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja je već potpisana, ali RH je još nije ratificirala.

Istaknula je kako vjeruje da će država u što kraćem roku ratificirati tu konvenciju te pozvala žene da prijavljuju nasilje, da ne šute. "Ove je godine zbog nasilja nad ženama kažnjeno više od 900 ljudi, ali ima ih mnogo koji nisu ni prijavljeni."

9:56 Mladen Madjer u ime Kluba HSS-a govorio je o raspodjeli prihoda od naknade za eksploataciju ugljikovodika, koji pune proračune jedinica lokalne samouprave, a oni su se zabrinjavajuće smanjili u zadnje vrijeme. Naveo je primjere iz europskih zemalja koji pokazuju drugačiji postotak raspodjele te pozvao na promjenu uredbe o ugiljikovodicima.

"Općinama se prihod od naknade od rudne rente smanjuje, dok se povećava županijama i državnom proračunu", kazao je i zapitao se vodi li se time politika nestanka jedinica lokalne samouprave kojima se, kaže, u zadnje vrijeme povećavaju obveze, a prihodi ukidaju.

9:45 Mirando Mrsić u ime Kluba SDP-a, kazao je kako podržavaju radnike Studentskog centra u prosvjedu za ostvarenje njihovih prava. Prozvao je premijera Andreja Plenkovića za izigravanje predizbornog obećanja da će voditi socijalni dijalog s partnerima. Zamjerio je Vladi što nitko jučer nije razgovarao s prosvjednicima iz SC-a te time dodatno ruši ionako krhko povjerenje između socijalnih partnera.

"Temeljno je pravo radnika da svoja prava urede kolektivnim ugovorom", naglasio je i pozvao ministre znanosti i rada da se žurno sastanu s predstavnicima sindikata radnika u SC-u, u skladu s obećanjima vladajućih uoči izbora. "Svim radnicama i radnicima SDP poručuje da ćete uvijek naći podršku u SDP-u; radnice i radnici SC-a, niste sami, izborite se za svoja prava!"

9:30 Zastupnici su zatražili stanku: Klub SDP-a zbog stanja u Studentskom centru i štrajka zaposlenika, Klub HSS-a zbog prijedloga promjene uredbe o eksploataciji rudnog blaga, a Klub HDZ-a zbog obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Budući da se rebalansom proračuna za 2016. smanjuje manjak državnog proračuna, zakonom o izvršenju proračuna za 2016. mijenja se iznos do koje se država najviše može zadužiti na inozemnom i domaćem tržištu novca i kapitala sa sadašnjih 23,9 milijardi na 19 milijardi kuna.

U prijedlogu se mijenja iznos tekuće otplate glavnice državnog duga sa 17,4 na 17 milijardi kuna , kao i ukupna visina zaduženja i tekuće otplate za izvanproračunske korisnike državnog proračuna. Zaduženje izvanproračunskih korisnika iznosi tako 2,1 milijarde kuna, a tekuće otplate glavnice 2,2 milijarde kuna.

Ovim zakonom mijenja se i iznos sredstava pomoći koja se određenim jedinicama lokalne i područne samouprave dodjeljuje iz državnog proračuna, odnosno povećava za 20 milijuna kuna na 694,8 milijuna kuna. Od tog povećanja, 9,1 milijun kuna odnosi se na pomoć županijama sa statusom potpomognutog područja, a preostalih 10,9 milijuna kuna gradovima i općinama sa statusom brdsko-planinskih područja.

Zakonom se zbog niza izvanrednih događaja u 2016., uključujući i izvanredne parlamentarne izbore, mijenja i iznos proračunske zalihe, te se ona povećavaju za 30 milijuna kuna na 230 milijuna kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene