Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odbijena interpelacija

Sabor odbio raspisati referendum, inicijative uzvraćaju: ''Ovo je farsa, cirkus, nije vam pametno varati narod''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici većinom glasova odbacili su SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade zbog propale nabave borbenih aviona i odbili raspisati državne referendume.

''Proces nabave vođen je zakonito i transparentno, interpelacija se odbija'', zaključak je za koji je glasalo 79 zastupnika, protiv su bila 43, a 3 su bila suzdržana.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

''Jedino nedostaje u zaključku da je premijer Andrej Plenković najbolji premijer'', ironično je rekao SDP-ovac Gordan Maras.

Mostov Božo Petrov zatažio je stanku i odgodu glasanja o Izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača i zakonitosti postupka prikupljanja potpisa i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

I ostali klubovi pridružili su se zahtjevu za stankom koja je, nakon još nekoliko primjedbi za povredu poslovnika koje to nisu bile, i određena.

Nakon stanke, šef Sabora Gordan Jandroković predložio je zaključak da nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje državnih referenduma. Takav je zaključak donesen sa 105 glasova za, 16 protiv i 2 suzdržana.

Mostov Robert Podolnjak rekao je da je prekršen Ustav jer se Sabor morao obratiti Ustavnom sudu, a ne samostalno odlučiti da nema uvjeta za raspisivanje referenduma. Mostovi zastupnici napustili su sjednicu.

Inicijative: ''Nije vam pametno varati narod''

"Kao što piše na transparentu koji nismo snijeli unijeti - Nije vam pametno varati narod, to je poruka za Sabor, za naše političare'', poručila je Kristina Pavlović iz Inicijative Istina o Istanbulskoj

''Varali su nas od početka što u nekim gradovima nismo smjeli prikupljati potpise, što nam nisu dali promatrače, što nismo smjeli vidjeti što znali čitko, što nečitko, uništili su evidenciju. Igborirali su narod, narod to vidi i osjeća, obit će im se na glavu'', izjavila je Pavlović.

Najavila je da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava, a nada se da će on prepoznati da je to velika farsa i veliki cirkus te da je bilo muljanja.

''Nisu se trudili pročitali tzv. nečitke potpise jer su imali takav naputak'', zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene