Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11. u svijetu

Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica svake godine broji sve više donora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica svake godine broji sve više donora. Zahvaljujući njima spašena su 63 života.

Povodom svjetskog dana darivatelja koštane srži, Zaklada Ana Rukavina zahvalila je svim darivateljima Registra na njihovoj plemenitosti i hrabrosti. Prije gotovo tri godine glumica dječjeg kazališta Žar ptica, Vesna Ravenščak suočila se s teškom dijagnozom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mama bolesne djevojčice "Naša Lucija je dobro. Zna da ima bolesnu krv i da će još jednom dobiti one svoje jake lijekove. Tako mi zovemo kemoterapiju. Ali sad nam treba donor" Slika nije dostupna Podijelit će ga unutar EU Europska država uvodi registar necijepljenih osoba: ''To neće biti javno dostupan dokument i poštovat ćemo zaštitu podataka''

'Odmah su posumnjali na leukemiju iako nisu bili sigurni. Pa su me molili da ostanem u bolnici, dali su mi transfuziju. Ali ja sam drugi dan imala predstavu pa ostanak u bolnici nije dolazio u obzir. Zapravo, nisam htjela vjerovati da je zaista tako nešto ozbiljno', ispričala je Ravenščak.

No, na žalost, bilo je.

'Taj prvi tren je zaista bio šok kao i svima. A već slijedeća moja misao je bila - dobro, imam leukemiju i što ja sad mogu napravit? I išla sam dan po dan, to je bilo jedino što sam mogla', kazala je Ravenščak.

Vrlo brzo je dobila poziv kako je pronađena donorica iz Njemačke.

'Najviše me bilo strah te agresivne kemoterapije koja me potpuno razorila', dodaje.

Loši dani su napokon iza Vesne. Veliku podršku tijekom liječenja imala je u Zakladi Ana Rukavina, koja je itekako zaslužna za velik broj darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

'Sada smo u svjetskom registru 11. po broju stanovnika. Znači na 10.000 stanovnika, hrvatski registar je 11. u svijetu, a banka krvi iz pupkovine osma. Tako da velike stvari su se napravile', rekla je Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

'Registar stalno raste i zbilja se lijepo napunio. Sada broji preko 46.000 registriranih tipiziranih darivatelja koji su svi prijavljeni u svjetski registar', rekla je Mirta Mikulić iz KBZ Zagreb.

Zahvaljujući hrvatskom registru, spašeno je mnogo života.

'63 primatelja koji su dobili matične stanice ili koštanu srž darivatelja iz hrvatskog registra', napominje Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

Mnogi primatelji žele upoznati svog donora.

'Podaci između darivatelja i primatelja se mogu razmijeniti nakon druge godine od transplantacije u slučaju da su obje strane zainteresirane', rekla je Mirta Mikulić.

Tome se nada i Vesna koja je putem Registra zatražila upoznavanje sa ženom koja joj je spasila život.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene