Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO ĆE UČINITI DRŽAVA?

Odlaze i oni koji stvaraju radna mjesta: Evo zašto domaći poduzetnici pune proračune drugih zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što iz Hrvatske mnogi sele u potrazi za poslom, odlaze i oni koji stvaraju radna mjesta. Brojne izvoznike muči problem dvostrukog oporezivanja, pa im je lakše poslovanje iz Hrvatske preseliti u neku drugu zemlju. I dok poduzetnici državu optužuju za inertnost, ona im najavljuje rješenje ovih problema.

U samo nekoliko sekundi aplikacija zagrebačke tvrtke skenira i obrađuje podatke s osobne iskaznice. To je jednostavan princip za kojim su poludjeli ulagači u SAD-u. No, kad izvoze ti su poduzetnici dužni razne vrste poreza platiti dvaput: i u Hrvatskoj i u SAD-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika Ured Photomata - 3 Korist za obje strane Stiže jak vjetar u leđa hrvatskim izvoznicima i američkim ulagačima: Ukida se dvostruko oporezivanje sa SAD-om

"To je svakako besmisleno. Trudimo se pobjeći od tamo jer su problem visoki iznosi poreza koje trebamo platiti, i u jednoj zemlji i u drugoj", rekla je Barbara Galić, djelatnica u IT tvrtki.

Zbog lakšeg proboja na tržište i zbog problema dvostrukog oporezivanja, svoju su tvrtku morali djelomično preseliti u inozemstvo, točnije u Veliku Britaniju.

"Velika Britanija i SAD nemaju tih problema jer imaju potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što Hrvatska nema", objasnila je Galić.

Država ne pokazuje volju za rješavanje problema

Hrvatska takve ugovore još nije potpisala sa SAD-om, Australijom, Novim Zelandom, Singapurom, Brazilom, Saudijskom Arabijom i Hong Kongom. Stvar je u četvrtak djelomično riješena potpisom ugovora s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a na ta tržišta hrvatski izvoznici godišnje plasiraju robu u vrijednosti 5,35 milijardi kuna.

"Ta situacija zaista otežava i onemogućava poslovanje i bilo bi u interesu svih nas da se takav ugovor što prije potpiše", rekao je Marko Babić iz sektora za međunarodne poslove HGK.

Poslodavci ističu da država ne pokazuje pretjeranu volju za rješavanjem ovog problema. "Država sluša, ali pitanje koliko čuje. I onda se u statističkim podacima izvoza u SAD to ne navodi, zato što naravno ide u druge države, a zapravo to prihoduju hrvatske tvrtke", rekao je Tomislav Bronzin iz HUP ICT Udruge.

Ministar Zdravko Marić ističe kako potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja traje i do 10 godina.

"Znate i sami da proces sa SAD-om traje dugo. Imamo novu administraciju u Americi i nadam se da ćemo naći dobar pristup koji će rezultirati rješavanjem te problematike", rekao je Marić.

Dok se to ne riješi, hrvatske tvrtke odlazit će ih Hrvatske, a domaća pamet će puniti proračune nekih drugih zemalja.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene