Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još 6 dana za očitovanje

UGROŽENA JEDNA OD NAJLJEPŠIH HRVATSKIH PLAŽA Općina nije upoznata s novim projektom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 16. siječnja građani se o projektu mogu očitovati Ministarstvu okoliša, a za to su saznali tek 10-ak dana prije isteka roka. Županija i Općina obećavaju da će tražiti detaljne analize.

Mještane Konavala uznemirila je vijest da se na plaži ispod konavoskih stijena planira graditi hidroelektrana. Upravo ta plaža nebrojeno je puta proglašena jednom od najljepših u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Napad morske nemani na turista u Meksiku Predator iz vode Horor usred zabave: Igrali se s djetetom na plaži pa slučajno snimili krvavi napad nepoznate nemani u moru Ilustracija Burna rasprava Zabranili nudiste i žesticu na plažama: "Zna se čemu vode gin tonic i juice votka. Kad krene party, zna se kako to završava"

Do 16. siječnja građani se o projektu mogu očitovati Ministarstvu okoliša, a za to su saznali tek 10-ak dana prije isteka roka. Županija i Općina obećavaju da će tražiti detaljne analize.

Pasjača je plaža skrivena pod konavoskim stijenama, u Popovićima. "Svi su ogorčeni projektom. Članovi mjesnog odbora tražit će da investitor predstavi svoj projekt te da to organizira i Općina Konavle, jer je zadužena za prostorni plan, i da se o tome raspravlja", kaže Pero Kojan iz Popovića.

O projektu stanovnici ne znaju ništa. Tek da Ministarstvo okoliša traži da se javnost očituje o tome treba li za projekt studija utjecaja na okoliš. Konavljani smatraju da će se jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj uništiti ako se hidroeletrana izgradi.

Iz Općine koja je ovakav projekt uvrstila u svoj prostorni plan poručuju - treba nam studija. "Ne bi bilo dobro da se nešto uništava nauštrb nečega drugoga, nama nije ta proizvodnja struje neminovna, imamo i projekt vjetroparka, ali ako to nešto donosi dobro, mi ćemo stati na stranu toga, a ako ne donosi dobro, onda ćemo stati na stranu da nismo zadovoljni", kaže Luka Korda (HDZ), načelnik Općine Konavle.

Tvrdi da Općina nije upoznata s novim projektom. "Nikakvoga dopisa nemam, nemamo nikakve koordinacije da kažemo da se traži od nas neko mišljenje."

No dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ) kaže - ministarstvo traži mišljenje. I Županija će tražiti studiju utjecaja na okoliš. "Po meni bi bilo opasno ne izraditi tu studiju jer bi se onda izbjegla konzultacija s građanima."

Privatni investitor planira izgraditi protočnu, podzemnu hidroelektranu s podzemnom strojarnicom - potez od dva kilometra između Konavoskog polja i mora, gdje već postoji tunel. I Općina i Županija poručuju - uvažit ćemo mišljenje stanovnika Konavala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene