Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rok 11. siječnja

Hrvatska traži očitovanje Izraela o avionima, ministar Krstičević komentirao i mogućnost ostavke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske zatražilo je od Države Izrael da nas službeno izvijesti do 11. siječnja 2019. godine je li Država Izrael u mogućnosti isporučiti avione koji su ponuđeni na međunarodnom natječaju, a koje je Republika Hrvatska odabrala u transparentnom postupku.

Obveza je Države Izrael ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Pročitajte i ovo Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak (Foto: Dnevnik.hr) IVAN SELAK Umirovljeni vojni pilot o propaloj kupovini izraelskih aviona: "Amerika nas je spasila. Ispali smo naivni" Slika nije dostupna tko laže u cijeloj priči? "Sitnica" vrijedna 3 milijarde kuna: Pogledajte kronologiju propalog posla s izraelskim borbenim avionima F-16

''Kada nas Država Izrael službeno izvijesti o navedenom, pravovremeno ćemo upoznati hrvatsku javnost. U slučaju da zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država Hrvatska ne bude u mogućnosti kupiti avione koje je odabrala, Vlada Republike Hrvatske poništit će odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018.'', poručili su iz Ministarstva.

Zaključili su da je Hrvatska ovaj vrlo složeni projekt vodila na sustavan, profesionalan i transparentan način, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. 

Ministar komentirao mogućnost ostavke

Nakon nekoliko dana šutnje i izbjegavanja medija danas se napokon oglasio ministar obrane Damir Krstičević.

Ponovio je da je to bio međunarodni natječaj koji je obavljen po pravilima struke te da ne smatra da je učinio nešto protiv interesa Hrvatske.

Ne osjeća se odgovornim. ''Ni ja ni bilo tko iz tima nismo napravili ništa na štetu Hrvatske. No, spreman sam otići ako se utvrdi da je učinjena šteta Hrvatskoj'', odgovorio je ministar na brojna pitanja hoće li podnijeti ostavku.

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković potvrdio je da će se raspisati novi natječaj za nabavu borbenih zrakoplova ako Izrael, zbog protivljenja SAD-a, ne bude mogao isporučiti zrakoplove F-16 Barak kakve je ponudio Hrvatskoj.

"Ili će avioni biti onakvi kakvi su ispregovarani ili se ide u novi natječaj", zaključio je Jandroković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene