Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do kraja dana još će rasti

"Žega bez daška vjetra": Hrvatska vrije na rekordno visokim temperaturama, za ove je gradove izdan crveni meteoalarm

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj su danas izmjerene najviše temperature zraka ove godine. Za područje Rijeke, Knina, Splita i Dubrovnika izdan je crveni meteoalarm, koji upućuje na vrlo veliku opasnost od vrućina.

Temperature bi se tijekom dana u pojedinim dalmatinskim mjestima mogle penjati i do 40 stupnjeva. U 15 sati u Kninu je temperatura dosegla 40,2 stupnja. Nije se usijalo samo dalmatinsko zaleđe, već i obala i otoci, pa je tako u Pločama izmjereno 37,3,  u Šibeniku 37,1, u Splitu 36,6, a na Hvaru 33,4 stupnja Celzijeva.

U pripravnosti zbog vrućina moraju biti i liječnički timovi hitne pomoći, koji ponegdje zbog visokih temperatura imaju više intervencija nego što je uobičajeno. Primjerice u Šibensko-kninskoj županiji jutros su imali osam intervencija uzrokovanih vrućinom.

U Istarskoj je županiji dosad bilo sedam slučajeva u kojima je hitna morala intervenirati. Iako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izdan crveni meteoalarm, kako se doznaje iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu, nije bilo posebnog povećanja broja intervencija.

''Najčešće su to starije osobe koje su već krvožilni bolesnici, imaju visok tlak, srčani bolesnici i oni koji imaju probleme koji postoje već od ranije, nekakve vrtoglavice, mučnine, a i djeca mala'', kazala je Gordana Antić, zamjenica ravnateljice zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Pročitajte i ovo Vrućine u Zagrebu (Tomislav Miletic/PIXSELL) Sunčano i vruće Disat ćemo "na škrge" i noću: Toplinski val udara punom snagom, pogledajte kada se očekuje osvježenje

Pročitajte i ovo Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Savjeti liječnika Toplo vrijeme mnogima je znak za uživanje, njima mučan period: "Dobro bi bilo prati kosu svakodnevno''

Visoke temperature lakše se podnose na moru. Uz suncobrane i osvježavajuća pića, kupanje je najbolji način rashlađivanja. Visokih 40 stupnjeva u samom središtu Pule podnose samo najizdržljiviji i oni koji moraju raditi. Većina se uzda u vodu kao osvježenje i kupanje u moru.

Temperature u dalmatinskom zaleđu prati reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič, a stanje u Sinju opisuje kao "žegu bez daška vjetra".

"Sinj i dobar dio Zagore muče se s ovim vrućinama i mnogi su potražili hladovinu i osvježenje u lokalnim rijekama i jezerima", dodaje.

Liječniku pomoć zbog vrućina traže uglavnom starije osobe. Na području cijele Splitsko-dalmatinske županije od ponedjeljka ujutro bilo je ukupno 60 liječničkih intervencija i dobar dio povezan je upravo s vrućinama, naglašava Jurič.

Napominje da se svakako treba pridržavati uputa liječnika o izbjegavanju najtoplijih dijelova dana te uputa DHMZ-a kako bi se izbjegle posljedice nesnosnih vrućina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene