Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna oprema

Hrvatska vojska preuzela 1,5 milijuna dolara vrijednu donaciju od SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vojska preuzela je u ponedjeljak u vojarni "Croatia" donaciju američke Vlade vrijednu oko 1,5 milijuna dolara, a radi se o jednom utovarivaču, dva teretna motorna vozila i dva sustava za pročišćavanje vode, koji se mogu koristiti u mirovnim operacijama u inozemstvu, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Donaciju je preuzeo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je naglasio da je riječ o još jednoj vrijednoj donaciji našeg strateškog partnera SAD-a, koji se od prvog dana raznim programima uključio s financijskom pomoći i stručnim savjetima Oružanim snagama RH.

Pročitajte i ovo Crkva - 1 Incident u Stobreču Vjernik ispričao što se dogodilo kad je Krstičević došao na oltar crkve: "Ljudi su došli čuti riječ Gospodnju, a ne političara" Slika nije dostupna Nastavlja se i gradnja brodova MORH potpisao ugovore o nabavi vojne opreme teške 453 milijuna kuna, dogovoren i posao s Brodosplitom

Krstičević je rekao kako dio opreme može koristiti hrvatska inženjerijska satnija u misijama Ujedinjenih naroda te najavio moguće sudjelovanje naših vojnika, zajedno s talijanskim vojnicima, u misiji UN-a u Libanonu. Na upit kada bi hrvatski vojnici mogli otići u Libanon, odgovorio je da će javnost o tome biti pravodobno izviještena, a odluku o tome donijet će Hrvatski sabor.

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema omogućuje nam da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes naglasila je blisko partnerstvo dviju zemalja istaknuvši kako će donacija inženjerijske opreme poboljšati spremnost Hrvatske za sudjelovanje u mirovnim misijama i omogućiti mobilnost u raznim misijama održavanja mira, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Iz MORH-a navode da će donirana oprema biti raspoređena u Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, te u Bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Tijekom 2017. godine za opremanje inženjerijske satnije za UN, iz programa GPOI Vlade SAD-a Hrvatskoj je donirana inženjerijska oprema (dozer, kombinirka - kopač-utovarivač, četiri agregata od 20 kW s prikolicom, agregat od 120 kW – kontejner, terenska kuhinja za 600 ljudi, šest kamiona samoistovarivača i tri vozila HMMWV), napominje MORH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene