Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U VRHU PO TRANSPLANTACIJAMA

Iza njih je borba života: Biserki i malenoj Riti jedna je stvar zajednička – u grudima nose novo srce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatnost da u slučaju teške bolesti dobijete novo srce dvostruko je veća u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Naime, po broju transplantacija na godišnjoj razini stalno smo među najboljima u svijetu. U tu statistiku ubrajaju se i najmlađi te je drugu šansu u posljednje dvije godine dobilo čak petero djece.

Sa samo šest godina, Rita iza sebe ima borbu života. Naime, njezino je maleno srce oslabjelo i trebalo joj je novo.

Pročitajte i ovo Ilija, Transplantacija srca u KB Dubrava Uspjeh hrvatskih liječnika Ilija jučer u KB-u Dubrava dobio novo srce: "Izgleda dobro i oporavio sam se. Ja sam strah izgubio" KB Dubrava Nova prilika za život Fantastičan uspjeh liječnika u KB-u Dubrava: "Na ovaj smo način spasili mnoge pacijente"

"Život nam se preko noći pretvorio u neku katastrofu. Jedino rješenje bila je transplantacija, srce je čekala osam mjeseci, a u bolnici je bila godinu dana", rekla je Ritina mama Dina. Dani u bolnici su iza nje, ali su joj bili inspiracija, te Rita sada želi postati doktorica.

Novo srce dobila je i Biserka Sabljak, i to čak dva puta, što je prava rijetkost. Prvo prije 17 godina, a drugo prije samo tri mjeseca.

"Nisam to doživjela kao nešto tragično. Iza mene je iskustvo koje mi zapravo puno pomoglo da sam izišla iz toga najnormalnije", rekla je Sabljak.

No iza nje je zapravo jako zahtjevna operacija gdje je vrijeme presudno.

"Najčešće naša srca dolaze iz Njemačke. Od trenutka kad izuzmemo srce u Njemačkoj pa do transporta do Zagreba i transplantacije u čovjeka mogu proći samo četiri sata, od čega vam nekad tri sata odlaze na sam transport", rekao je prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović iz Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb.

Po broju transplantacija Hrvatska je u samom svjetskom vrhu. Godišnje ih je dvaput više nego u Njemačkoj.

"Zaista ne postoji ništa materijalno što bi nas moglo više nagraditi nego ovo da vidimo da su svi dobro i da dalje žive svoj život", rekla je dr. Jasna Brezak, koordinatorica transplantacijskog tima KBC-a Zagreb.

Više od dva milijuna ljudi u svijetu boluje od srčanog zatajenja, a godišnje novo srce dobije njih 5500.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene