Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Harpun 16

HRM POKAZAO ŠTO MOŽE Pogledajte spektakularnu galeriju vojne vježbe u šibenskom akvatoriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Hrvatski mornar je osposobljen i zna uporabiti sustave i opremu koja mu je na raspolaganju", poručio je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, nakon uspješno provedenog raketnog gađanja ciljeva u sklopu vježbe "HARPUN 16".

U akvatoriju Dugog otoka i Žirja, u srijedu je u sklopu vojne vježbe "HARPUN 16", provedeno raketno gađanje protubrodskom raketom RBS 15, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 "Dubrovnik" te topničko gađanje površinskog cilja i ciljeva u zraku s još dvije raketne topovnjače, RTOP 41 "Vukovar" i RTOP 21 "Šibenik".

Pročitajte i ovo Vojna vježba hrvatskih specijalaca - 8 Neutraliziranje terorista VIDEO Naši specijalci i NATO u akciji: Pogledajte kako su koristili SAD-ov poklon Hrvatskoj za specijalne operacije Slika nije dostupna zabranjena plovidba Vojna vježba na jugu Hrvatske: Ministarstvo obrane objavilo detalje, građane mole za razumijevanje

Vojna vježba "HARPUN 16" održava se od 16. do 23. listopada 2016. i glavni je obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u 2016. godini te jedna od ključnih aktivnosti u procesu implementacije Ciljeva sposobnosti, priopćio je MORH.

Vježba se provodi s ciljem povećanja operativnih sposobnosti u planiranju i provedbi združenih mornaričkih operacija u složenom pomorskom okružju s težištem na provedbi gađanja protubrodskom raketom i pomorskom desantu.

Uz raketno i topničko gađanje na površinski cilj, vježba HARPUN 16 obuhvaća i gađanje zračnog cilja brodskim topništvom, a zapovjedništvo vježbe i svi ostali sudionici uvježbavaju taktike, tehnike i procedure u područjima pomorskog desanta, zračne i topničke potpore, specijalnih operacija, elektronskog ratovanja, komunikacija, taktičkog manevriranja, zaštite snaga, provedbe posrednog raketnog udara, traganja i spašavanja, tegljenja brodova, medicinske evakuacije, specijalnih operacija, operacija pomorskog presretanja, protuminskog pretraživanja ograničenog dijela akvatorija vrlo plitkih voda te signalne vježbe.

"HRM je još jednom prezentirala svoje sposobnosti, a gađanjem s raketne topovnjače 42 'Dubrovnik' pokazali smo da svi nositelji ovog naoružanja u HRM-u mogu uspješno odraditi ovu zadaću. Raketno gađanje i uspješno pogođen cilj, te zatim i topničko djelovanje po površinskim i ciljevima u zraku, dokazuju da je hrvatski mornar osposobljen i da zna uporabiti sustave i opremu koja mu je na raspolaganju", rekao je po završetku vjeđžbe u srijedu zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović.

U vježbu će biti ukupno uključeno 1079 pripadnika Oružanih snaga RH. Direktor vježbe je načelnik Stožera - zamjenik zapovjednika HRM-a, kapetan bojnog broda Milan Blažević, a sve se vježbovne aktivnosti provode sukladno NATO-vim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene