Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Farme propadaju

Kako su uvozna jaja istisnula domaća?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među rijetkim poljoprivrednim proizvodima kojih Hrvatska ima dovoljno za vlastite potrebe su - jaja. No, i tu je košarica svake godine sve praznija. Domaća jaja s polica trgovina istiskuju jeftinija, uvozna.

Samo prošle godine uvoz jaja povećao se za 113 posto. Male, domaće farme propadaju, domaća se proizvodnja smanjila za osamdesetak milijuna. Približno za onoliko koliko smo uvezli. 

Prazne kaveze u svom peradarniku pokazao nam je Zdravko Crnčan, proizvođač jaja iz Marijanaca. "Mi smo smanjili našu proizvodnju za otprilike 20 posto. Ostale su zgrade, odnosno kapacitet tih farmi je ostao isti, međutim nama ne dozvoljavaju broj grla koji smo imali dosad zbog nekakve udobnosti kokoši", kaže Crnčan.

Pad hrvatske proizvodnje jaja krenuo je s komfornim EU-kavezima, a završio s prekomjernim uvozom. Hrvatska je prošle godine uvezla 105 milijuna konzumnih jaja, što je povećanje za čak 113 posto u odnosu na 2014. godinu. 

"Proizvođačka cijena jednog jajeta trebala bi biti šezdesetak lipa. Kod nas se uvoze jaja po dampinškim cijenama. Da vam ne kažem ta jaja dolaze po 0,2 eurocenta, znači po 15 lipa", kaže Crnčan.



Svako četvrto jaje u ovom trenutku na hrvatskom tržištu je iz uvoza. Iako naši proizvođači imaju dovoljno kapaciteta da sva jaja u vašoj tavi budu domaća.

"Vidite i moja je prazna farma. Znači mi ne možemo s cijenom njima konkurirati. Ta jaja dolaze starosti dvadesetak i više dana, dolaze dampinške cijene i dolaze u Hrvatsku kao jaja za preradu", kaže Crnčan.

Od novog ministra poljoprivrede proizvođači očekuju veće kontrole uvoznih jaja, kao i poticaje. Jaja su jedan od rijetkih poljoprivrednih proizvoda koji se u Hrvatskoj ne potiče.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene