Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PISANJE GUARDIANA

Teške optužbe na račun hrvatske policije: "Zaustavili su me kod Rijeke, pretukli i ukrali mi telefon"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija optužena je za pljačku i protjerivanje Afganistanaca. Guardian se poziva na izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koje je prikupilo svjedočanstva afganistanskih tražitelja azila.

Dok su se savezničke snage borile za spas Afganistanaca od talibana i evakuaciju afganistanskih državljana iz Kabula, hrvatska policija je pljačkala i ilegalno protjerivala Afganistance iz Hrvatske u Bosnu, piše The Guardian.

Britanske novine pozivaju se na izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koje je prikupilo svjedočanstva afganistanskih tražitelja azila. U izvješću je, navodi Guardian, dokumentirano oko 60 ilegalnih pushbackova koje je, između 16. kolovoza i 29. kolovoza, napravila hrvatska policija nad afganistanskim obiteljima koje su pokušale ući u Europu.

Pushbackovi su se događali u vrijeme dok su se zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Italije i Španjolske borile za siguran prolaz za izbjeglice iz Afganistana koje su bježale od talibana. Guardian navodi kako su pushbackovi bili izrazito nasilni. 

"Ukrali su nam novac i telefone i vratili nas 12 puta!", kaže Zihaul al-Haqq (25), porijeklom iz Baghlana, na sjeveru Afganistana, koji je sa svojom suprugom Malikom (22) 2016. godine pobjegao iz zemlje.

Zadnji put smo protjerani između 20. i 21. kolovoza. Sada je Afganistan u potpunosti pod kontrolom talibana, a mi smo u bijegu pet i pol godina. Jako smo umorni", piše Guardian. 

"Talibani su ubili nekoliko članova moje obitelji", kaže Abbas (18), koji je pobjegao iz Ghaznija 2018. godine, nakon napada talibana. 

"Ne mogu se vratiti u Afganistan. Zaglavio sam ovdje mjesecima. Prije tjedan dana Hrvati su me zaustavili u blizini Rijeke, pretukli i ukrali mi telefon, prije nego što su me vratili u Bosnu"

Hrvatska policija je u nekoliko navrata optuživana za ilegalne pushbackove izbjeglica. Većinom su to bili navodi Guardiana koji se pozivao na izvješća Danskog vijeća za izbjeglice. MUP je redovito demantirao izvješća. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene